Banca Mondială: Vin pericole! Sistemul de pensii şi asigurări nu ajută economia. Bătrânii votează, dar tinerii pleacă din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hans Timmer, economist – şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, a avertizat vineri că sunt pericole care se apropie şi care nu vor ocoli ţările care nu sunt prudente, mai ales în privinţa cheltuielilor. „Sistemul actual de pensii şi asigurări nu mai lucrează pentru noua economie, iar tinerii se întreabă de ce să participe la acest sistem”, a spus acesta.

El este de părere că marea problemă pe taxe o reprezintă serviciile publice, respectiv sistemul de asigurare, sistemul de pensii, pentru că acestea nu lucrează pentru oamenii din noua economie. 

„Asta înseamnă că trebuie să le regândeşti. Asta înseamnă că trebuie să construieşti un sistem care lucrează şi pentru oamenii din noua economie. Asta înseamnă că sistemul de taxe ar trebui să se schimbe dacă trebuie făcut accesibil pentru a acoperi pe toată lumea. Din acest motiv văd că toate schimbările din sistemul de taxe şi multe politici din Europa Centrală s-au îndreptat către generaţiile bătrâne, către oamenii care au locuri de muncă permanente. Nu sunt surprins când tinerii spun: De ce trebuie să contribui la aceste sisteme? Având în vedere situaţia mea eu nu beneficiez şi nu mă aştept să beneficiez în viitor”. Sistemele nu funcţionează. Totul trebuie pus pe masă, inclusiv cota unică, când începi să regândeşti sistemul care funcţionează pentru toată lumea”, a precizat reprezentantul Băncii Mondiale.

"Oamenii în vârstă votează, cei tineri nu votează sau pleacă din ţară. Preferinţele celor mai în vârstă nu sunt aceleaşi. De exemplu, le pasă mai puţin de mediu şi de ce ceea ce contează pentru tineri. Politicienii trebuie să înceapă să gândească mai departe decât beneficiile pentru cei în vârstă, pentru că vrem ca tinerii să rămână în ţară. Şi cei bătrâni au nevoie de tineri să aibă grijă de ei. Trebuie să pregătim societatea pentru noua tehnologie, e important, e mai important decât să satisfaci oamenii care încă trăiesc în vechea economie. Sistemul actual de pensii şi asigurări nu mai lucrează pentru noua economie, iar tinerii se întreabă de ce să participe la acest sistem", a mai arătat economistul-şef al Băncii Mondiale.

Vin pericole: trebuie pusă mai puţină presiune pe inflaţie

Pe de altă parte, economistul Băncii Mondiale avertizează că vin pericole în ţara noastră şi că Guvernul ar trebui să se pregătească pentru a le face faţă.

„În România, având în vedere pericolele care se apropie, ai putea vrea să ai o mai mică creştere a deficitului de cont curent, poate mai puţină presiune pe inflaţie, să vezi o situaţie unde este mai uşor să duci deficitul fiscal în control. Asta nu pentru că suntem foarte îngrijoraţi de România, pentru că suntem foarte critici, ci pentru că aceste lucruri vor veni. Pentru toate ţările va fi o mare răsplată dacă sunt prudente acum. În loc să se concentreze pe stimularea creşterii pe termen scurt, ar trebui să se concentreze pe problemele pe termen lung. Pe termen scurt trebuie să fii foarte atent”, a spus Timmer. 

Acesta este de părere că trebuie regândit sistemul de taxe, să fie mai progresiv. 

„Am văzut în multe ţări că schimbările în sistemul de taxare a dus la creşterea inegalităţilor şi la situaţia unde puţini oameni, cei din top, au un nivel mai mare al veniturilor. Asta pentru că taxele pe câştigurile de capital au coborât în toate ţările. Este dificil să faci asta pentru ca capitalul poate pleca uşor către alte ţări, dar pentru a reduce anxietatea produsă de sentimentul nedreptăţii, este important să te gândeşti la asta. De asemenea, în ceea ce priveşte veniturile muncii trebuie să te gândeşti dacă taxele ar trebui să devină mai progresive din nou, doar dacă finanţează o siguranţă universală, care este importantă”, a mai arătat Timmer. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite