Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Biriş: Un club de pe Litoral, care vinde şampanie cu roaba, plăteşte 50.000 lei impozit pe an. Tot atât plătesc şi eu pentru secretara mea

14
24 May 2022 16:43:05
Autor: Afrodita Cicovschi

Un mare club de pe Litoral, unde se vinde şampanie cu roaba, plăteşte astăzi un impozit de 50.000 de lei pe an. Cam atât îi reţin şi eu secretarei mele, impozite şi contribuţii, a spus marţi Gabriel Biriş la o întâlnire cu ocazia relasării Pactului pentru Fiscalitate, scrie Hotnews.

„Cele mai mari restaurante din centrul Bucureştiului plătesc 70.000 de lei pe an. Hotelurile plătesc un impozit anual de circa o noapte de cazare. Complexurile hoteliere plătesc doar pe camere nu şi pe restaurante şi baruri.”, a mai spus consultantul fiscal, potrivit Hotnews.
 
„Apoi a început sarabanda de scutiri la impozitului pe salarii. În 2018 s-au scutit 500.000 de angajaţi din construcţii de impozitul pe salariu dar şi de contribuţia la sănătate... cu alte cuvinte acei oameni sunt asiguraţi de către noi, ceilalţi. Având în vedere aceste scutiri, să nu ne mai mirăm de cum arată în lipsa fondurilor spitalele arată aşa cum arată iar asistenţa medicală e la nivelul pe care îl vedem cu toţii. Toate aceste chestiuni, coroborate cu măsurile de relaxare la microîntreprinderi au spulberat baza de impozitare, exact în perioada în care toată lumea vorbeşte de evitarea erodării bazei de impozitare”, a mai precizat Gabriel Biriş.
 
Toate aceste scutiri au dus la un deficit tot mai greu de finanţat, existând riscul unor corecţii dure din partea pieţei, Biriş comparându-le cu cele din 2010, când TVA-ul a crescut brusc de la 18 la 24%. ”Suntem într-o situaţie mai rea decât atunci, în care discutăm despre nevoia de creştere a veniturilor bugetare, care e prinsă şi în PNRR, de eliminare graduală a tratamentelor preferenţiale. Cred că PNRR este depăşit, nu cred că acel calendar prevăzut acolo mai poate fi susţinut. E nevoie de măsuri rapide, altminteri riscăm o aterizare dură a economiei, ceea ce ar duce să luăm măsurile impuse de finanţatorii internaţionali”, a mai spus Biriş.
 
Relansarea proiectului „Pactul Pentru Fiscalitate”, proiect care pornise iniţial în decembrie 2014 are loc în acord cu actualitatea anului 2022, dorindu-se o platformă de dialog fără precedent în societatea românească.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

dumitru bogdan
24.05.2022, 17:46:08

Sunt bani in tara asta sa - i întorci cu lopata. In buzunarele șmecherilor. Suntem o oligarhie asemănătoare statelor din America de Sud. Ne lipsea generalul in fruntea guvernului, îl avem acum. Suntem singura țară din U.E cu venituri mult sub 30%, din PIB, ANAF ul este ca pe vremea lui Caragea, totul se face cu pixul pe hârtie. Bulgaria a dus la sfârșit programul cu Banca Mondială de modernizare a fiscului, mai are puțin și intră in zona euro. Noi l-am abandonat. Vă dați seama că 6%-7%din PIB rtaxe datorate ămân în proprietate privată, in fiecare an, în loc să se ducă la stat. Cineva este interesat ca ucrurile sa stea așa. Când vine criza și ne doare, dăm vina pe bugetari, asistați sociali, pensionari.

+5 (7 voturi)
muresan anna
24.05.2022, 17:32:18

Cei de pe litoral sunt oamenii cinstiti de care vorbea Ciolacu.......

+5 (7 voturi)
emoji
24.05.2022, 18:45:39

Cred ca stimabilul specialist fiscal, nu stie despre ce vorbeste, traieste in alta lume. Locatiile de genul mentionat sunt foarte ok, isi desfasoasra activitatea conform normelor romanesti in vigoare. Aia 50.000 sunt impozitele catre Stat, celelalte taxe, ajung la celalalt Stat.

-1 (3 voturi)
adela popescu
24.05.2022, 18:46:44

Cei care platesc impozit pe venit azi, dau statului aproape 50%. Impozitele platite in schimb de IMM-uri sunt o gluma proasta. Acolo ar trebui nea Ciolacu sa faca ordine. Numai saloanele de coafura , care isi platesc angajatii cu 2 ore pe cartea de munca, dupa ce lucreaza si sambata si duminica, baga in buzunar 2-3000 euro zilnic. Iar la banii astia dau 1%. Aici ar trebui de facut o socoteala.

+3 (3 voturi)
GABRIEL_ CATALIN
24.05.2022, 18:50:44

Mai Veta Biriș, tot voi politrucii ați luat aceste decizii. In 2028, Dragnoidul împreună cu ministreta muncii anunțau cu surle și trâmbițe că au mărit salariul în construcții. Ce sa spun? Mi-au oprit contribuția la sănătate și la pilonul 2 iar că sa balansez, acel surplus la salariu îl vărs către pilonul 3. Oricum taxați salariul în nesimțire, ponderea fiind de aprox 40%catre stat așa că cei mai mulți preferă un gri că e mai omenesc.

-16 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările