Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

BAROMETRU Contracţia industriei româneşti se prelungeşte

3
26 Feb 2020 10:38:08
Autor: Elena Deacu

În luna ianuarie activitatea din industrie a intrat în a doua lună de contracţie, în contextul în care cererea rămâne slabă şi influenţează negativ volumul producţiei şi ocuparea forţei de muncă, costurile au înregistrat un salt atingând nivelul cel mai ridicat din ultimele 11 luni, iar comenzile pentru export sunt la limita dintre creştere şi contracţie. Managerii continuă să creadă într-o redresare a activităţii peste 6 luni.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Cererea

Comenzile noi au lipsit în mare măsură şi în ianuarie. Indicatorul n-a reuşit să depăşească 42 de puncte în zona de contracţie.

Comenzile pentru export au depăşit parţial criza din decembrie urcând de la 32 la 51 de puncte. Totuşi cererea externă rămâne slabă şi mai ales instabilă.

Importurile de materii prime au crescut de la 45 în decembrie la 51 în ianuarie, în contextul înviorării parţiale a comenzilor la export.

Producţia

Volumul producţiei a rămas în contracţie la 42 de puncte, numai cu 2 puncte mai mult decât în decembrie. Stagnarea producţiei în zona de contracţie demonstrează capacitatea extrem de slabă a cererii de a restarta creşterea în industrie la început de an.

Stocurile s-au contractat şi mai mult coborând de la 47 de puncte în decembrie la 44 în ianuarie.

Forţa de muncă

Politica de ocupare a forţei de muncă arată tendinţe clare de restrângere. Deşi se confruntă cu o cerere slabă, managerii preferă să păstreze locurile de muncă în speranţa redresării semnificative în lunile viitoare.

Costuri şi venituri

Costurile de producţie au crescut brusc de la 64 în decembrie la 72 în ianuarie. Probabil că activitatea scăzută şi subocuparea prelungită a salariaţilor contribuie la creşterea costurilor.

Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas stabile la 54 de puncte faţă de 55 în decembrie, dar ecartul dintre preţuri şi costuri a crescut de două ori, de la 9 puncte în decembrie, la 18 puncte în ianuarie.

Aşteptările

Indicatorul global de încredere a managerilor în revigorarea activităţii peste 6 luni a crescut de la 70 de puncte în decembrie la 72 în ianuarie. Aşteptările tind să crească întotdeauna la începutul anului. În ianuarie 2019 au crescut cu 5 puncte faţă de decembrie. În 2020 au crescut numai cu 2 puncte. Managerii îşi formează aşteptări optimiste pe baza variaţiei sezoniere a activităţii industriale şi în mai mică măsură pe baza semnalelor economice curente.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
26.02.2020, 10:48:41

Este normal, industria Germaniei s-a contractat, era normal ca şi a României să se contracteze, multe firme industriale din România fiind filiale germane. Să observăm însă că noi nu mai avem firme industriale cu capital românesc, aproape toate sunt cu capital străin.

+1 (1 vot)
Scorilo
26.02.2020, 11:24:18

Care industrie ? Siderurgica ? Alimentara ? Chimica ? Textila ? Constructoare de masini (turbine,avioane,camioane,tractoare,buldozere,macarale etc.) ? Energetica (termocentrale,hidrocentrale)? A prelucrarii lemnului (nu a taierii padurilor) ? Industria Electronica(computere,procesoare,microelectronica, televizoare etc)? Industria Electrotehnica (mari transformatoare) ? Etc...Etc...Sa stim si noi... Poate cea a jocurilor de noroc,a birturilor si tarabelor...

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
26.02.2020, 13:25:13

Guvernanții și parlamentarii au ceva atribuții în funcționarea industriei, ceea ce se vede este lupta aprigă democratică pentru deținerea puterii; România are vre-o strategie în privința industriei dar făcută de oameni conștienți și pregătiți nu de „politicieni” șmecheri și fără logică.