BCR: Sectorul public trebuie reformat cu orice preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii spun că sistemul bugetar trebuie restructurat, chiar dacă acest an ar fi sacrificat din punct de vedere al relansării economice. Aproape toţi indicatorii macroeconomici au crescut în al doilea trimestru. Dar tot câştigul poate fi anulat de eşecul reformei aparatului de stat, potrivit BCR.

VEZI AICI RAPORTUL BCR!

Raportul BCR de analiză macroeconomică „Româ­nia - Momentul adevărului" evidenţiază câteva evoluţii pozitive ale economiei ce ţin mai ales de contextul extern. Economiştii instituţiei de credit remarcă şi o corecţie semnificativă a deficitului bugetar structural (deficitul bugetar efectiv, ajustat cu efectele ciclului economic).

Toate acestea promit o revenire a PIB-ului, cu o condiţie: continuarea eforturilor de restructurare a sistemului bugetar. „Deşi dureroasă pe termen scurt, reforma din prezent a sectorului public este absolut necesară pentru asigurarea unei creşteri economice puternice şi sănătoase în anii următori", arată raportul BCR.

„Având în vedere că 2012 este an electoral, determinarea Guvernului de a implementa toate reformele în sectorul public şi de a evita o întoarcere la excesele trecutului este absolut necesară pentru recuperarea decalajelor faţă de zona euro", mai transmit economiştii.

Surpriza PIB

În opinia experţilor BCR, deşi perspectiva economică pentru 2010 nu este una favorabilă, PIB a produs o surpriză pozitivă în trimestrul al doilea, crescând cu 0,3% faţă de trimestrul anterior. Economiştii mai notează că industria - antrenată de cererea externă - precum şi temperarea scăderii comerţului cu amănuntul şi avansul semnificativ al serviciilor către populaţie au fost principalii factori de susţinere a economiei în al doilea trimestru.

Cu toate acestea, PIB-ul în termeni reali ar putea să reintre în teritoriu negativ în al treilea trimestru din acest an în urma tăierii importante a cheltuielilor publice şi a majorării TVA.

„Totuşi, măsurile de austeritate ar putea fi absorbite destul de rapid de economia românească", mai punctează economiştii BCR. Pe tot anul, instituţia de credit estimează o contracţie economică de 3%, „cu şanse destul de mari ca performanţa de ansamblu în 2010 să fie uşor mai bună".

Şomajul, sub presiune

Scăderea şomajului din aprilie-iunie este explicată de economiştii BCR prin profilul sezonier mai pronunţat al unor activităţi. „Ne aşteptăm ca şomajul înregistrat să crească chiar la peste 9% la finele acestui an dacă Guvernul va continua reformele asumate, ce presupun, printre altele, şi reducerea cu 60.000 de posturi din sectorul public până la 1 ianuarie 2011", se mai arată în raport. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite