BERD îmbunătăţeşte prognozele pentru economia românească: va creşte cu 4,6%, în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
crestere economica foto mfp

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei româneşti în 2018, afirmând că aceasta va înregistra o creştere de 4,6% anul acesta.

Prognozele precedente din luna noiembrie 2017 erau mai puţin optimiste. Acum, BERD estimează o îmbunătăţire a evoluţiei economiei româneşti de 0,4 puncte procentuale pentru acest an, de la 4,2% până la 4,6%.

De asemenea, instituţia susţine că anul următor avansul economiei se va reduce uşor la 4,2%.

„Creşterea economică în România ar urma să se modereze treptat de la un nivel apropiat de 7% în 2017, când a fost stimulată de politica fiscală expansionistă şi creşterea salariilor. În prezent se vede o revenire la niveluri mai sustenabile de 4,6% în 2018 şi 4,2% în 2019”, subliniază BERD.

La nivel general, BERD şi-a îmbunătăţit semnificativ prognozele de creştere pentru 2018, dar totodată a avertizat că este posibil ca avansul economiei să fi atins vârful astfel că este nevoie de reforme structurale pentru a menţine momentul. Ritmul mediu de creştere înregistrat în ţările din regiunea în care operează BERD ar urma să fie de 3,3% în acest an, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât în prognozele publicate în luna noiembrie a anului trecut, urmând ca în 2019 să înregistreze o creştere de 3,2%. Cu toate acestea, comparativ cu avansul de 3,8% înregistrat în 2017 este vorba de o încetinire a ritmului de creştere, care reflectă un nivel mai mic de creştere a productivităţii precum şi evoluţiile demografice negative, potrivit Agerpres.

Banca Mondială a anunţat, marţi, că economia României va înregistra un avans de 5,1% în 2018, însă a avertizat că această creştere este peste potenţial. O creştere economică de 5% este preconizată şi de Fondul Monetar Internaţional.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 6,1%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite