Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bancheri: Cei care cer amânarea plăţii ratelor vor plăti sume mai mari. Dobânda se calculează şi pe perioada suspendării

1
25 May 2022 17:59:14
Autor: Afrodita Cicovschi

Suspendarea plăţii ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze şi pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare, susţine Bogdan Neacşu, presedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

De asemenea, el a atras atenţia că, în contextul tendinţei de creştere a inflaţiei, există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească, scrie Agerpres.
 
"Aşa cum ştiţi, în economie nu există soluţii panaceu, iar măsurile ar trebui să ţină seama de context şi de potenţialele consecinţe. Dacă la începutul pandemiei, o parte însemnată a populaţiei şi din sectorul companiilor a fost afectată de măsuri de suspendare temporară a activităţii, contextul actual este diferit şi nu suntem în faţa unui blocaj economic general.
 
Provocările vin mai degrabă din sfera creşterii inflaţiei şi a cheltuielilor care afectează în mod diferit anumite persoane şi sectoare economice. De aceea, este important ca atât noi, băncile, cât şi clienţii, să avem o abordare prudentă şi orientată către găsirea unor soluţii individuale şi personalizate, în funcţie de situaţia în care se află debitorul.
 
Consumatorii trebuie să reţină că această suspendare nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul că această dobândă continuă să se calculeze şi pe această perioadă de suspendare aduce rate mai mari după amânare. De asemenea, în contextul tendinţei de creştere a inflaţiei există riscul ca pentru ratele amânate, în viitor să se plătească dobânzi mai mari, deci serviciul datoriei să crească", a declarat Bogdan Neacşu.
 
Şeful ARB a precizat, în context, că măsura de amânare la plată a ratelor nu este un subiect nou, iar reprezentanţii Guvernului, ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai băncilor au discutat pe marginea necesităţii şi eficienţei acestei măsuri.
 
"Sistemul bancar a spus foarte clar că participă alături de Guvern, Ministerul Finanţelor şi BNR pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru clienţii care întâmpină dificultăţi în rambursarea ratelor. Şi facem deja acest lucru. Băncile au demonstrat în ultimii doi ani că pot veni cu soluţii viabile şi pot fi alături de debitori - fie că este vorba de perioade de graţie, de rescadenţări sau de restructurări ale creditelor care au ajutat la depăşirea cu succes a crizei provocate de pandemie", a susţinut Neacşu, la solicitarea Agerpres.
 
Potrivit acestuia, în perioada următoare, urmează ca băncile, împreună cu BNR şi Ministerul de Finanţe să discute pe metodologia de implementare astfel încât programul să poată fi operaţional în cel mai scurt timp.
 
Coaliţia de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice "Sprijin pentru România", în valoare de 1,1 miliarde euro, printre acestea aflându-se şi amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

Ministrul Finanţelor, Adrian Căciu, a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că în ultima şedinţă de Coaliţie s-a luat decizia de a amâna ratele la credite atât pentru persoanele fizice, dar şi pentru cele juridice.

„Categoric nu vor beneficia toate persoanele împrumutate. Este doar pentru cei care au dificultăţi la plata ratelor. Se va prelungi scadenţa cu o perioadă similară, dar nu este o scutire, ci o amânare. 

Criteriul pentru a se califica este creşterea cheltuielilor /familie sau a cheltuielilor/companie cu 25%. Procedura va fi destul de simplă, dar acest lucru s-a agreat cu sistemul bancar. BNR va aviza acest proiect şi va emite o metodologie
 
Această ordonanţă va fi avizată şi de BNR şi vom avea un punct de vedere şi de la Asociaţia Română a Băncilor.
 
Ne manifestăm solidaritatea de a veni cu un instrument în favoarea celor care au credite. Fiecare îşi va face propria analiză, putând opta fie pentru trecerea de la Robor la IRCC, fie pentru refinanţare, fie pentru amânarea plăţii ratelor bancare.
 
Mecanismul este acelaşi ca cel folosit în pandemie. Va fi nevoie ca oamenii să demonstreze că le-au crescut cheltuielile pentru a putea beneficia de amânarea ratelor”,, a declarat ministrul.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

muresan anna
25.05.2022, 19:15:07

De unde sa stie domnul Ciuca si domnul Ciolacu amanuntele acestea?

Modifică Setările