Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bloomberg: România, prinsă în capcana cheltuielilor pe măsură ce populiştii forţează măsuri care riscă retrogradarea ţării în „junk“

2
5 Jun 2020 13:13:54
Autor: Elena Deacu
Agenţia de rating S&P ar putea retrograra România FOTO Reuters
Agenţia de rating S&P ar putea retrograra România FOTO Reuters

România este blocată într-o situaţie dificilă cu privire la cheltuieli în condiţiile în care populiştii forţează măsuri care riscă să ducă la retrogradarea ratingului suveran la categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii), scrie vineri Bloomberg, citată de Agerpres.

Statul din Estul Europei s-a alăturat ţărilor din restul continentului în majorarea cheltuielilor publice pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19). Dar forţele din opoziţie, care pot respinge cu majoritate de voturi guvernul minoritar în Parlament, vor de asemenea majorarea pensiilor şi a alocaţiile copiilor.

În timp ce UE permite o abatere bugetară, nu este de aşteptat ca agenţiile de evaluare financiară să fie atât de înţelegătoare. Trei agenţii majore de evaluare financiară acordă României un rating situat cu doar o treaptă peste categoria „junk”, cu perspective negative. Vineri urmează să aibă loc o revizuirea din partea S&P Global Ratings.

Pentru premierul Ludovic Orban, care se confruntă cu alegeri în toamnă, este dificil să găsească un echilibru.

„Guvernul este în impas. Cum pot fi evitate un deficit bugetar scăpat de sub control, ca rezultat al majorării pensiilor, şi riscurile asociate unei retrogradări a ratingului, fără îndepărtarea potenţialilor votanţi?”, întreabă Alexandra Bechtel, economist la Commerzbank în Frankfurt.

Problema distrage atenţia de la planurile pentru atenuarea impactului economic al măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei. Ele includ accesarea a aproape 30 de miliarde de euro - ajutorul alocat de UE.

Agenţiile de evaluare financiară şi-au exprimat îngrijorările faţă de promisiunea fostului Guvern al PSD, care deja făcuse cel mai ridicat deficit bugetar din UE, de a majora pensiile cu 40% în septembrie. Eşecul implementării acestei măsuri ar putea afecta speranţele lui Orban de a câştiga o majoritate parlamentară. În perspectivă, ar putea însemna sfârşitul perioadei în care România beneficiază de un rating din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii), comentează Bloomberg.

În faţa acestei ameninţări iminente, Ministerul de Finanţe a accelerat planurile de împrumuturi. Deja investitorii estimează o retrogradare: costurile de finanţare ale României sunt mai ridicate decât cele ale ţărilor cu acelaşi rating suveran sau cu un calificativ mai redus.

„Ceea ce fac social-democraţii în Parlament este terorism economic”, a scris săptămâna aceasta ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

O soluţie pusă în discuţie de Orban este majorarea pensiilor cu un procent care este mai acceptabil în actualele circumstanţe, iar o majorare de 40% să fie realizată în timp. Problema este vor reacţiona votanţii - care cer servicii şi o infrastructură mai bună în unul din cele mai sărace state membre ale UE - la o astfel de întârziere.

„Sigur că, social, avem o necesitate enormă de a creşte cheltuielile, atât salariale cât şi de pensii cât şi alocaţiile de copii. E o necesitate socială uriaşă. Cum acomodăm această necesitate socială cu realităţile economice, asta este o altă întrebare şi va trebui să găsim un alt răspuns”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

West
5.06.2020, 13:25:54

Degeaba luam bani imprumut daca-i bagam in pensii speciale/de serviciu de la 40+ si in salariile bugetarimii dodoloate! NU ARE ROST daca nu-i bagam in investitii-dezvoltare! Oameni buni, ce rost are sa se imprumute guvernul, ce folos are ca ne lasa UE sa depasim deficitul daca banii nu merg acolo unde trebuie si vom platii incontinuare pensiii speciale la varste de 40+ si cheltuim cel mai mult din UE cu salariile bugetarilor?! Ce folos?! Trrebuie primadata sa sa rezolvam aceste nedreptati, apoi sa luam bani imprumut! Eliminarea TUTUROR pensiilor speciale trebuie sa fie criteriul nr.1 la intrebarea "cu cine votam?"! Cand iesim in strada importiva TUTUROR pensiilor speciaal? Cand?

+1 (1 vot)
Ramona Georgescu
5.06.2020, 13:33:55

Banii pentru majorarea pensiilor cu 40% sunt in buget,economia este in crestere spunea ministrul de finante. Urmeaza lucruri fantastice mai spunea acelasi ministru.

Modifică Setările