Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

O nouă bancă dispare din România. Cumpărătorul intră în top 10

6
20 Jun 2019 20:12:27
Autor: Elena Deacu

EximBank a semnat, joi, un acord cu National Bank of Greece prin care achiziţionează 99,28% din Banca Românească. Ca urmare a finalizării acestei tranzacţii, cota de piaţă a EximBank va creşte la aproximativ 3% ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituţii financiar-bancare din România.

În urma acestei tranzacţii, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală.

”Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar majoritar al EximBank, a crezut de la bun început în potenţialul extraordinar al acestui demers care, iată, vine să încununeze preocuparea permanentă a autorităţilor române de întărire a prezenţei, a rolului şi a impactului sistemic al băncilor cu capital de stat pe piaţa bancară locală. Avem încredere că noua entitate va acţiona ca un factor important de susţinere a creşterii economice a ţării prin suportul financiar pe care îl va acorda tuturor segmentelor de piaţă, fie că  vorbim despre persoane fizice, sau companii”, a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor Publice.

”Sunt încântat să anunţăm această tranzacţie care creează o bancă românească de referinţă ce va pune în valoare atât experienţa Băncii Româneşti pe segmentul de retail banking, cât şi abilitatea demonstrată în timp de EximBank de a susţine mediului de afaceri local. De la înfiinţare, în urmă cu 27 de ani, EximBank s-a reinventat şi s-a modenizat permanent pentru a ţine pasul cu evoluţia sistemului bancar şi cu cerinţele din ce în ce mai sofisticate ale clienţilor, iar acest moment reprezintă fără discuţie un reper major în istoria băncii”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Finalizarea tranzacţiei aşteaptă îndeplinierea tuturor cerinţelor de reglementare aplicabile. J.P. Morgan Securities plc a acţionat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacţiei. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internaţional, iar Bulboacă&Asociaţii SCA a asigurat asistenţa juridică pe plan local.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Lucifer
20.06.2019, 20:22:31

Încet-încet începem să ne reconstituim capitalul bancar, aproape distrus după falimentele din anii '90 de care nu a răspuns nimeni, nici măcar Isărescu. Banca Transilvania a devenit cea mai mare de pe piaţa financiară, CEcBank avansează şi ea cu sprijin guvernamental, şi acum apare EximBank cu pretenţii de jucător pe piaţa bancară. Dar suntem încă departe, capitalul românesc nu deţine nici 50% din capitalul bancar de pe piaţa românească. Un stat fără un sistem bancar cu capital autohton este un stat slab, aflat întotdeauna la cheremul capitalului străin.

0 (4 voturi)
Katanga
21.06.2019, 00:34:40

Comentariu considerat abuziv.

Katanga
21.06.2019, 03:29:04

Comentariu considerat abuziv.

Leon Gorki
20.06.2019, 21:23:36

Aceasta este una dintre cele mai bune stiti din ultimii 10 ani.

-1 (3 voturi)
Leon Gorki
20.06.2019, 21:27:52

Romania mai are doar doua banci : CEC Bank si EXIMBANK. Bravo.......!!!!!! Si CEC Bank ar trebui si ar putea cu ajutorul statului si al cetatenilor romani sa achizitioneze o banca straina din Romania. Spre exemplu CEC Bank ( banca romaneasca cu capital public romanesc ) ar putea achizitiona cele doua mari banci austriece din Romania, BCR ( Erste Bank ) si Raiffaisen.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)