Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

BRIC este deja depăşit! CIVETS este noua sintagmă la modă printre investitori şi analişti

0
24 Dec 2011 20:32:59
Autor: adevarul

În urmă cu 10 ani, Jim O’Neill de la Goldman Sachs lansa acronimul BRIC pentru a numi Brazilia, Rusia, India şi China – adică economiile cu cel mai mare potenţial de creştere la acel moment. Astăzi, un nou grup de ţări a intrat în atenţia pieţelor. Iar acronimul lor este CIVETS.  Imediat în urma acestora, la orizontul investitorilor pe burse se prefigurează deja economiile ... “non-CIVETS”.

Atracţia exercitată asupra investitorilor de economiile emergente cunoscute sub acronimul BRICS, pare a pierde din putere, în favoarea unui nou val de state, ale căror economii chiar “duduie”. În 2003 Goldman Sachs lansa termenul de BRICS. Acum, HSBC introduce în piaţă CIVETS: Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt, Turcia şi Africa de Sud (South Africa). Fiecare dintre acestea având ca trăsătură comună o populaţie tânără şi în creştere. Adică, ceea ce economiile dezvoltate nu mai au demult.


Având în comun aceeaşi trăsătură, o populaţie tânără şi în creştere, în spatele CIVETS se prefigurează déjà economiile “non-CIVETS” ce ar putea prelua ştafeta la conducerea economică a lumii: Mexic, Nigeria, Filipine, Thailanda, Malaezia şi Arabia Saudită.


Burse în creştere


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările