BERD a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei României în acest an, de la 4% la 4,8%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BERD susţine că economiile Serbiei şi României urcă media de creştere a regiunii
BERD susţine că economiile Serbiei şi României urcă media de creştere a regiunii

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a îmbunătăţit estimarea de creştere economică a României în 2016 cu 0,8 puncte procentuale, la 4,8%, cel mai ridicat ritm între statele europene unde este prezentă instituţia financiară.

Pentru 2017, BERD a majorat prognoza cu 0,2 puncte, la 3,7%, potrivit estimărilor revizuite publicate joi de instituţia financiară pentru regiunea unde desfăşoară operaţiuni.

FMI prognozează pentru România o creştere economică de 5% în 2016, respectiv de 3,8% în 2017, potrivit raportului World Economic Outlook din luna octombrie.

BERD anticipează pentru regiunea unde este prezentă, care se întinde de la Mediterană, Europa de Est şi până în Asia Centrală, o creştere economică de 1,6% în 2016, cu 0,2 puncte peste estimarea anterioară din luna mai, şi de 2,5% în 2017, comparativ cu numai 0,5% în 2015. Pentru Europa de Sud-Est, în care este inclusă şi România, BERD se aşteaptă pentru acest an la un avans economic de 2,8%, cu 0,4 puncte peste estimarea din luna mai, iar în 2017 la 3%, cu 0,1 puncte în plus.

BERD notează că Europa de Sud-Est în ansamblul ei va înregistra creştere. Grecia îşi revine datorită sezonului turistic bun şi a încrederii mai mari a oamenilor de afaceri. Prognoza pentru Grecia a fost îmbunătăţită cu două puncte, la stagnare în acest an, în timp ce pentru 2017 BERD a redus estimarea cu 0,4 puncte, la un avans de 2%.

Banca notează faptul că economiile Serbiei şi României urcă media de creştere a regiunii.

Între statele menţionate de BERD, economia Rusiei se va contracta în acest an cu 0,6%, dar estimarea este îmbunătăţită cu 0,6 puncte. În 2017, economia rusă va avansa cu 1,2%, cu 0,2 puncte peste prognoza precedentă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite