Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bancher, despre amânarea ratelor: Ar fi fost mai bune măsurile individuale şi analiza dosarului fiecărui împrumutat

3
31 Mar 2020 11:16:48
Autor: Afrodita Cicovschi
Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB)
Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB)

Măsurile individuale şi analiza dosarului de credit al fiecărui client, a necesităţii fiecăruia, ar fi fost cea mai bună administrare a resurselor financiare, susţine preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu la Digi 24.

"Cu soluţii generalizate nu reuşim să tragem, eu ştiu, un 'Pat al lui Procust', prin care să alocăm resursele atât de preţioase în perioada care urmează egal la toată lumea fără niciun fel de diferenţiere şi, de aceea, spuneam noi că măsurile individuale, analiza fiecărui client, a necesităţii fiecăruia erau cea mai bună administrare a resurselor financiare.
 
Înţelegem foarte bine că a fost o precipitare şi că piaţa avea nevoie de această, hai să spunem, liniştire, printr-o măsură generală. Înţelegem foarte bine lucrul acesta, dar, totuşi, dacă acordăm această facilitate înainte de a şti să o măsurăm, exemplu pe nouă luni, asta ar însemna, dacă nu ar fi nevoie de această distanţă în timp, de nouă luni, ar însemna că am aruncat o resursă înainte de a şti pe ce perioadă trebuie plasată şi în perioada următoare această resursă să nu fie disponibilă acolo unde este necesar", a afirmat, marţi, Dănescu, la Digi 24.
 
Potrivit acestuia, în perioada următoare, va fi o luptă foarte puternică la nivel mondial pentru resurse financiare, iar cei chemaţi şi responsabili să administreze aceste resurse de data aceasta sunt băncile.
 
"Dacă în 2008 băncile au fost o problemă pentru criză, astăzi băncile reprezintă soluţia la criză. Acestea fiind spuse, cei care sunt chemaţi şi înţeleg să administreze resursa exact acolo unde este nevoie, exact pe măsura în care necesitatea se propagă în timpul crizei, acestea sunt băncile", a afirmat Florin Dănescu.
 
El a precizat că nu banca va decide perioada de amânare a plăţii ratelor la un credit, ci clientul, însă crede că majoritatea va opta pentru termenul maxim.
 
"Într-o situaţie de incertitudine, noi considerăm că majoritatea se vor duce totuşi spre o perioadă maximală. Cred că este un comportament de aşteptat, înţelept, de altfel, într-o situaţie din aceasta. Asta este analiza noastră şi ar fi fost poate mai bine să spunem, nu ştiu, trei luni, cu posibilitatea de prelungire, de exemplu", a spus oficialul ARB.
 
Dănescu a transmis clienţilor să aibă încredere în sistemul bancar că este "mai mobilizat ca oricând în a găsi toate soluţiile necesare pentru a evita, a reduce un posibil impact sau chiar a evita o criză financiară".
 
De asemenea, acesta a menţionat că au existat "nişte consultări" între reprezentanţii sistemului bancar şi Executiv, iar soluţiile prezentate de bănci au mers pe o perioadă mai scurtă şi pe posibilitatea de a nu aloca resurse şi celor care nu au nevoie.
 
Ordonanţa privind suspendarea plăţii ratelor la bănci a fost publicată luni noaptea în Monitorul Oficial.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

ovidiu preda
31.03.2020, 11:23:23

Tine cu dintii de marja de profit camatarul

ovidiu preda
31.03.2020, 11:24:37

Face economie si la lame de ras

ionut Ionut
31.03.2020, 12:49:13

Normal ca ei isi doresc masuri individuale, asa ar fi putut refuza 90% din cereri! Pentru cine nu stie in sistemul bancar angajatii au un numar limitat de hartie igienica,apa, pixuri, care se consuma in general Miercuri,Joi si isi cumpara angajatii din banii lor! Astia daca nu sunt fortati de catre guvern ar lasa oamenii sa moara de foame!

Modifică Setările