Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bilanţul kilometrilor lipsă din Coridorul pan-european. Bode: Trebuie făcuţi până în 2030, altfel pierdem banii europeni

1
16 Sep 2020 07:27:58
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto gov.ro
Foto gov.ro

O parte din Coridorul principal Pan - European trebuie realizat până în 2030, altfel riscăm să pierdem banii europeni, a spus ministrul Transporturilor, precizând că lipseşte inelul Bucureştiului, lipseşte Sibiu - Piteşti şi lipsesc cei 13 km din Lugoj - Deva.

„Inelul Bucureştiului, cei 102 km este parte a coridorului principal pan-european Constanţa - Bucureşti - Piteşti - Sibiu - Nădlac. Din acest coridor principal pan - european pe care noi suntem obligaţi să îl realizăm până în 2030, lipseşte inelul Bucureştiului, lipseşte Sibiu - Piteşti şi lipsesc cei 13 km din Lugoj - Deva. Toate aceste obiective majore obligatoriu trebuie să le finalizăm până în 2030, altfel riscăm să pierdem banii europeni pentru celelalte loturi pe care le-am dat deja în trafic”, a declarat Lucian Bode la TVR1, marţi seara.
 
Ministrul Transporturilor a explicat şi stadiile în care se află loturile ce compun inelul de centură ocolitiare a Capitalei.
 
”Am preluat în noiembrie, anul trecut, cele 3 contracte pentru centura de sud semnate şi în perioada de execuţie a proiectării, iar cele 4 loturi din  autostrada de nord nu erau clare. Vorbim de 53 km pe centura de sud, lotul 1 are proiectarea, în acest moment se execută proiectul tehnic şi suntem în termen. Până în octombrie are obligaţia constructorul să predea proiectul tehnic, după această etapă autorizaţia de construire, ordinul de  începere, termen 24 de luni pentru execuţie, pentru predarea obiectivului”, a declarat Bode.
 
Dacă la Lotul 2 urmează să fie dat ordinul de începere a lucrărilor, cu Lotul 3 sunt unele probleme, fiind aplicate penalizări.
 
”Lotul 2, aici  am început lucrările pe o secţiune, pe cei 1,7 km, restul de 14, 3km suntem cu proiectul tehnic în evaluare estimând că vom da ordinul de începere în luna octombrie. Şi aici avem 24 de luni pentru execuţie. Pentru Lotul 3, din păcate, am ieşit din termen cele 12 luni, cât aveau obligaţia să predea proiectul tehnic, deja am aplicat o penalizare de 1 milion de lei antreprenorului, sper să se  trezească, să se mobilizeze, să predea proiectul tehnic pentru că noi dorim să le dăm ordinul de începere”, a declarat ministrul.
 
În zona de nord a Bucureştiului sunt 4 Loturi.
 
”Pentru ceilalţi 50km pe zona de nord, noi aici avem 4 loturi: Lotul 1 şi Lotul 3 sunt în contestaţie, Lotul 2 în evaluare, iar Lotul 4 am reuşit să semnăm contractul pentru proiectare şi execuie”, a mai explicat Lucian Bode.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lucifer
16.09.2020, 10:44:02

PSD conduce România de 12 ani(!!), chiar dacă au mai fost timp de 2 ani guvernele minoritare Cioloş şi L. Orban. PSD a dus o politică premeditată şi iresponsabilă de a ţine România în subdezvoltare, chiar de a o decupla de Occident şi de a o ataşa puterilor asiatice ca Rusia, China, Turcia. Oare, poporul român este conştient de această situaţie?