Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bogătaşi din toate judeţele, pregătiţi-vă! Potera fiscală vă va controla dacă v-aţi declarat corect averile şi veniturile. Sunt vizate 2.000 de persoane

19
22 May 2014 17:30:54
Autor: Dan Străuţ
Deţinerile bogătaşilor vor fi luate la puricat de Fisc
Deţinerile bogătaşilor vor fi luate la puricat de Fisc

Fiscul va extinde la nivel naţional controlul persoanelor fizice cu averi/venituri mari, urmând ca în fiecare judeţ să fie făcută, în intervalul 1 iulie - 30 septembrie, o listă cu câte 50 persoane, totalul celor verificaţi dacă şi-au declarat corect veniturile urmând să se ridice la 2.000 de persoane.

Listele vor fi redactate de către compartimentele de verificare fiscală a persoanelor fizice din cadrul administraţiilor judeţene, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

În vară se fac listele, în toamnă - verificările

"În intervalul 1 iulie-30 septembrie, vor fi elaborate eşantioanele care vor intra în programul de îmbunătăţire a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi/venituri mari.

Compartimentele de verificări fiscale din cele 40 de judeţe vor trebui să formeze eşantioane de câte 50 de persoane fizice, urmând ca, de la 1 octombrie, să demareze verificările pe baza informaţiilor deţinute sau obţinute de Fisc cu privire la averile deţinute şi cuantumul impozitelor plătite", au arătat sursele.

Acţiunea care va începe în luna iulie nu va viza şi municipiul Bucureşti, pentru care au fost deja iniţiate anterior astfel de verificări, ci reprezintă o extindere la nivel teritorial a controlului.

Practic, această extindere a controlului este iniţiată după finalizarea verificărilor efectuate de Direcţia de Verificări Fiscale de la centru, pe un prim eşantion de 30 de persoane, selectat dintr-un grup lărgit de 300 de contribuabili‎ persoane fizice care au intrat în Programul de îmbunătăţire a conformării fiscale.

Potrivit surselor citate, în urma acestor verificări, Fiscul a identificat, într-o primă fază, 10 persoane din cele 30 care nu şi-au îndeplinit obligaţiile şi care vor fi supuse investigaţiilor suplimentare.

"Acum pe baza rezultatelor obţinute la centru şi a consolidării procedurilor de verificare, conducerea Fiscului a decis extinderea programului la nivelul întregii ţări", au explicat sursele.

Acţiunea a fost promisă de Guvern în scrisoarea FMI

În ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul a inclus un paragraf în care afirmă că este hotărât să accelereze "progresele înregistrate în cadrul iniţiativei noastre privind Persoanele Fizice cu Averi Mari", arătând că Direcţia de Verificări Fiscale (DVF) va continua etapa iniţială a primei aplicări a tehnicilor de control bazate pe metodele indirecte.

"DVF va demara etapa a doua prin iniţierea verificărilor persoanelor fizice, conform grupelor iniţial stabilite pe baza cerinţelor privind veniturile a căror sursă nu este cunoscută, desemnate în Codul Fiscal, în termen de 60 zile de la stabilirea acestora.
Vom continua să îmbunătăţim tehnicile noastre de control prin utilizarea metodelor indirecte de demonstrare a veniturilor, prin extinderea definiţiei veniturilor a căror sursă nu se cunoaşte şi prin clarificarea caracterului impozabil al plăţilor de dividende, care sunt în prezent frecvent mascate ca rambursări neimpozabile de împrumuturi acordate companiilor
", se arată în document.

Reamintim că, la sfârşitul lunii ianuarie, specialistul FMI în conformarea fiscală a contribuabililor cu averi mari, Norman Gillanders, a venit în România pentru a-i instrui pe inspectorii ANAF în vederea urmăririi miliardarilor.

Cum se calculează baza impozabilă

Normele în domeniu stabilesc că Fiscul va verifica, într-o primă etapă, persoanele cu venituri mari fără să le notifice, selecţia urmând să fie efectuată de pe o listă a persoanelor care depăşesc "riscul minim" acceptat de administraţia fiscală.

Acţiunile de control sunt iniţiate în baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform căreia persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Pentru stabilirea bazei impozabile, organele fiscale folosesc metode indirecte, respectiv cea a sursei şi cheltuirii fondului, a fluxurilor de trezorerie şi a patrimoniului.

Metoda sursei şi cheltuirii fondului constă în compararea cheltuielilor efectuate de o persoană fizică cu veniturile declarate în perioada verificată şi se bazează pe principiul că orice cheltuială în exces faţă de valoarea declarată a veniturilor reprezintă venit impozabil nedeclarat.

Metoda fluxurilor de trezorerie constă în analiza intrărilor şi ieşirilor de sume în conturile bancare, precum şi a intrărilor şi ieşirilor de sume în numerar, pentru a stabili mişcările de disponibilităţi băneşti şi asocierea acestor mişcări cu sursele de venit şi utilizarea acestora.

Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile ajustate pentru o persoană fizică verificată, analizând creşterea, respectiv descreşterea patrimoniului net al acesteia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

bonfire bonfire
22.05.2014, 18:05:08

Dar manelistii si restul tiganilor, cand vor fi luat la puricat ? Sa inteleg ca inca presteaza la cei cu decizii in acest sens? Aceasta sa fie cauza pentru care sunt lasati sa fure si sa insele statul roman in pace si liniste ?

+11 (13 voturi)
Utilizator Adevărul
22.05.2014, 22:16:51

Comentariu considerat abuziv.

Marius Niculcescu
22.05.2014, 19:47:40

de ce nu se incepe cu politicienii,ca ei sigur nu-si pot justifica averile ?! de asta si-au tras superimunitate,sa fure in voie fara a putea fi controlati.

+3 (3 voturi)
mihai mihai
22.05.2014, 22:17:51

aceeasi sintrebare c apentru bonfire: unde zice in text ca politicienii nu vor fi anchetati? Am citit de 2 ori si nu am reusit sa descopar? E greu sa fii tu?

calu
22.05.2014, 20:00:26

La noi care ar fi acei bogatani si din ce esaloane provin.In primul rand parlamentari,apoi primari si sefi de consilii judetene,manelisti care canta pe bani si nu platesc impozite, colorati care se ocupa cu afaceri dribland statul la capitolul impozite,acei interlopi care au lucrat si lucreaza sub acoperirea unor magistrati ,o alta spuma a bogatanilor sunt chiar aceia care trebuia sa aplice legea,din pacate au facut corp comun cu infractorii si au puso de inchegarea ...averilor.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările