Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

BNR se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei: Inflaţia va creşte gradual în următoarele luni

5
20 Jan 2022 16:57:39
Autor: Afrodita Cicovschi

BNR se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei în următoarele luni, potrivit minutei de politică monetară publicate joi de banca centrală, Consiliul de Administraţie al BNR anticipând o creştere graduală a inflaţiei în următoarele luni.

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor date şi evaluări, rata anuală a inflaţiei va creşte probabil gradual în următoarele luni, depăşind astfel valorile uşor descrescătoare evidenţiate pe acest orizont de timp de prognoza pe termen mediu din luna noiembrie 2021. S-a reamintit că aceasta indica un vârf al dinamicii inflaţiei de 8,6 la sută în iunie 2022, urmat de o descreştere până la 5,9 la sută în decembrie 2022 şi apoi la 3,3 la sută în septembrie 2023 – uşor sub limita de sus a intervalului ţintei”, se menţionează în minută
 
Potrivit acesteia, „noua înrăutăţire a perspectivei apropiate a inflaţiei este atribuibilă integral efectelor directe şi indirecte, recente şi viitoare, ale şocurilor adverse pe partea ofertei, ce afectează în perspectivă atât evoluţia componentelor exogene ale IPC, cât şi dinamica inflaţiei de bază”.
 
„Determinante sunt majorările mai ample de preţuri anticipate a fi consemnate de energia electrică şi gazele naturale – chiar şi în contextul aplicării măsurilor de compensare şi plafonare –, precum şi de alimentele procesate, în principal pe fondul ascensiunii cotaţiilor produselor energetice şi ale mărfurilor agroalimentare. Influenţe suplimentare sunt aşteptate din scumpirea produselor din tutun, dar şi a unor mărfuri nealimentare, inclusiv a celor importate, sub impactul majorării costurilor şi al blocajelor în lanţuri de producţie şi aprovizionare.
 
Toate acestea sunt de natură să amplifice şi să prelungească mai mult deviaţia pozitivă a ratei anuale a inflaţiei de la limita de sus a intervalului ţintei, mai ales ulterior sistării măsurilor de compensare şi plafonare a preţurilor la energie, dar şi să genereze pe orizontul mai îndepărtat de timp efecte de bază dezinflaţioniste, au observat membrii Consiliului.
 
Efectele schemelor temporare de compensare şi plafonare a preţurilor la energie, precum şi modul de evaluare şi de includere a acestora în calculul IPC continuă să se caracterizeze însă printr-un grad ridicat de incertitudine, iar balanţa integrală a riscurilor induse de factorii pe partea ofertei rămâne înclinată uşor în sens ascendent pe termen scurt, au conchis membrii Consiliului, deşi, nu poate fi exclusă o corecţie descendentă a cotaţiilor produselor energetice în a doua parte a anului curent şi o ameliorare mai evidentă a lanţurilor globale de producţie şi aprovizionare, aflată acum într-un stadiu incipient”, au subliniat în mai multe rânduri membrii Consiliului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

A.G.
20.01.2022, 17:32:11

Zi sa mori tu!!! De parca noi nu putem sa vedem si singuri, trebuia sa iasa la rampa vreo "dancila" sa ne spuna.

+3 (3 voturi)
Ionel Marcu
20.01.2022, 17:53:41

Și pentru asta trebuie să le dăm 15.000 € pe lună! Nu și Dăncilei, care se mulțumește cu „decât” 3.000.

+1 (1 vot)
Dan Garceag
6.05.2022, 17:15:02

Sau , cum era vorba lu Moromete ?; -- Cine are , bani ,mananca , --Cine nu are ,bani zice ca,,nu-i foame ?? Poate fi mult adevar in acest joc de cuvinte !

Vladescu Adrian
20.01.2022, 17:45:17

...cat la suta din inflatie se datoreaza lui Mugur Isarescu si gasca de flamanzi de pe acolo? Cei care fac speculatii pe curs de milioane de euro! Adrian Vasilescu, unul dintre bufonii din BNR ar spune ca noi suntem de vina ca nu muncim si consumam prea mult ( vezi teoria cozonacului de Craciun din 2012 ); OK asa o fi dar si ei insi aduc contributia cu cel putin 15-15% din inflatie. Solutia: trecerea imediat la euro!

+3 (3 voturi)
Dan Garceag
3.03.2022, 15:45:49

Vladescu Adrian Asa este, solutia ar fi , sa ramana la ,pensie ,,basinosii ,,isarescu & vasilescu , caci ,ard gazul de pomana , si sa lase locul ,specialistilor tineri cu idei de refomra moderna , Iar ,,veorica ,sa treaca inapoi la Pompa de benzina a lu ,baratu- su !!! Mare-i mafia din Romania !

0 (2 voturi)
Modifică Setările