Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Birocraţie contra birocraţiei funcţionarilor: propunerea inedită a unui contribuabil sătul de cum este tratat de stat

39
13 Nov 2013 10:20:01
Autor: Adina Vlad
Foarte mulţi români sunt nemulţumiţi de birocraţia de care se lovesc la ghişeele instituţiilor de stat FOTO SHUTTERSTOCK
Foarte mulţi români sunt nemulţumiţi de birocraţia de care se lovesc la ghişeele instituţiilor de stat FOTO SHUTTERSTOCK

Cătalin-Teodor Dogaru, specialist în project management, protestează într-un mod inedit faţă de birocraţia cu care se confruntă antreprenorii din România care au de plătit taxe şi impozite. El a transmis premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, o scrisoare prin care cere să primească de la funcţionari o listă interminabilă de documente, în calitate de contribuabil, aşa cum şi el este obligat să se lupte cu birocraţia.

În declaraţia pe propria răspundere, publicată de Cătalin-Teodor Dogaru pe blogul personal, contribuabilul cere premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, să primească mai multe documente lunar sau anual pentru a-şi mai plăti impozitele şi taxele începând cu 1 decembrie 2013. 
 
Vă prezentăm mai jos lista cu documente solicitate de Cătalin-Teodor Dogaru, aşa cum este ea prezentată pe blogul acestuia
 
O singură dată:
 
Carte de identitate – copie (aduceţi, vă rog şi originalul, pentru a confrunta)
 
Documentele de învestitură în funcţia de Prim-Ministru, respectiv Ministru de Finanţe (incluzând ordinul semnat de preşedintele Statului) – copie legalizată
 
Proiectul de buget în varianta finală pe anii 2012 şi 2013 în care se va menţiona clar traseul banilor încasaţi din taxele şi impozitele plătite de mine – copie legalizată
 
Extras de cont pentru conturile în care vă primiţi salariile – semnate şi ştampilate de bancă.
 
Lunar:
 
Extras de cont pentru conturile în care ajung banii încasaţi (Trezorerie, Minister, Casa de Asigurări şi toate celelalte instituţii care beneficiază din plin de aceşti bani!) din luna anterioară.
 
Documente justificative pentru cheltuielile din banii publici pe luna anterioară
 
După analiza acestor documente, veţi primi, cu un decalaj de minim 2 luni, taxele aferente venitului meu. Programul meu de lucru este:
 
- de luni pana vineri de la ora 07:00 la ora 08:00 sau de la ora 20:00 la ora 21:30
 
„Nu mă interesează cum vă descurcaţi în acele două luni în care eu – şi mi-aş dori şi toţi ceilalţi salariaţi de la privat – să nu plătim taxele. Aşa cum nici fetiţa mea nu a beneficiat de alocaţie timp de patru luni“, arată contribuabilul în scrisoarea lui de protesc.
 
Cătalin-Teodor Dogaru mai spune că va iniţia în lunile următoare, împreună cu alţi plătitori de taxe, un program de testare a tuturor angajaţilor bugetari, în special din instituţiile financiare (Administraţii financiare). Va tasta eficienţa, pregătirea profesională, conduita profesională şi multe alte caracteristici.
 
Dacă şi voi aţi întâmpinat probleme la plata taxelor, dacă v-aţi lovit de birocraţia de la ghişeele instituţiilor de stat, aşteptăm să împărtăşiţi cu noi experienţele voastre la rubrica comentarii. 

 
Mai puteţi citi pe aceeaşi temă: 
 
Contribuţia la pensiile private obligatorii creşte la 4,5% din venitul salariatului. Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.
 
Guvernul interzice comercianţilor să ofere gratuit potenţialilor clienţi tutun şi alcool. Comercianţii nu vor mai putea oferi gratuit potenţialilor clienţi tutun şi alcool la vânzarea sau prezentarea unei oferte de vânzare a unui asemenea produs, Guvernul urmând să interzică din ianuarie această practică, denumită "vânzare cu prime", pentru a-şi creşte încasările din produse accizabile.
 
Accizele cresc cu aproape 5% peste cursul din 2012 şi aduc venituri mai mari cu 3,4 miliarde de lei. Accizele vor creşte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.
 
Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern cu 16-21% din luna ianuarie. Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern, începând cu luna ianuarie a anului viitor, cu 16-21% comparativ cu valorile actuale, creşteri de taxe fiind pregătite pentru benzina cu plumb şi fără plumb, pentru motorină, precum şi pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor.
 
Cine va plăti impozitul pe construcţii speciale şi cum se calculează această taxă. Impozitul pe construcţii speciale ce urmează să fie plătit din 2014 va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.
 
Guvernul lasă primarii să majoreze suplimentar taxele pentru persoane fizice, cu peste 20%. Impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.
 
Guvernul reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi începând cu 2014. Guvernul va reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la aproximativ 50.000 de euro (220.000 de lei), nivel peste care firmele vor fi incluse în regim de plată a impozitului pe profit, noua regulă urmând să fie aplicată începând cu anul viitor.
 
Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea drept de deducere timp de 7 ani. Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea posibilitatea să deducă timp de şapte ani sumele care nu au putut fi scăzute din impozitul pe profit, spre deosebire de sistemul actal, în care sumele care nu sunt deduse în anul respectiv nu mai pot fi reportate pe anii următori.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Filon Aurel
13.11.2013, 11:08:52

Excelent!!!

+13 (13 voturi)
AXE
13.11.2013, 11:10:21

In fiecare an, in momentul in care platesc impozitul traseul este urmatorul: - ghiseul 1: dau cnp-ul si functionara scrie pe un petic de hartie suma de plata. - ghiseul 2 (de fapt masa 2, aflata la 30 de cm de ghiseul / masa 1) dau biletelul + cnp-ul - functionara baga datele, din nou, in calculator, si imi da un formular. - ghiseul 3 (aflat la 1 m de celelalte doua), dau formularul + banii si primesc chitanta. Misto, nu ?

+18 (18 voturi)
un_roman
13.11.2013, 11:23:08

exact asa merge treaba! Pt salariile lor sunt mereu bani!

+13 (13 voturi)
un_roman
13.11.2013, 11:22:18

Genial! Lista poate continua! Eu i-as lua la puricat pe directorii si managerii de spitale, pe aia de la CNAS. Cati bolnavi au trebuit sa se descurce singuri pt ca "nu sunt medicamente. nu sunt bani"

+16 (16 voturi)
Get0dac
13.11.2013, 11:50:14

Experiente la ghiseu... 1) Platesc Cass la o chirie....BINEINTELES circa financiara nu are baza de date comuna cu CasBucuresti. CasBucuresti omite sa trimita la Circa financiara situatia la zi a subsemnatului...rezultatul..? Somatie de executare silita de la Financiar...ATENTIE..in conditiile in care sanatatea o platesti la Financiar, nu la Casa de Sanatate Financiar 13 Sep. Dialog la ghiseu...pe scurt.. - D-na..ce e cu somatia asta.. - Nu ati platit sanatatea. - Pe ce luna? - Nu stim..CasB tine statistica asta.. - Dar eu platesc la voi sanatatea. - Da..dar CasB-ul, a trimis ca nu ati platit. - Ok..Rezolvare..? Va duceti la CasB si luati ca sunteti la zi. CASB..Pipera.. - D-na am o somatie..sunt la zi..dati-mi o hartie ca sunt la zi.. - Nu putem..faceti o plangere la director, va dam bon de la registratura si vedem despre ce e vb. - Termen? - O luna. Dupa o luna.... - S-a rezolvat problema..? - Da..aveti aici situatia..sunteti la zi... Financiar Rahova - D-na aveti aici situatia la zi... - Aa nu ne intereseaza pe noi..CASB trebuie sa va scoata de la rau platnici. - Pai la CASB figurez la zi. - Noi nu va putem ajuta.. - Pai Dvs. ati trimis somatia... - Da pt. ca CASB ne-a sesizat... Ok..... Dupa o luna aflu ca CASB trimisese date eronate si mii de oameni primisera somatii de executare silita. Partea a doua.... Financiar 13 Sep. Somatie neplata amenda Rovigneta. - D-na am o somatie ... - Da si.. - Am platit-o de mult.. - Aveti chitanta..? - Da..poftim.. - Ok..va scad.. Dupa 2 luni... Alta somatie.. - D-na am o somatie.. - Da..aveti o amenda neplatita.. - Cum D-na..nu v-am aratat chitanta si m-ati scazut..? - Da dar mai e una...(drum dus intors..rezulta doua amenzi) - Da D-na stiu...v-am aratat toate chitantele..(sunt f. organizat) - Le mai aveti..? - Da. - Duceti-va la biroul acela... Un baietas..eu deja nervos.. - Mestere..cate somatii mai primesc eu pt. o amenda platita de mult..? - Aveti chitantele..? - Da...Dar daca nu le mai aveam...? - Le mai plateati o data... Eu..super nervos.. - Ce vb ma..? Ca ce chestie..? - Va garantez eu ca mai plateati o data.. - Ma frate..pai eu daca ma intalnesc cu tine pe strada..si iti spun ca ai sa imi dai bani...tu mi-i dai..? - Da ce aici suntem pe strada..? - Pai...poate ne intalnim si pe strada.... Dupa cateva luni..aceiasi amenda...fraieru' nu o scazuse cred ca din razbunare ca nu ii vorbisem frumos.. Zic...Leano..du-te tu ca eu ma iau la bataie pe acolo... Ghiseu. - D-na iar somatie..ce inseamna asta..? - Aveti chitanta..? - Da.. - Duceti-va la birou x.. - Pai duceti-va dvs la birou x...ca eu am mai fost. Functionarul..... - Hai ca esti nesimtita... Scandal..nevasta-mea lacrimi...vine sefa de circa f. ..ii ia apararea angajatului si scade ea personal amenda... Norocul meu ca nu am fost prezent.... Partea a treia Demarez procesul construiri unei case..Buc sec 5..care este.. Primul pas..cadastru. 1000 lei..iese cadastru..iese extrasul de carte...lotul vecinului meu figureaza in strada si incalecat peste lotul meu... Rezultat..? imposibilitate eliberare cert. urbanism. Ghiseu... - Cum rezolv..? - Va duceti la vecin si il rugati sa rectifice cadastru.. - Pai ce interes are vecinu sa faca asta..? - Nu e treaba noastra.. - Vecine ai cadastrul gresit... - Imposibil..uitati planurile mele..totul e in regula. Ghiseu... - D-na uitati planurile vecinului si totul e ok... - Sunt din 2007 ale noastre sunt mai noi. - D-na..dvs nu vedeti ca e o greseala..? Cum sa fie terenul vecinului alunecat in strada..? - Da ..e o eroare de coordonate gps..dar nu se poate rezolva altfel. - Pai cum a aparut eroare asta...? - Probabil s-au bagat coordonatele gresit la noi... - Pai si de ce sa fac eu cadastrul vecinului din nou..pe greseala dvs...? - Nu se poate rezolva altfel.. - Ce acte imi trebuiesc...? - Cadastrul dvs..al vecinului..cerere rectificare cadastru...acord notarial al vecinului...certificat fiscal dvs si vecin.... Rezultat...? 2100 lei cheltuiti....amenintari cu tribunalul pt. a il convinge pe vecin sa ma ajute, (omu' crede ca vreau sa ii iau din teren..).......si momentan, dupa 4 luni inca nu am rezolvat. Va tin la curent cu aventurile restului de n. avize si autorizatii.

+26 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările