Ştiri economice

articolul urmator

Blestemul preţurilor fixate din pix la electricitate şi gaze naturale

6
5 Sep 2019 23:05:53
Victor Grigorescu

Plafonarea preţului la producţia internă de gaze naturale şi revenirea la preţuri controlate la electricitate, fără a se ţine cont de principii economice, înseamnă risipă, subdezvoltare şi o piaţă în care abundă speculaţii.

Cei care pretind că, în acest fel, îi protejăm pe români, se înşeală, chiar dacă, pe termen scurt, pare că preţul la energie ar fi mai mic. În anii următori, pentru a corecta greşelile de azi, facturile vor creşte în ritm susţinut. Singurii care câştigă din acest joc sunt intermediarii din piaţă care au acces la o resursă naturală ieftinită artificial.

Reintroducerea controlului preţurilor la energie a fost şi rămâne o eroare de proporţii.

Cel mai mare rău produs de această politică este văduvirea bugetului de stat, în anii care vin, de câteva zeci de miliarde de euro, cât ar fi generat din taxe şi impozite producţia de gaze naturale din Marea Neagră. Fără aceşti bani şi, implicit, fără a putea face investiţiile pe care le-am fi putut finanţa cu aceştia, România va continua să trimită peste hotare cea mai bună forţă de muncă, în căutarea unui trai decent şi a unor servicii publice de calitate.

Ani de zile de control al preţurilor la energie au dus la falimentul, încet dar sigur, al sectorului carbonifer. Lipsa de restructurare a companiilor din domeniu nu a făcut decât să înrăutăţească lucrurile, încât este greu de prezis, astăzi, dacă şi cum s-ar mai putea îndrepta lucrurile. Producţia de energie suferă, astăzi, în contextul în care singura investiţie notabilă din ultimii ani este proiectul Romgazului de la Iernut, şi acela posibil doar datorită finanţării de la stat.

Din vânzarea electricităţii pe piaţa românescă o asemenea investiţie ar fi fost aproape imposibil de finanţat. Sistemele de termoficare sunt în pragul dezastrului, în cele mai multe cazuri. Este ca şi cum, în toţi aceşti ani, preţurile fixe la gaze naturale au fost privite ca un cadou, ca o invitaţie la ineficienţă, risipă şi inacţiune. Repunerea pe picioare a părţilor bolnave ale sistemului nu se va putea face decât mărind facturile, pentru a salva ce se mai poate salva. Acestea nu sunt nici păreri, nici reproşuri politice, doar constatări ale unei stări de fapt dezastruoase.

Am obţinut, oare, cu adevărat, prin controlul preţurilor, o protecţie socială? Cu siguranţă ne-am păcălit că facturile sunt mici, în timp ce calitatea serviciilor a rămas slabă, birocraţia a crescut dincolo de suportabilitate, iar când a venit vorba despre modernizări, de tipul contoarelor inteligente sau investiţiilor în digitalizare, am ajuns la concluzia că ele sunt prea scumpe pentru români.

De fapt, factura finală la gaze naturale şi electricitate a fost întotdeauna mult prea mare pentru românii cu venituri mici (poate şi din acest motiv avem doar 40% din populaţie racordată la reţelele de gaze naturale). Consumatorului cu venituri ridicate însă i-a păsat mai puţin de acest aspect, privindu-l mai degrabă ca pe ceva ce i se cuvine. Cu ipocrizie, i-am văduvit pe cei în nevoie de un ajutor esenţial, menţinându-i în pragul subzistenţei, în timp ce am risipit resurse importante acolo unde nu era nevoie de ele.

Încă şi mai rău este că am transformat sistemul preţurilor reglementate, care amintesc de mercurialul vremurilor comuniste, într-un model de afaceri vicios, în care unii fac profit de pe urma sărăciei unei părţi importante a populaţiei iar acum se opun luării unor măsuri corecte şi sănătoase pentru că veniturile lor sunt în pericol.

Dacă acum zece sau douăzeci de ani, această politică, a preţurilor controlate, avea un rost, în condiţiile tranziţiei de la economia centralizată la cea de piaţă, astăzi ea a devenit groparul unei părţi a sistemului energetic cu consecinţe care se văd, deja, în creşterea importurilor sau în presiunile speculative asupra preţului, alimentate de frica lipsei de producţie în miez de iarnă.

România are nevoie de o protecţie socială reală a celor care au dificultăţi la plata facturilor la energie; către aceştia ar trebui să direcţionăm ajutoare financiare directe, îndestulătoare. Astfel, am elimina din joc intermediarii şi costurile semnificative pentru bugetul naţional generate de acest sistem păgubos al preţurilor fixe.

