Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Banca Mondială, despre creşterea „de modă veche“ a economiei româneşti: Dacă nu ai autostradă către Germania, totul rămâne la faza de proiect

2
18 Oct 2019 09:52:49
Autor: Afrodita Cicovschi

Prima regulă a pieţei unice din Uniunea Europeană este să ai o autostradă către Germania, a transmis miercuri autorităţilor române economistul-şef al diviziei de Management Fiscal şi Macro pentru Europa şi Asia Centrală a Băncii Mondiale şi coordonator al politicii economice pentru statele UE, Rogier van den Brink.

"Am fost în zona Timişoarei, am vorbit cu mai mulţi fermieri, dar primul lucru de spus, atunci când vorbim de creşterea tradiţională, creşterea 'de modă veche' a economiei, este că nu există o autostradă între Bucureşti şi Timişoara. Prima regulă a pieţei unice a Uniunii Europene este să ai o autostradă către Germania. Dacă nu ai această autostradă lucrurile rămân să întârzie la stadiul de proiect, ori asta nu ar trebui să se întâmple", a afirmat Rogier van den Brink, citat de Agerpres.
 
Pe de altă parte, coordonatorul politicii economice pentru statele UE al Băncii Mondiale a atras atenţia că piaţa unică europeană nu funcţionează la nivel de circulaţie a serviciilor.
 
"Ne place să credem că piaţa unică europeană e chiar o piaţă unitară. Dar nu este o piaţă unică decât la nivel de circulaţie a bunurilor, nu la nivel de circulaţie a serviciilor. Contabilul belgian nu poate munci în Portugalia, iar arhitectul italian nu poate munci în Germania. Deci în realitate breslele, asociaţiile profesionale pe care le cunoaştem foarte bine, sunt încă foarte puternice. Iar de când manufactura, munca tradiţională de producţie, şi-a cam trăit traiul, e important ca acum pieţele de servicii să preia ştafeta. Iar în Europa pieţele de servicii nu pot face asta", a menţionat Rogier van den Brink.
 
Economistul-şef al diviziei de Management Fiscal şi Macro pentru Europa şi Asia Centrală a Băncii Mondiale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Lucifer
18.10.2019, 10:50:53

Nu putem /ştim/ vrem să facem autostrăzi.

Vasile Naftuli
18.10.2019, 10:55:34

Vrem autostrăzi în special pentru cetățenii români, ei au nevoie să circule mai în siguranță și mai repede.

+1 (1 vot)