Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

BNR prognozează scumpiri cu 10% la gaze din iulie. Cu cât creşte preţul alimentelor

4
14 May 2021 13:37:59
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Banca Naţională a României (BNR) estimează scumpiri medii de 4,1% spre finalul acestui an şi de 10% încă din luna iulie pentru preţul gazelor naturale, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat vineri.

Principalele aspecte precizate în raport:
 
 
- Ulterior publicării Raportului din luna martie s-au materializat unele presiuni inflaţioniste semnificative, induse preponderent de componentele coşului de consum aflate în afara controlului politicii monetare – îndeosebi pe segmentul preţurilor combustibililor, dar şi al celorlalte componente ale grupei bunurilor energetice (energie electrică şi gaze naturale).
 
- În schimb, pentru rata anuală a inflaţiei de bază (CORE2 ajustat), revizuirile sunt relativ minore, aceasta urmând să atingă 2,8 la sută în decembrie 2021 şi 3 la sută în decembrie 2022.
 
În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1 la sută în luna decembrie. Natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an, va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca rata anuală a inflaţiei IPC să coboare până la 3 la sută la finele anului 2022.
 
În plus, corecţia de la valori situate uşor peste 4 la sută, în cursul anului 2021, la valori plasate confortabil în intervalul ţintei, respectiv în apropiere de 3 la sută, este de aşteptat să aibă loc deja în cursul trimestrului I 2022. 
 
- Traiectoria preţurilor la gazele naturale – previzionate în Raportul asupra inflaţiei din luna martie a se plasa la nivelul înregistrat la finele anului 2020 şi pe parcursul anului 2021 – este marcată în runda curentă de o majorare semnificativă în luna iulie, în cuantum de 10 la sută, în contextul previzionării unor ajustări ascendente cu ocazia reînnoirii anuale a contractelor între furnizori şi clienţii finali, pe fondul creşterilor semnificative ale cotaţiilor pe Bursa Română de Mărfuri. Ulterior, în lipsa unor informaţii relevante, nu sunt anticipate alte modificări importante ale preţurilor până la orizontul prognozei.
 
- Dinamica anuală a preţurilor volatile ale alimentelor (LFO) este prevăzută a se poziţiona la finele anilor 2021 şi 2022 la nivelul de 2,9 la sută şi, respectiv, de 5,6 la sută. Comparativ cu prognoza anterioară, sunt anticipate evoluţii mai nefavorabile pe termen scurt, astfel că dinamica anuală în decembrie 2021 este reevaluată în sus cu 1,7 puncte procentuale. Pentru finele anului viitor revizuirea este marginală (+0,1 puncte procentuale). În ambii ani ai proiecţiei traiectoria a fost fundamentată în ipoteza înregistrării unor producţii agricole normale. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stefan din Nord
14.05.2021, 13:51:25

Numai vesti ,,bune '' din partea dragilor guvernanti pe care romanii i-au ales la conducere .

-3 (5 voturi)
Constantine Constantine
14.05.2021, 14:42:00

Mai ai rabdare deoarece vestile ''bune'' nu se vor opri aici.UE nu ne va da nici un sfant daca nu se iau masuri concrete.Numai ca aia care trebuie sa faca programele in concordanta cu normele UE sint gramada dar sint sfatuiti de altii care sint si mai bolovani decit ei doar pentru ca au statut de politician.

-4 (6 voturi)
Relon Mask
14.05.2021, 14:57:38

Dacă BNR zice 4% vom avea 5% minim... E vreo surpriza aici? Nuuuu, o economie parazitata de indivizi habarnisti dar tupeiști, lipsa fonduri serioase pt dezvoltare care sunt dirijate în pensii speciale și salarii barosane la stat - și la propriu și la figurat ! Nu mai am niciun leu în buzunar, doar euro.

Tomescu Tom
14.05.2021, 17:28:50

Păi ... cred că serviciile se vor scumpi de Luni .. Că doar nu stai și te uiți ca prostul cum fac unii organul mare pe seama ta .. până în Iulie .. Producătorii mai au de așteptat ..

-6 (6 voturi)
Modifică Setările