Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Blocajul de la APIA sau cum aleargă statul de unul singur şi ajunge mereu ultimul

4
26 Nov 2015 16:53:07
Dan Străuţ
Fermierii nu şi-au primit subvenţiile pentru că la APIA încă nu sunt puse la punct softurile de distribuire
Fermierii nu şi-au primit subvenţiile pentru că la APIA încă nu sunt puse la punct softurile de distribuire

A devenit o obişnuinţă ca procedurile pentru contractarea diferitelor servicii de către instituţii întârzie. Astăzi ne confruntăm cu întârzierea de la APIA: plata subvenţiilor în avans pe suprafaţă în agricultură are loc peste tot în Europa în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, dar APIA a contractat softul de gestionare a acestor plăţi abia pe 10 noiembrie, după care a transmis specificaţiile de dezvoltare a softului pe 17 noiembrie.

E un fel de deja-vu: ani la rând, serviciile de deszăpezire au fost contractate pe la sfârşitul iernii, iar procedura pentru manuale digitale a fost finalizată anul trecut la două luni după începutul anului şcolar.

Dar situaţia întârzierilor de acest fel, devenite regulă, e mai complicată decât pare la prima vedere.

Una din cauze pare să fie tocmai drenarea sistemului de achiziţii: după ce DNA a intrat puternic în dedesubturile achiziţiilor făcute pe şest, funcţionarii publici sunt mult mai grijulii cu procedurile şi au grijă ca ceea ce semnează să fie nu doar corect, ci exagerat de corect, pentru că au văzut posibilele urmări în breaking news-urile cu cătuşe.

Frica păzeşte pepenii, am putea spune, şi aici avem un punct câştigat, dar frica de greşeli şi mai ales teama de interpretări penale ulterioare se traduce şi prin prelungirea termenelor, pentru că nimeni nu mai vrea să semneze niciun fel de acte.

Dacă singura corectitudine credibilă se dovedeşte a fi neasumarea şi nesemnarea hârtiilor, nu e de mirare că acest fenomen a dus la blocaje în multe instituţii ale statului.

Procedurile sunt şi aşa destul de complicate, verificarea lor şi teama funcţionarilor ca nu cumva ceva să iasă greşit sau să fie interpretabil duce la o durată şi mai mare a desfăşurării întregului proces.

Apoi, să nu uităm că au fost schimbări politice. Într-o perioadă în care se schimbă Guvernul, toţi funcţionarii ştiu că scaunele sunt în joc şi că nu mai pot fi siguri pe ziua de mâine.

Nu neapărat că îşi vor pierde jobul, dar e de aşteptat că se vor schimba ordinele, şi ce era bun ieri poate nu va mai fi bun mâine, pentru că va reprezenta „greaua moştenire“ a vechiului Guvern.

Din nefericire pentru fermieri, demisia lui Ponta şi căderea Guvernului a avut loc într-o perioadă în care se aflau în plină desfăşurare procedurile de contractare a softului pentru plata subvenţiilor, contractare care a avut loc abia pe 10 noiembrie.

Busculada guvernamentală a început însă înainte de această dată, iar votul de învestitură al noului Guvern a venit pe 17 noiembrie. În total, două săptămâni în care aparatul public din România a intrat în logica narativă cunoscută despre cine va veni, ce va face, cum se vor schimba directivele, cât de rău va fi ceea ce am făcut până acum şi cum va trebui schimbat totul.

Mai important, în scandalul curent de la APIA, este însă altceva: odată contractat serviciul respectiv, lucrurile nu se încheie, ci de-abia încep. În mod uzual, timpul de realizare a programului este undeva la trei luni de zile după primirea specificaţiilor, adică începând cu data de 17 noiembrie.

Iar efectuarea plăţilor trebuie finalizată până pe 30 noiembrie!

Altfel spus, contractarea şi trimiterea specificaţiilor respective nu înseamnă că gata, totul s-a rezolvat, ci că abia se poate demara construcţia softului respectiv. Iar efectuarea plăţilor, atât cât va putea fi făcută până pe 30 noiembrie, se va face din mers, adică în timpul efectiv al construirii softului cu pricina.

Să mergi cu o maşină în timp ce o construieşti este o aventură pe care o trăim mereu în România, din cauza acestui cumul de factori descris mai sus.

Pentru a ne încadra într-un calendar al normalităţii, ar trebui umblat la fiecare dintre etapele descrise.

Altfel o să repetăm aceste poveşti, cu deszăpezirile de la sfârşitul iernii, cu manualele apărute după primul trimestru, dar şi cu eternul spectacol al legilor de prevenire promulgate după ce se întâmplă tragedia.

Sau, ca în cazul nostru, istoria unui soft a cărui construcţie începe în mod oficial pe 17 noiembrie, dar care trebuie să efectueze sute de mii de plăţi până în 30 noiembrie.

În toată administrarea treburilor publice, statul român nu concurează cu nimeni, dar este în situaţia tragicomică în care aleargă de unul singur şi ajunge mereu ultimul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

cornel jurja
26.11.2015, 17:12:38

"...frica păzeşte pepenii, am putea spune, şi aici avem un punct câştigat, dar frica de greşeli şi mai ales teama de interpretări penale ulterioare se traduce şi prin prelungirea termenelor, pentru că nimeni nu mai vrea să semneze niciun fel de acte." Gresit, ! Aceasta frica se traduce prin numirea pe citerii politice, de servilism si incompetenta in functiile publice. Asta este adevarul. Un functionar competentInsa nu are frica atunci cand intocmeste un document sau cand da un aviz.El cunoaste legea si nu o incalca la dispozitia sefului numai daca acesta ii da dispozitie scrisa, fiind astefl exonerat de raspundere daca dispozitia respectiva incalca legea.

+1 (1 vot)
Iulian Arion
26.11.2015, 18:08:54

Cornel Jurja, Subscriu textului dvs. adică sunt de acord. Există doua tipuri de organizaţii: 1. Organizaţiile patologice care funcţionează cu precădere pe bază de ordine, mai puţin pe bază de reguli. Crima organizată funcţionează astfel. De asemenea colhozurile din epoca trecută. 2. Organizaţiile orientate către performanţă funcţionează pe bază de reguli şi cu membrii instruiţi. "Birocraţia" este un termen care desemnează existenţa unui cadru procedural de prevenire a fraudelor. "Birocraţia" defineşte responsabilităţile (de la şef la executant), activităţile (ce face fiecare în cadrul proceselor din organizaţie ), inregistrările (ceea ce se reţine în documente), procesele (grup de activităţi care concură la atingerea aceluiaşi obiectiv al organizaţiei).

Iulian Arion
26.11.2015, 17:57:59

Domnule Dan Străuţ, Toţi posesorii de terenuri agricole au declarat la APIA contul bancar. Toţi posesorii de terenuri agricole au declarat la APIA suprafetele de terenuri astă-primăvară. Subvenţia pe suprafaţă înseamnă inmulţirea suprafeţei exprimate în hectare x suma acordată în avans per hectar. Tot ce trebuia sa faca APIA toată vara, era să solicite băncilor la care ţărani au conturile, tabelul în care să completeze suma fiecarui ţăran. APIA nu trebuia sa cumpere niciun soft! În anii trecuţi cum a plătit la timp? Păi dacă acea metodă de plată era utilă, de ce a fost abolită? Cine a decis? El este crimminalul care a risipit banii APIA pe un soft nenecesar. APIA trebuia sa ceara bancilor tabelul pe care să-l completeze în scopul efectuării transferului banilor în contul clienţilor. Pe o foaie de calcul MS Office sau Open Office (gratuit): Pe o coloana se introduce numele şi prenumele, pe coloana următoare CNP, pe coloana următoare suprafaţa înregistrată la APIA, pe coloana urmatoare suma cuvenita per hectar, pe coloana următoare produsul dintre suprafaţă şi suma per unitate de suprafaţă, pe următoarea coloana Banca, pe coloana următoare contul bancar. La data de 16 oct aceste tabele erau finalizate. Achiziţionarea softului nu era necesară. Nu cer să fiu crezut. Întrebaţi un patron, primar, director de instituţie publică ce soft foloseşte pentru transmiterea datelor angajaţilor către bănci! Rolul instituţiei îl are APIA iar rolul angajaţilor îl joacă beneficiarii plăţilor.

Iulian Arion
27.11.2015, 12:50:26

Domnule Străuţ, Dvs semnalaţi un caz de corupţie comis de conducerea APIA, pe care eu o sa-l transmit la DNA sub forma unui denunţ penal, în calitate de parte vătămată: - mai întâi se stabilesc specificaţiile de program şi apoi se organizează licitaţia-selecţia de oferte. Nicidecum contractarea programului informatic şi dupa aceea specificaţiile! Este ca şi cum aş plăti preţul unui autoturism, iar după aceea să menţionez daca este de teren, SUV etc! - legea contractelor obligă părţile la stabilirea clauzelor de penalizare. Există aşa ceva ? - Plăţile trebuiau să înceapă pe 16 oct ca in anii trecuţi. De ce n-au inceput? Pentru ca nu exista program informatic? Dar in anii trecuti cum a fost posibila plata la timp a avansurilor?

Modifică Setările