Biriş, MFP: Taxarea inversă ar face inutile măsurile care acum fac viaţa antreprenorilor aproape imposibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor
Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor

Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, consideră că aplicarea taxării inverse la toate operaţiunile comerciale, propusă de finanţiştii cehi la recenta reuniune ECOFIN, „ar face inutile măsuri care astăzi doar reduc efectele şi nu elimină cauzele problemelor (a se vedea declaraţia 088, ROI - Registrul Inactivilor), şi care, în schimb, au ajuns să facă viaţa antreprenorului român aproape imposibilă“.

Biriş face referire la o solicitare pe care organizaţiile patronale au transmis-o într-un comunicat în care arată că recentele acţiuni ANAF privind înregistrarea în scopuri de TVA sunt decuplate de realitatea economică şi de activitatea contribuabililor oneşti.

În replică la comunicatul mediului de afaceri, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, a spus că menţinerea acestei proceduri este imperios necesară deoarece există o cazuistică bogată privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de către firme din categoria marilor contribuabili.

Taxare inversă pentru toate operaţiunile

Gabriel Biriş afirmă că, în cadrul ECOFIN (Consiliul de Afaceri Economice şi Financiare de la nivelul UE), unde a participat împreună cu ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a discutat cu ministrul ceh de Finanţe şi că susţine propunerea acestuia ca proiectul pilot privind taxarea inversă să fie aplicat în toate operaţiunile comerciale peste o anumită limită.

"Personal, consider că această măsură este cea mai importantă măsură care poate fi luată pentru: eliminarea marii fraude de TVA la achiziţii intra-comunitare; eliminarea fraudei la rambursările de TVA, dar şi a blocajelor rezultate din întârzierea rambursării; reducerea costurilor de administrare, atât pentru companii, cât şi pentru ANAF", a declarat Biriş.

Taxarea inversă este un mecanism - aplicat acum doar pentru anumite livrări de bunuri, cum ar fi telefoane mobile, laptopuri, clădiri, deşeuri etc - prin care obligaţia de plată a TVA este inversată de la furnizor la beneficiar.

Practic, TVA nu mai este colectată şi vărsată de toţi operatorii aflaţi pe un lanţ tranzacţional, ci aceştia înscriu pe facturi menţiunea "taxare inversă", iar plata le revine celor care vând consumatorului final.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite