Contre între Violeta Alexandru şi Şerban Nicolae. Ministrul Muncii, ironizat de Tăriceanu: O felicit pe doamna Alexandru că e preocupată de economia Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Alexandru FOTO Eduard Enea
Violeta Alexandru FOTO Eduard Enea

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat, luni, că, din numărul sesizărilor depuse de românii care lucrează în străinătate, nu se confirmă în cifre situaţia îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă, care ilustrează abuzuri.

UPDATE Senatorul Călin Popescu-Tăriceanu ironii la adresa Violetei Alexandru: O felicit pe doamna ministru că e preocupată de economia Germaniei. Aş vrea să fie preocupată şi economia de România

UPDATE Şerban Nicolae: Doamna ministru Alexandru, sunteţi într-o gravă eroare, dacă sunteţi de părere că aceasta a fost situaţia celor care au lucrat. Întrebările se referă. Aş vrea să întreb: când a ştiut Guvernul României de posibilitatea exceptării privind restricţiile libertăţii de circulaţie? Eu am descoperit că primul avion cu muncitori a plecat din Suceava pe 20 martie. La 16 martie, Iohannis emite decretul privind instituirea stării de urgennţă. La 19 martie, Parlamentul încuviinţează. Guvernul emite ordonanţa militară 1 pe 17 martie. OUG 1 era în vigoare pe 20 martie. Întrebarea e când a ştiut Guvernul de toate aceste contracte, că există interes pentru lucrătorii sezonieri români şi dacă a raportat acest lucru la situaţia stării de urgenţă sau a contractelor e muncă?

Deplasarea într-o ţară zonă roşie trebuia să fie o problemă importantă a întregului Guvern. Vreau să ştiu dacă ambasadorul român la Berlin a informat că Germania e zonă roşie şi s-au luat măsuri privind restricţionarea zonelor roşii.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: Dacă aveţi dvs alte cifre care contrazic cifrele statului, vă rog să le puneţi la dispoziţie. Sunt ministru Muncii într-o ţară membră UE. Am încredere în omologii mei. Nu am făcut o anchetă să văd cine, cui, a trimis avion. 

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: Nu ştiu nici eu date despre acest zbor. Dar ştiu că în germania a fost o dezbatere privind permiterea muncitorilor sezonieri străini în Germania. Decizia de deschidere a fost luată undeva la începutul lunii aprilie. Dacă e un zbor care a plecat pe 20 martie, nu cred că ar fi putut să fie pentru muncă sezonieră

UPDATE Violeta Alexandru a declarat, în cadrul audierilor pe tema românilor plecaţi la muncă străinătate, că se achită de obligaţia ca românii să plece prin forme legale şi că a făcut verificări cu ministerul Muncii din Germania pentru a se asigura că românii sunt chemaţi la muncă de către angajatorii germani cu forme legale. Concluzia a fost că sunt, a spus Violeta Alexandru.

„Cu privire la cele peste 350 de firme care reprezintă agenţii de plasare a forţei de muncă, am constatat că dinaintea perioadei de stare de urgenţă erau în eşantionul anual de control pe care Inspecţia Muncii îl efectuează. Din păcate, faţă de cei 30.000 români care au plecat cu avion sau tren şi cei 4.000 care au plecat cu maşina proprie, cvasi-majoritatea lor nu au plecat prin agenţii. Oamenii fost foarte mulţumiţi de condiţiile de muncă oferite, respectiv au chemat la muncă alţi membri ai familiei. Foarte mulţi dintre români nu pleacă prin aceste agenţii şi este dreptul lor. Dar mă achit de obligaţia ca românii să plece prin forme legale. Le-am pus la dispoziţie informaţii printr-o amplă campanie. Materialul informativ, concomitent cu linia verde deschisă la ministerul Muncii, pune la dispoziţie informaţii cheie pentru ca românii să îşi urmărească interesele, pune la dispoziţie datele de contact al inspecţiei muncii. Am verificat personal dacă se răspunde la telefon şi am fost mulţumită. Am făcut verificări cu ministerul Mucnii din Germania pentru a mă asigura că din partea angajatorilor germani sunt chemaţi la muncă cu forme legale şi sunt”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a mai precizat că a cerut ministerului Muncii din Germania să pună pe site un formular în română, pentru a putea face cât mai uşor sesizările. „Verific zilnic care este stadiul sesizărilor făcute şi cum se acordă sprijin. Numărul de sesizări pe care le-am primit în acest moment la ambasade şi consulate este foarte mic. Nici sindicatele din Germania şi Blocul Naţional Sindical din România, care au contract de colaborare să le acorde sprijin românilor, nu mi-au arătat sesizări. Nu se confirmă în cifre situaţia îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă”, a declarat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a declarat că „este în mod evident o chestiune nerezolvată din spate” şi „sunt probleme din spate nerezolvate de niciun Guvern”. 

Ministrul Muncii a precizat că între ţările membre este nevoie de o coordonare şi o aducere la zi a discuţiilor cu privire la un minim set de măsuri de protecţie de sănătate şi siguranţă în muncă care trebuie să se regăsească în toate fomele contractuale pe care românii le au în toate ţările membre.

Violeta Alexandru a anunţat că urmează să se formeze un grup de lucru care să treacă în revistă toate aceste forme de lucru. De exemplu, muncitoarele din România care îngrijesc bătrânii din Austria lucrează în regim PFA. „Vom aduce la zi aceste diferenţe de cadru legal şi de implicaţii în ceea ce priveşte securitatea socială, contribuţii”, a spus ministrul.

UPDATE Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: E importantă colaborarea deschisă între instituţii. MAE a trimis constant informări despre activitatea din această perioadă. Înceăând cu 3 aprilie au fost trimise informări. criza globală a afectat şi activitatea MAE. Am avut în atenţie în prima fază siguranţa turiştilot români, apoi tranzitul persoanelor.

Situaţia lucrătorilor sezonieri, MAE s-a autosesizat de la primele informări publice. E vorba de demersuri în plan bilateral şi la nivel de UE. Demersurile au fost în coformitate cu legile în vigoare. Ce am întreprins în perioada scursă a fost informarea cetăţenilor români, cu privire la lucrătorii români. Am solicitat ambasadelor să accentueze comunicarea cu cetăţenii.   

Cu referire la cazurile din Germania şi Olanda. Înc el mai multe cazuri, ambasadele şi consultaele s-au autosesizat şi au întreprins de urgenţă măsuri pe lângă autorităţile locale şi centrale. Există până acum 14 cazuri care au fost gestionate de MAE: 13 cazuri în germania şi unul în Olanda. Sunt opt autosesizări de la ambasade şi trei cazuri de sesizare din partea unor cetăţeni români.

****

Comisiile reunite de politică externă, afaceri europene şi muncă ale Senatului îi vor audia luni, de la ora 12.00, pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi pe cel al Muncii, Violeta Alexandru.

Audierea are ca temă modul în care Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au gestionat deplasarea unor lucrători români în străinătate, în contextul pandemiei de COVID-19, se menţionează pe site-ul Senatului.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a propus pe 2 mai audierea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

„La 1 Mai 2020, Solidaritatea, aşa cum a fost cunoscută iniţial în România sărbătoarea muncitorilor, trebuie să devină urgent o realitate pentru miile de muncitori români îmbarcaţi în avioane şi duşi să lucreze câmpurile unde ziua de muncă înseamnă 12 ore pe zi, şapte zile din şapte, aşa cum se întâmpla acum două secole, când erau abandonaţi de ţara de origine şi exploataţi de ţara «adoptivă»”, a afirmat Cazanciuc.

Potrivit acestuia, diplomaţii români trebuie să verifice ceea ce presa prezintă drept „suferinţele muncitorilor români”.

El a afirmat săptămâna trecută că, în cazul în care la audierile miniştrilor Muncii şi de Externe vor rezulta „lucruri mult mai grave” în legătură cu plecarea românilor la muncă în străinătate în condiţii de pandemie, se poate ajunge la constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a analiza detaliile acestor plecări.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat că cei doi miniştri se vor prezenta „fără ezitări” la audierea din comisiile de specialitate ale Camerei superioare, transmite Newsweek.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite