Boardul FMI analizează săptămâna viitoare primele două evaluări ale acordului cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două evaluări ce urmează să fie analizate în boardul FMI au fost realizate la Bucureşti în luna ianuarie a acestui an de către misiunea FMI condusă de Andrea Schaechter FOTO Marian Iliescu
Cele două evaluări ce urmează să fie analizate în boardul FMI au fost realizate la Bucureşti în luna ianuarie a acestui an de către misiunea FMI condusă de Andrea Schaechter FOTO Marian Iliescu

Boardul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) analizează miercurea viitoare, 26 martie, primele două evaluări ale acordului stand-by cu România, potrivit calendarului publicat pe pagina de Internet a instituţiei financiare internaţionale.

Evaluările au fost realizate la Bucureşti în luna ianuarie a acestui an de către misiunea FMI condusă de Andrea Schaechter. Potrivit acesteia, singura ţintă ratată de autorităţile de la Bucureşti este cea referitoare la reducerea arieratelor acumulate de companiile de stat pentru ultimul trimestru al anului trecut.

„Reducerea arieratelor asumată pentru finalul lunii septembrie — finalul lunii decembrie, de un miliard (de euro-n.r.), nu a fost realizată. Sperăm ca Guvernul să revină şi să recupereze. Trebuie luate măsuri de restructurare în aceste companii. Avem ţinte trimestriale, iar ţinta pentru următoarea perioadă este mai puţin de un miliard“, a spus Schaechter la începutul lunii februarie, la finalul misiunii de la Bucureşti.

Reprezentantul FMI a subliniat că această problemă trebuie tranşată până la următoarea întrunire a boardului Fondului Monetar Internaţional, care, de regulă, are loc la două luni de la finalul fiecărei vizite.

La capitolul bile albe, Andreea Schaechter a apreciat că autorităţile române au respectat calendarul de liberalizare a pieţei de energie şi gaze şi, mai mult, sunt în grafic în ceea ce priveşte planul de listări a companiilor la bursă.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează pentru anul 2014 o creştere economică de 2,2% pentru România, după un avans de 2,8% înregistrat anul trecut.


Mai puteţi citi:

Băsescu: Am aprobat şi memorandumul pentru acordul cu FMI. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că a aprobat memorandumul pentru acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Guvernul a aprobat scrisoarea FMI şi trimite documentul către Preşedinţie pentru semnare.

Executivul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi va trimite documentul către preşedintele Traian Băsescu, spre semnare, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

Capcanele „electoratei“, pe înţelesul tuturor. Devii şi mai dator la bancă

Mult-trambitata ElectoRATA a Guvernului Ponta, ticluita in laboratoarele BNR, este un mar otravit: asa-zisa “facilitate” indatoreaza si mai mult clientii, in loc sa le usureze povara creditului. Econtext va prezinta in premiera capcanele acestei masuri cu care guvernul vrea sa-i amageasca pe debitorii la banci inaintea alegerilor din acest an.

Traian Băsescu: Florin Georgescu este unul dintre artizanii „electoratei“. Nu vreau să sune Ponta ca să ceară BNR să bage sau să scoată lei pe piaţă

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) a fost unul dintre artizanii „electoratei“, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, într-o emisiune desfăşurată la postul B1 TV.

Banca Naţională, lovită în războiul dintre palate. La cine din BNR s-a răstit Băsescu: la Isărescu sau la Georgescu?

Preşedintele Traian Băsescu a lansat marţi un atac dur la adresa Băncii Naţionale a României (BNR), condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, acuzând implicarea instituţiei în elaborarea schemei de restructurare a creditelor, pe care presa, şi apoi politicienii, au denumit-o „electorata“. Acesta este primul atac al şefului statului asupra BNR, instituţia şi guvernatorul bucurându-se mereu de aprecierea şi sprijinul actorilor politici.

Reacţia BNR după atacul lui Băsescu privind „electorata“: banca centrală a fost doar consultată, conlucrarea cu Finanţele se desfăşoară în mod curent

Banca Naţională a României (BNR) precizează, într-un comunicat de presă transmis după acuzaţiile aduse de preşedintele Traian Băsescu la adresa instituţiei privind elaborarea schemei de sprijin a românilor cu rate la bănci, că banca centrală a fost consultată în legătură cu acest proiect, dar că această conlucrare cu Ministerul Finanţelor se desfăşoară în mod curent.

Ponta ia apărarea BNR în scandalul „electoratei“: „Suntem la BNR pentru ca acolo unde a scuipat boierul, noi să sărutăm“

Premierul Victor Ponta îi dă replica preşedintelui Traian Băsescu, după ce acesta a atacat extrem de dur Banca Naţională a României (BNR), pe care o acuză că a fost implicată în realizarea proiectului privind reducerea la jumătate a ratelor pentru românii cu venituri de până la 1.600 de lei.

Traian Băsescu: „Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la postul B1, că Banca Naţională a României (BNR) ar trebui „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt”, şeful statului acuzând Banca Naţională că ar fi implicată în măsurile de creştere a accizei la carburant şi „electorată”.

Preşedintele Băsescu ar semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi nu va fi menţionată în document. Liberalii ar dori mai mult reducerea CAS

Preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, iar acciza la motorină va fi amânată cel puţin 3 luni, măsură agreată de premierul Victor Ponta, dar nu şi de PNL, care vede astfel diminuate şansele reducerii CAS din iulie, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.

Ponta: „Nu se poate renunţa la acciza de 7 eurocenţi la carburant, asta i-a spus FMI şi lui Băsescu. Nu se poate redeschide bugetul“

Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă, afirmă premierul Victor Ponta, care susţine că acest punct de vedere i-a fost transmis şi preşedintelui Traian Băsescu de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite