Big Brother pentru împătimiţii jocurilor de noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sala jocuri noroc

Toţi organizatorii de jocuri de noroc vor trebui să ţină evidenţa împătimiţilor care le trec pragul, iar persoanele „autoexcluse” şi „indezirabile” vor avea interzis. Parlamentarii speră că astfel vor reduce dependenţa de jocuri de noroc a românilor.

Parlamentarii vor să reglementeze mai strict sectorul jocurilor de noroc din România şi vor să oblige toţi organizatorii să ţină o evidenţă strictă a clienţilor. Un proiect de lege în acest sens a fost iniţiat în Parlament de deputatul liberal Florin Roman.

Toţi organizatorii de jocuri de noroc vor fi obligaţi să identifice persoanele care intră în incinta locaţiilor în care se organizează şi se exploatează jocuri de noroc şi să ţină evidenţa, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora. Această măsură se aplică deja în prezent cazinourilor, însă ea va fi extinsă la toţi organizatorii de jocuri de noroc.

În plus, organizatorii de jocuri de noroc vor fi obligaţi să întocmească, în format electronic, baze de date referitoare la persoanele autoexcluse si indezirabile. Iniţiatorul proiectului de lege nu defineşte însă ce înseamnă termenii „persoane autoexcluse” şi „persoane indezirabile”.

Anumite case de pariuri din România practică deja autoexcluderea şi le oferă clienţilor opţiunea de a-şi limita temporar sau permanent accesul la contul de jucător. Dacă unele case de pariuri oferă autoexcluderea pentru minim 6 luni, altele încep cu paşi mai mici şi oferă opţiunea de autoexcludere pentru numai 7 zile, o lună sau trei luni.

Formularele prin care clienţii pot solicita autoexcludere stipulează astfel: „Declar că am o problemă de autocontrol în privinţa stăpânirii impulsurilor de a paria la jocurile de noroc şi solicit în mod voluntar Organizatorului să îmi blocheze/limiteze accesul la pariurile la distanţă (online). Prin semnarea acestei cereri autorizez Organizatorul, Casa Pariurilor, să mă includă în lista persoanelor restricţionate şi să mi se blocheze/limiteze accesul la cont în perioada şi/sau suma de (...)”.

Jocul patologic de noroc este tulburarea de control a impulsului, ce se explică prin incapacitatea persoanei de a rezista impulsului de a juca, în ciuda conştientizării efectelor negative pe care acesta le are asupra sa şi a celor din jur, arată expunerea de motive.

Parlamentarii vor să aducă aceste modificări la legislaţie cu scopul de a diminua dependenţa de jocuri de noroc. „Jocul patologic de noroc este o afecţiune cu mult mai întâlnită decât putem noi să intuim şi asta pentru ca sunt prea puţini cei care o privesc drept boală. Însă familiile în care cel puţin un membru suferă de această tulburare de control a impulsului ştiu sigur că jocul patologic de noroc afecteaza sever nu doar viaţa persoanei dependente, ci şi a celor din jurul ei”, afirmă Florin Roman, care mai arată că o astfel de dependenţă interferează cu capacitatea de muncă şi cu relaţiile sociale ale persoanei.

Deputatul liberal notează în expunerea de motive a proiectului de lege că: „prezenta propunere legislativă vine atât în sprijinul organizatorilor jocurilor de noroc prin rezervarea dreptului de a interzice accesul persoanelor indezirabile, cât şi în sprijinul jucătorilor care, în baza unei cereri, solicită autoexcluderea”.

„Astfel, propunerea legislativă urmăreşte completarea Ordonanţei de urgenţă nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc prin introducerea în sarcina organizatorilor jocurilor de noroc a unei baze de date în format electronic centralizat, care să gestioneze toate persoanele autoexcluse şi indezirabile. Totodată, organizatorii vor avea obligaţia de a tine evidenţa în format electronic a datelor de identificare ale persoanelor şi de a identifica persoanele care intră în incinta locaţiilor”, arată iniţiatorul.

Parlamentarii propun ca bazele de date constituite la nivelul organizatorului să fie arhivate de acesta şi păstrate pentru un interval de minimum 5 ani de la constituire.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite