Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bani pentru nunţi şi botezuri: Guvernul vrea să lanseze programul „Family Start”

3
16 May 2022 15:05:59
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Guvernul vrea să dea credite garantate de stat tinerelor familii pentru a face nuntă, botez, pentru a-şi cumpăra o maşină sau pentru a plăti creşa sau grădiniţa copilului, printr-un program intitulat "Family Start".

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, programul urmează să fie adoptat "în scurt timp" de către Executiv.
 
Documentul propus de guvern prevede posibilitatea obţinerii unui credit de maximum 75.000 lei, garantat 80% de stat, banii fiind destinaţi persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani care îşi întemeiază o familie şi au venituri nete de până la 7.500 de lei pe lună.
 
Creditul poate fi folosit pentru plata cheltuielilor cu creşa, grădiniţa, şcoala, programul after school, pentru plata taxelor de studii universitare, inclusiv cele destinate doctoratului, pentru plata chiriei sau avansului necesar cumpărării unei locuinţe, pentru achiziţionarea de autoturisme de familie, organizarea nunţii şi a unui botez.
 
 

Câţi bani ar putea lua prin credite garantate de stat pentru nuntă, botez sau pentru creşa copilului

 
„Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunţii, a unui botez sau pentru achiziţia unei maşini de familie. În scurt timp, programul Family Start va fi aprobat în şedinţă de guvern", a susţinut Ciucă.
 
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a explicat, la Antena 3, câţi bani vor putea fi luaţi prin astfel de credite garantate de stat:
 
  • Credite în cuantum de 10.000 de euro, pentru studenţi, pentru a-şi plăti anumite nevoi personale
  • Credite de 15.000 de euro pentru tinere familii sau pentru tineri, în general, nu neapărat constituiţi într-o familie
 
Gabriela Firea a afirmat că aceste credite vor putea fi acordate tinerilor pentru plata chiriei sau a creşei, grădiniţei sau afterschool-ului, dar şi pentru evenimente personale - nuntă sau botez.
 
"Diferenţa dintre aceste credite şi un credit obişnuit de consum, care poate fi contractat acum de la o bancă privată este în primul rând garanţia statului. Nu se cere dovada unor venituri, nu se pune gaj pe o anumită proprietate, deci sunt favorabile tinerilor şi sunt asemenea celor pe care noi le cunoaştem, dar din păcate, doar din literatura de specialitate sau din filme", a precizat Gabriela Firea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Paiangan Cezar
16.05.2022, 15:56:24

E incredibil cu ce idei pot veni acesti analfabeti! Adica statul garanteaza (cu banii celor care muncesc si isi platesc taxele) niste imprumuturi pentru niste ratati care vor sa faca si ei fala dand un bairam sau luandu-si o masina. Incredibil! Tare as fi curios sa vad si eu peste cativa ani ratele de rambursare ale acestor credite... Au mai gasit inca o metoda sa le bage mana in buzunar oamenilor responsabili si onesti, ca sa le mai dea o pomana ratatilor...

+3 (3 voturi)
eu doar constat
16.05.2022, 16:28:33

Nu credeti, ca ar trebui sa infiinteze si in cazul nuntilor ceva gen "progarmul Rabla"? Cei care divorteaza sa primeasca niste bani, pentru nevasta sau sotul scos din matrimoniu, daca se recasatoresc? Doar ca, ar fi o incalcare a regulilor din prezent, pentru ca nu se admit masini la mana a doua... Oricum, e loc de inovatii...

-6 (8 voturi)
Amdo Odma
16.05.2022, 17:09:15

De ce trebuie sa fiu eu garant fortat de stat? Guvernul nu vine cu banii lui, de acasa. Nici nu ma asteptam sa nu fie Firea aia de i-a traznit prostia asta prin cap.

-11 (11 voturi)
Modifică Setările