Amânarea reparării de urgenţă a acestei stări dezastruase nu face decât să umfle factura consumatorului român din anii următori, în fiecare zi.

Ea nu a creat decât iluzia unei protecţii sociale, iluzie care se va destrăma rapid în anii care vin, când facturile vor trebui să crească susţinut, pentru a finanţa repararea greşelilor din ultima perioadă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

microtron
5.09.2019, 23:16:47

trebuile liberalizat pretul gazelor pentru ca statul a fixat un pret mic. dar facand asta autorul recomanda ca statul sa protejeze jumatate de tara de incapacitatea de a plati pretul mai mare pentru gaze. >Cel mai mare rău produs de această politică este vaduvirea bugetului de stat, în anii care vin, de câteva zeci de miliarde de euro, cât ar fi generat din taxe şi impozite producţia de gaze naturale din Marea Neagră. romanii trebuie sa plateasca pretul extragerii gazelor si petrolului de catre straini in marea neagra...foarte tare!

+1 (1 vot)
vaida ks
6.09.2019, 00:25:24

cateva intrebari pentru autorul articolului 01. de ce romania trebuie sa aiba curentul mai scump decat ; bulgaria , ungaria, lithuania, serbia , polonia, turcia , bosnia , muntenegru? https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics 02. de ce pretul la transportul prin liniile de inalta tensiune este dublu decat in restul europei ?(12% in loc de media 7 %) 03. cine este proprietarul liniilor . si de ce nu le a modernizat cat pretul nu a fost plafonat 04.care este tara in care se face curent din lignit de proasta calitate , si cum a rezistat mineritul acolo? 05. cum se face ca USA are curent ieftin de 50 de ani si nu s a dus dracului pana acum ? si ca sa inchei citez : " unii fac profit de pe urma sărăciei unei părţi importante a populaţiei iar acum se opun luării unor măsuri corecte şi sănătoase pentru că veniturile lor sunt în pericol..." 06.cine sunt acesti unii care fac profit ...si cum il fac daca pretul e mic?...sa inteleg ca daca pretul e mai mare atunci profitul scade? .....si acei unii nu mai profita? 07. si acum creme de la creme : de ce in romania companiile de productie/transport au fost sparte ? cand in toate tarile civilizate sunt unite? de ce termoelctrica nu e unita cu hodroelectrica si nuclear electrica? 08. de ce curentul ieftin din hidroenergie era vandut la intermediari si nu se ducea in consumul casnic? intermediarii donau banii la spitale ?

+5 (5 voturi)
S Iulian
6.09.2019, 01:47:26

Burtareala, vorbe din astea sa ne aflam in treaba: "Cel mai mare rău produs de această politică este văduvirea bugetului de stat, în anii care vin, de câteva zeci de miliarde de euro, cât ar fi generat din taxe şi impozite producţia de gaze naturale din Marea Neagră" Vreun calcul ceva? Si fara a include de exemplu TVA-ul, care e taxa pe consum platita de noi.... Iar firma e doar un colector..... Ia foncirea mai eficient.... :) O estimare a profitului, posibil, si dupa aia ala aranjat spre cateva mii de lei, ca vorba aia, avem preturi de transfer, cheltuieli mari, etc ? Cum scria odata poetul: E usor a scie versuri cand nimic nu ai a spune...... La fel si articole,,,,

+1 (1 vot)
Istenostora
6.09.2019, 12:14:12

Sar putea ca autorul articolului primeste salariu de la o companie multinationala? In primul rand companiile cutare ar trebui sa fie nationale si nu multinationale... Ungaria a fixat pretul la electricitate si gaze naturale. Nu mai lasa sa scoate extra profituri din tara fara sa plateasca taxe...ba mai mult au fost companii care au dat inapoi statului afaceare... profitul ramana in tara si daca este mai mic... statul ingrijeste infrastructura/liniile.... stapini germani si francezi nu prea au bagat bani in dezvoltarea structurilor...au scos profitul... moralul de plata a scazut enorm... decand statul a fixat preturile profitul este mai mic doar ramane in tara se pot face dezvoltari si moralul de plata a crescut mult....

+2 (2 voturi)
C Dana
6.09.2019, 15:29:08

Mostra de gargara rezistento-hipstero-multinationala. Un mic exemplu de ce se va intampla dupa ce acestia vor prelua conducerea Romaniei.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările