Bătălia pentru Institutul Naţional de Statistică: politica bate cifrele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vergil Voineagu (Foto: Adevărul) a condus INS din anul 2005, iar Beatrix Gered (Fofo: Mediafax) este interimar la conducerea INS
Vergil Voineagu (Foto: Adevărul) a condus INS din anul 2005, iar Beatrix Gered (Fofo: Mediafax) este interimar la conducerea INS

Revizuirea datelor privind Produsul Intern Brut a fost invocată de premierul Victor Ponta pentru schimbarea conducerii INS, dar adevăratul motiv vine din insuccesul referendumului, după recensământ.

Vergil Voineagu a fost demis de către premierul Victor Ponta de la conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru un motiv pe care analiştii economici îl consideră nefondat: revizuirea în jos, cu peste 20 de miliarde de lei, a Produsului Intern Brut pe anul 2011. Chiar dacă revizuirea este de o amploare fără precedent, faptul că în calculele privind PIB-ul au intervenit elemente noi nu i se poate imputa Statisticii. Dimpotrivă, dacă aceste elemente nu ar fi fost luate în calcul şi INS le-ar fi ignorat, păstrând ca definitive datele provizorii anunţate iniţial, atunci am putea vorbi de neprofesionalism, dar acest „amănunt“ nu pare să fi contat pentru primul ministru. Victor Ponta a decis să-l schimbe pe şeful INS, urmând ca atribuţiile de preşedinte al Institutului să fie exercitate temporar, până la numirea unei noi conduceri, de Beatrix Gered, vicepreşedinte al instituţiei. Gered Beatrix beneficiază de sprijinul UDMR, lucru care i-a determinat pe analiştii politici să-şi amintească de experienţa neplăcută a premierului după recensământ.

Cum s-au încurcat planurile premierului

Anul trecut, premierul Victor Ponta a sperat până în ultima clipă că cifrele parţiale ale recensământului realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS) vor fi colacul de salvare pentru validarea referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Dar şeful INS, Vergil Voineagu, i-a dat planurile peste cap.
USL susţinea că listele electorale nu au fost actualizate şi, prin urmare, numărul persoanelor cu drept de vot ar fi mult mai mic decât cifrele utilizate pentru organizarea referendumului şi anume peste 18.292.514 români. De menţionat este faptul că USL a invocat recensământul organizat în octombrie 2011, deşi le ceruse românilor să-l boicoteze. Principalul argument folosit de USL, aflat atunci în Opoziţie, a fost CNP-ul (codul numeric personal), Ponta susţinând că PDL va folosi aceste date pentru  fraudarea alegerilor. Ideea este că dacă s-ar fi ţinut cont de aceste date, cei 8,5 milioane de români care au votat la referendum ar fi reprezentat 50 la sută plus unu din numărul de alegători şi preşedintele Traian Băsescu ar fi fost demis. Însă, ca urmare a sabotajului USL, s-a vehiculat că datele provizorii care apar la INS şi care indicau 16.500.000 de români vor fi modificate. INS a transmis că se va folosi şi de datele de la Evidenţa Populaţiei şi se va documenta suplimentar.

Datele INS n-au fost de folos

Ba, mai mult, preşedintele INS, Vergil Voineagu, a subliniat atunci că instituţia pe care o conduce nu deţine informaţii privind numărul persoanelor cu drept de vot, ci doar informaţii (deocamdată provizorii) privind populaţia stabilă a României. „Datele preliminare ale recensământului populaţiei şi locuinţelor nu au nicio legătură cu procesul electoral (ca, de altfel, recensământul în sine), respectiv cu validarea sau invalidarea referendumului“, a spus Vergil Voineagu.
Preşedintele INS a mai spus că între datele preliminare ale recensământului şi cele finale, care vor fi anunţate în al doilea semestru al anului 2013, „pot sau nu pot să apară diferenţe“.

Cheltuielile pe 2013 trebuie restrânse

Conform Anuarului Statistic al României pe 2012 publicat la sfârşitul anului trecut, PIB-ul pe 2011 a fost de doar 556,7 miliarde de lei, mai redus cu 22 de miliarde de lei faţă de cel estimat în martie 2012, care era de 578,5 miliarde de lei.
Institutul de Statistică nu a făcut nici o comunicare oficială privind recalcularea datelor pe 2011, ci doar le-a publicat în Anuarul Statistic apărut la sfârşitul lunii trecute.
De altfel, în Buletinul Statistic Lunar pentru luna septembrie 2012, respectiv intervalul ianuarie-septembrie 2012, valoarea PIB pentru 2011 este de 578,55 miliarde de lei, adică valoarea nerevizuită. Rezultă de aici că în luna noiembrie a anului trecut, când Institutul Naţional de Statistică a publicat acest Buletin, instituţia nu avea sau nu dăduse publicităţii datele revizuite privind PIB din 2011.
Această revizuire înseamnă că toate datele privind PIB-ul pe 2012 şi cel pe 2013 se vor recalcula, iar automat veniturile şi cheltuielile bugetare, care se exprimă ca procente din PIB, se vor recalcula. De asemenea, şi deficitul bugetar va fi altul atât pe 2011, cât şi pe 2012, ceea ce în final va duce la o restrângere a cheltuielilor estimate pe 2013.

tabel PIB
info PIB
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite