Reacţia BNR la acuzaţiile senatorului ALDE Zamfir privind trucarea ROBOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Suciu, BNR FOTO gandul.info
Dan Suciu, BNR FOTO gandul.info

Banca Naţională a României (BNR) susţine că piaţa ROBOR funcţionează de peste 10 ani, mecanismul fiind transparent, iar senatorul ALDE Daniel Zamfir are „probleme de înţelegere a pieţei” atunci când spune că băncile şi BNR truchează calcularea indicatorului.

„Piaţa ROBOR funcţionează de mai bine de 10 ani şi acum s-a trezit dânsul să spună că e manipulată. (....) A venit cu mailuri de acum 10 ani. Face un lung şir de confuzii şi reintrepretări şi încearcă sa lanseze o confuzie totală”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, la Digi 24.

Dan Suciu i-a răspuns senatorului ALDE Daniel Zamfir, care a acuzat Banca Naţională de „trucarea” indicelui ROBOR. Suciu a spus că parlamentarul ALDE are „probleme de înţelegere a pieţei” şi că mecanismul pentru ROBOR este unul extrem de transparent, fiind comunicat în permanenţă de BNR.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR, el solicitând BNR să oprească mecanismul „artificial de calculare a ROBOR, care umflă ratele românilor”.

„Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei (...) ROBOR este aranjat între bănci, este umflat în funcţie de cotaţiile alese de BNR şi care stabilesc dobânda la care să se împrumute, când de fapt ROBOR ar trebui să se calculeze în funcţie de tranzacţiile între bănci. O să vedeţi ce diferenţă mare există între indicele ROBOR calculat în funcţie de cotaţii. Astăzi ROBOR se calculează în felul următor 10 bănci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotaţie la care se împrumută ele între ele. După 15 minute încetează procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, după care în cursul zilei se continuă procedura de împrumut între bănci. Veţi vedea că atunci când se stabileşte ROBOR băncile, iar după acele 15 minute veţi constata că dobânda e mult mai mică. De asta spun că cer BNR ca de mâine să pună capăt acestei practic şi prin pârghiile pe care le are să stabilească ROBOR în funcţie de tranzacţiile care se fac şi nu în funcţie de cotaţii, pentru că veţi vedea că sunt bănci care cotează intenţionat la valori mari, doar ca să ridice acest indice al ROBOR care afectează de ani de zile împrumuturile românilor”, a explicat Zamfir.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite