Birocraţie contra birocraţiei funcţionarilor: propunerea inedită a unui contribuabil sătul de cum este tratat de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foarte mulţi români sunt nemulţumiţi de birocraţia de care se lovesc la ghişeele instituţiilor de stat FOTO SHUTTERSTOCK
Foarte mulţi români sunt nemulţumiţi de birocraţia de care se lovesc la ghişeele instituţiilor de stat FOTO SHUTTERSTOCK

Cătalin-Teodor Dogaru, specialist în project management, protestează într-un mod inedit faţă de birocraţia cu care se confruntă antreprenorii din România care au de plătit taxe şi impozite. El a transmis premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, o scrisoare prin care cere să primească de la funcţionari o listă interminabilă de documente, în calitate de contribuabil, aşa cum şi el este obligat să se lupte cu birocraţia.

În declaraţia pe propria răspundere, publicată de Cătalin-Teodor Dogaru pe blogul personal, contribuabilul cere premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, să primească mai multe documente lunar sau anual pentru a-şi mai plăti impozitele şi taxele începând cu 1 decembrie 2013. 

Vă prezentăm mai jos lista cu documente solicitate de Cătalin-Teodor Dogaru, aşa cum este ea prezentată pe blogul acestuia

O singură dată:

Carte de identitate – copie (aduceţi, vă rog şi originalul, pentru a confrunta)

Documentele de învestitură în funcţia de Prim-Ministru, respectiv Ministru de Finanţe (incluzând ordinul semnat de preşedintele Statului) – copie legalizată

Proiectul de buget în varianta finală pe anii 2012 şi 2013 în care se va menţiona clar traseul banilor încasaţi din taxele şi impozitele plătite de mine – copie legalizată

Extras de cont pentru conturile în care vă primiţi salariile – semnate şi ştampilate de bancă.

Lunar:

Extras de cont pentru conturile în care ajung banii încasaţi (Trezorerie, Minister, Casa de Asigurări şi toate celelalte instituţii care beneficiază din plin de aceşti bani!) din luna anterioară.

Documente justificative pentru cheltuielile din banii publici pe luna anterioară

După analiza acestor documente, veţi primi, cu un decalaj de minim 2 luni, taxele aferente venitului meu. Programul meu de lucru este:

- de luni pana vineri de la ora 07:00 la ora 08:00 sau de la ora 20:00 la ora 21:30

„Nu mă interesează cum vă descurcaţi în acele două luni în care eu – şi mi-aş dori şi toţi ceilalţi salariaţi de la privat – să nu plătim taxele. Aşa cum nici fetiţa mea nu a beneficiat de alocaţie timp de patru luni“, arată contribuabilul în scrisoarea lui de protesc.

Cătalin-Teodor Dogaru mai spune că va iniţia în lunile următoare, împreună cu alţi plătitori de taxe, un program de testare a tuturor angajaţilor bugetari, în special din instituţiile financiare (Administraţii financiare). Va tasta eficienţa, pregătirea profesională, conduita profesională şi multe alte caracteristici.

Dacă şi voi aţi întâmpinat probleme la plata taxelor, dacă v-aţi lovit de birocraţia de la ghişeele instituţiilor de stat, aşteptăm să împărtăşiţi cu noi experienţele voastre la rubrica comentarii. 


Puteţi citi aici Proiectul bugetului de stat

Puteţi citi aici Proiectul bugetului de asigurări sociale pentru 2014 


Mai puteţi citi pe aceeaşi temă: 

Contribuţia la pensiile private obligatorii creşte la 4,5% din venitul salariatului. Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Guvernul interzice comercianţilor să ofere gratuit potenţialilor clienţi tutun şi alcool. Comercianţii nu vor mai putea oferi gratuit potenţialilor clienţi tutun şi alcool la vânzarea sau prezentarea unei oferte de vânzare a unui asemenea produs, Guvernul urmând să interzică din ianuarie această practică, denumită "vânzare cu prime", pentru a-şi creşte încasările din produse accizabile.

Accizele cresc cu aproape 5% peste cursul din 2012 şi aduc venituri mai mari cu 3,4 miliarde de lei. Accizele vor creşte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.

Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern cu 16-21% din luna ianuarie. Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern, începând cu luna ianuarie a anului viitor, cu 16-21% comparativ cu valorile actuale, creşteri de taxe fiind pregătite pentru benzina cu plumb şi fără plumb, pentru motorină, precum şi pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor.

Cine va plăti impozitul pe construcţii speciale şi cum se calculează această taxă. Impozitul pe construcţii speciale ce urmează să fie plătit din 2014 va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.

Guvernul lasă primarii să majoreze suplimentar taxele pentru persoane fizice, cu peste 20%. Impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.

Guvernul reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi începând cu 2014. Guvernul va reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la aproximativ 50.000 de euro (220.000 de lei), nivel peste care firmele vor fi incluse în regim de plată a impozitului pe profit, noua regulă urmând să fie aplicată începând cu anul viitor.

Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea drept de deducere timp de 7 ani. Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea posibilitatea să deducă timp de şapte ani sumele care nu au putut fi scăzute din impozitul pe profit, spre deosebire de sistemul actal, în care sumele care nu sunt deduse în anul respectiv nu mai pot fi reportate pe anii următori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite