Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Băsescu: Energia verde primeşte în România facilităţi mult mai mari decât acordă Comisia Europeană

0
24 Nov 2011 13:07:33
Autor: adevarul

Facilităţile pe care le primesc în România producătorii de energie regenerabilă sunt mult mai mari decât cele acordate de Comisia Europeană, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, prezent la o conferinţă pe teme economice.

El a subliniat faptul că România stă mult mai bine decât alte ţări europene la capitolul dependenţă de importuri energetice.

"Problemele sunt însă în altă zonă, la capitolul pieţe funcţionale. Ar trebui să acordăm o atenţie deosebită liberalizării pieţelor", a spus Băsescu.

Şeful statului a amintit că restructurarea companiilor energetice şi implementarea managementului privat, precum şi interconectarea sistemelor de energie şi gaze cu ţările vecine rămân în topul priorităţilor.

"Energia regenerabilă este şi ea o prioritate. Însă trebuie să spunem că facilităţile oferite de statul român le depăşesc cu mult pe cele oferite de Comisia Europeană", a arătat Băsescu.

Ziarul "Adevărul" a scris, în ediţia de marţi, că mai multe firme din acest domeniu au renunţat la fonduri europene, întrucât schema de certificate verzi care susţine producţia de energie regenerabilă este mai rentabilă. Comisia Europeană interzice cumulul celor două tipuri de ajutoare: certificatele verzi şi fondurile europene.

Producătorii de energie regenerabilă primesc certificate verzi pe care le vând furnizorilor, dar în final costul lor este tranferat în factura consumatorilor. Timp de zece ani, consumatorii vor plăti pentru energia verde 10,5 miliarde de euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările