Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

BNR lansează monede de aur şi argint pentru a aniversa 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza

0
20 Oct 2020 10:09:55
Autor: Elena Deacu

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, în data de 19 octombrie 2020, o monedă din aur şi o monedă din argint cu tema 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza.

Aversul monedei din aur redă imaginea Palatului „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2020”.

Aversul monedei din argint redă imaginea Palatului „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2020”.

Pe reversul comun al monedelor din aur şi din argint este redat portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripţiile în arc de cerc „ALEXANDRU IOAN CUZA” şi anii între care a trăit „1820-1873”.

Monedele din aur şi monedele din argint vor fi ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţurile de vânzare sunt:

- 10.400,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare;

- 365,00 lei, exclusiv  TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare.

Monedele din aur şi monedele din argint cu tema 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur şi a monedelor din argint cu tema 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele:

Caracteristici tehnice

Monedă

Monedă

Metal/valoare nominală

Aur/500 lei

Argint/10 lei

Titlu

999‰

999%

Formă

rotundă

rotundă

Diametru

35 mm

37 mm

Greutate

31,103 g

31,103 g

Calitate

proof

proof

Cant

neted

zimţat

 

Informaţii cu privire la achiziţia monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naţionale a României, secţiunea Numismatica.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările