Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Banca Mondială, mai optimistă cu privire la economia românească

1
9 Jan 2020 12:21:52
Autor: Elena Deacu

Banca Mondială şi-a revizuit în creştere estimărilor privind economia românească, atât pentru anul 2019, cât şi pentru 2020, se arată în raportul „Global Economic Prospects”, publicat miercuri de Banca Mondială (BM) şi citat de Agerpres.

Banca Mondială estimează că economia României va creşte cu 3,4% în 2020, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de estimarea din vară a instituţiei. Pentru anul 2019, Banca Mondială şi-a revizuit estimarea de creştere economică la 3,9%, cu 0,3 puncte procentuale mai mult faţă de prognoza din iunie 2019,.

În pofida îmbunătăţirii estimărilor, Banca Mondială susţine că ritmul de creştere a Produsului Intern Brut al României va încetini semnificativ, de la 7,1% în 2017, la 4% în 2018, 3,9% în 2019, 3,4% în 2020, ajungând la 3,1% atât în 2021 cât şi în 2022.

Potrivit Băncii Mondiale, în Europa şi Asia Centrală (ECA), regiune care include România, creşterea economică s-a redus semnificativ în 2019, până la 2%, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, ca urmare a încetinirii semnificative înregistrate de primele două economii din regiune: Rusia şi Turcia.

„În Europa Centrală, impulsul dat consumului privat la începutul lui 2019 de pe urma creşterii salariilor şi transferurilor guvernamentale a ajutat la menţinerea unei creşteri peste potenţial. Acest impact s-a risipit însă la finele anului, ceea ce a contribuit la încetinirea creşterii, în pofida evoluţiei pozitive a sectorului construcţiilor în unele economii (Ungaria şi România). Încetinirea din zona euro a afectat exporturile în unele cazuri (Bulgaria şi România)”, se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.

Banca Mondială subliniază că „sprijinul fiscal şi impulsul dat consumului privat va începe să dispară în unele din cele mai mari regiuni din Europa Centrală până în 2020-2021, cu un spaţiu fiscal limitat pentru a contracara posibilele efecte negative din zona euro (Polonia şi România). Diminuarea populaţiei în vârstă de muncă, în urma emigraţiei în Europa Occidentală, limitează perspectivele de creştere”.

De asemenea, Banca Mondială avertizează că „în multe economii din Europa Centrală, spaţiul de manevră pentru a contracara şocurile negative este limitat de deficitele bugetare persistente. Sprijinul fiscal care a contribuit la creşterea acestor dezechilibre (majorarea salariilor în sectorul public, creşterea transferurilor guvernamentale şi capacitatea redusă de colectare a taxelor) a dus la agravarea deficitelor fiscale, care se apropie sau depăşesc limita de 3% din PIB, în special în cazul României”.

La nivel global, Banca Mondială şi-a revizuit în jos estimările cu 0,2 puncte procentuale, atât pentru 2019, cât şi pentru 2020, prognozând o creştere a economiei mondiale de 2,5% în 2019 şi un avans de 2,5% în 2020.

„Această creştere modestă a avansului economiei mondiale marchează sfârşitul încetinirii care a început în 2018 şi a avut un impact puternic asupra activităţii mondiale, comerţului şi investiţiilor, în special anul trecut”, a afirmat economistul Băncii Mondiale, Ayhan Kose. „Ne aşteptăm la o îmbunătăţire, dar, pe ansamblu, vedem o creştere economică modestă”, a adăugat el. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lucifer
9.01.2020, 12:28:54

Era normal, toate marile economii "băgau cărbuni" ca să crească forţat economiile ( "relaxare cantitativă", devalorizarea cursului, dobânzi negative, etc). Metodele astea anormale nu pot ţine la nesfârşit, vine şi vremea scadenţei.

Modifică Setările