Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bogdan Chiriţoiu: Cât timp vom folosi cărbune pentru producerea energiei, preţurile la electricitate vor rămâne mari

12
23 Sep 2021 17:19:39
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Preţurile la electricitate vor rămâne mari în România cel puţin în următorii 4-5 ani, cât timp vom utiliza cărbune pentru producerea de energie, a afirmat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Este politica UE de a face energia poluatoare să fie scumpă, neatractivă economic. Deci cât timp România şi alte ţări din UE vom avea nevoie de energia asta scumpă din cărbune, preţurile vor rămâne mari. Şi cel puţin noi în România nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că măcar în aceşti 4-5 ani o să vedem preţuri mari la electricitate", a spus Chiriţoiu, potrivit Agerpres.
 
În cadrul unei dezbateri, preşedintele Consiliului Concurenţei a explicat că preţul pieţei este dat de energia cea mai scumpă, în acest caz cărbunele.
 
În ceea cepriveşte preţul gazelor, Chiriţoiu afirmă că se aşteaptă ca acestea să scadă.
 
„Rusia este marea sursă de gaze a Europei şi, din varii motive, se speculează că Rusia a redus livrările de gaze în momentul de faţă şi din acest motiv vedem această creştere. După ce livrările Rusiei vor creşte, probabil că preţul va scădea nu spre nivelul din pandemie, dar spre nivelurile dinainte de pandemie, gen 2019", a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.
 
Citeşte si: Guvernul ia în calcul plafonarea preţurilor la energie electrică: preţurile vor fi reglementate temporar
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Relon Mask
23.09.2021, 17:37:48

Rusia va mari capacitatea doar prin Nord stream (Germania) și South stream (Bulgaria, Serbia, Ungaria) dar au închis Isaccea (via Ucraina) iar pe Negru vodă nu circula acum niciun mc gaz. Doar din Ungaria e capacitate de import, dar nu acoperă decât un sfert din necesar pe timp de iarna ! Deci, Chiritoile, pe unde aduci tu gazele alea ieftine, prin aer?

+1 (1 vot)
moftronix6
23.09.2021, 18:46:07

Relon Mask...Noua nu ne trebuie gaz rusesc....nu vrem așa ceva..

-6 (10 voturi)
Kelemen Jakob
23.09.2021, 19:17:53

pretul energiei este mare ptr ca acolo actioneaza mamele si matusele politicienilor care vand energie.

-6 (10 voturi)
Creier de cristal
23.09.2021, 17:41:24

UE face totul sa se autodistruga...

-17 (19 voturi)
Titus Livius Titus Livius
23.09.2021, 18:53:13

OK, si ce punem in locul energiei pe carbune? Eoliana? Adica o sursa de energie stabila, constanta, predictibila sa fie inlocuita cu o sursa de energie instabila si nepredictibila, care depinde de vreme, de cum bate vantul ?? Bruxelezii sa se connecteze la eoliene si sa aiba energi in functie de vreme.......eu vreau pe carbune vreau energie oricum, oricand, si in toiul iernii si in mijlocul verii si pe vant si pe soare.......sau nuclear sau orice altceva este constant, clar si predictibil........dar nu poti inchide tot si omora toata industria fara a pune in loc......nimic. Nu mai inteleg unde este spiritul critic, nu-i inteleg pe cei care idolatrizeaza UE neconditionat fara a accepta ca face si greseli mari, foarte mari.

-5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările