Budăi, despre pensii şi salarii: FMI greşeşte când spune că vor destabiliza economia. Când vor intra în vigoare noile majorări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii si Justitiei Sociale Marius Budai FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susţine că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au făcut estimări greşite în privinţa României când a spus că majorarea pensiilor şi salariilor au dus la destabilizarea economiei României.

„Ultima imagine pe care le-am pus-o domnilor de la FMI în prezentare a fost cu estimările lor de creştere economică pe ultimii ani şi realitatea economică din România, ceea ce s-a întâmplat. Nu preau au avut răspuns domnii. S-a dovedit că ei au estimat greşit şi estimările noastre şi în 2017 au fost mai pesimiste decât ce s-a întâmplat”, a spus Budăi, citat de b1.ro

Întrebat dacă guvernul a renunţat la orice creştere salarială, ministrul a răspuns: ”Sub nicio formă. Românii ne-au dat o lecţie la aceste alegeri, dar noi nu ne răzbunăm pe români. Noi am promis, avem un program de guvernare. (...) Atât timp cât ne-am asumat anumite chestiuni nu avem de ce să ne oprim. 

În ce priveşte aplicarea noii Legi a pensiilor, acesta a afirmat că se amână din cauza contestaţiilor, a opoziţiei şi a procesului legislativ şi nu înţelege de ce ”bunicii şi părinţii noştri trebuie să sufere”.

În ciuda procesului greoi prin care trece Legea pensiilor, Budăi este convins că pensiile se vor recalcula până în 2021.

Budăi a mai declarat despre angajaţii din Casele de Pensii că sunt ”eroi”, oameni dedicaţi care vor face toate eforturile pentru a duce la bun sfârşit recalcularea şi implementarea.

Ministrul s-a plâns de faptul că opoziţiaa atacă la Curtea Constituţională orice, chiar şi Programul tomata.

Oficialul a mai adăugat că sunt bani de pensii, fondul de 8,4 miliarde de lei necesar pentru 2019, fiind asigurat.

Legea pensiilor este amânată deja cu jumătate de an

Recalculările ar fi trebuit să înceapă din ianuarie, anul acesta. Impactul financiar pe 2019 este de 8 miliarde de lei, dar în 2022 va fi de zece ori mai mare, pentru că pensiile ar trebui să crească substanţial.

„Cu siguranţă numărul de angajaţi va creşte. Deja, timid, uşor, zeci, sute de oameni încep să se întoarcă în România. Deja sunt tot mai interesaţi să revină acasă pentru că nu e uşor să-şi câştige existenţa. Dacă uşor-uşor ridicăm masa salarială, veniturile, chiar dacă nu reuşim în scurt timp să ajungem la egal cu Uniunea Europeană, toţi aceştia sunt cumuli de factori de a aduce oamenii din afară, de a creşte numărul locurilor de muncă, infuzie în investiţii”, a declarat Marius Budăi, citat de digiFM.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite