Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bugetarii se vor putea pensiona mai târziu de 65 de ani. Pensia nu mai poate fi cumulată cu salariul la stat VIDEO

33
25 Feb 2021 17:52:11
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Bugetarii, angajaţi plătiţi din sistemul public, se vor putea pensiona mai târziu de 65 de ani, cât prevede legea actuală pentru bărbaţi, iar pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat, proiectul Ministerului Muncii urmând să fie prezentat în următoarea şedinţă de Guvern.

Proiectul de interzicere a cumulării pensiei cu salariul la stat va fi prezentat zilele următoare în şedinţă de Guvern, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul dezbaterilor parlamentare pe tema bugetului ministerului de resort.
 
„Acel proiect (de interzicere a cumulului pensiei cu salariul la stat, n.r.) va fi prezentat zilele următoare şi astăzi n-aş dori să intru în detalii, pentru că sunt convinsă că sunt foarte multe întrebări. Voi prezenta proiectul şi după aceea veţi vedea care este conţinutul. În momentul în care prezentăm public proiectul asumat de către minister pentru şedinţa de Guvern, veţi vedea detaliile şi voi răspunde la toate întrebările. Orice proiect are o fundamentare, iar în fundamentare sunt incluse raţiunile pentru susţinerea lui. Aşadar le veţi vedea atunci", a afirmat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
 
Ministrul Muncii a arătat că acest proiect face referire doar la pensionarii din sistemul public.
 
"Un principiu de bază este acela de a permite celor care doresc să lucreze în sistemul public să opteze să muncească o perioadă mai lungă de timp.
 
În acelaşi timp, în momentul în care se face această opţiune pentru activitate la stat, să nu se cumuleze şi pensia, plătită evident tot din resurse publice.
 
Mai mult decât atât, în momentul în care un pensionar doreşte să se reangajeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, poate să o facă. Vorbim despre cumul-pensie salariu la stat", a precizat Raluca Turcan.
 
În prezent, legea pensiilor prevede pensionarea bărbaţilor la vârsta de 65 de ani, în timp ce vârsta de pensionare a femeilor creşte gradual, de la 61 de ani în prezent, la 63 de ani în 2030, pentru femei existând deja posibilitatea optării rămânerii în câmpul muncii până la 65 de ani, la fel ca bărbaţii.
 
 
Pe subiectul alocaţiilor copiilor, ministrul Muncii a menţionat că Parlamentul va decide dacă vor mai fi majorări ale alocaţiilor în acest an.
 
"Aşa cum am menţionat şi la audierile din comisiile reunite, în momentul de faţă bugetul prevede majorarea alocaţiilor în două etape, finalul anului trecut şi începutul anului acesta. În momentul de faţă avem un proiect de lege în Parlament, în funcţie de rezultatul votului din Parlament vom vedea dacă vor mai fi şi alte majorări. Vom vedea până la urmă ce va rezulta din dezbateri şi vot. Până la urmă dezbaterile trebuie să aibă la bază şi componenta de asigurare a resurselor şi evident de voinţă exprimată prin vot", a încheiat Raluca Turcan. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

TitiPleaşcă
25.02.2021, 18:00:26

E plin , sunt fara exagerare zeci de mii de pensionari din mapn, mi jandarmerie sri sie sts plm care sunt pensionari la 48-50 cu 10-12-14k lei si se angajeaza in primarii regii ministere sau culmea! fix tot acolo unde s-au pensionat si iau iar salariu 10k. De la stat desigur

+16 (18 voturi)
Ludwig
25.02.2021, 18:03:11

Pai daca freci menta si faci rebusuri la servici poti sta pana mori, mai ales la salariile alea. Am vazut cum este cand stai la coada cu o problema. La ora 13 isi spala toti canile de cafea si sting tigarile si la ora 14 nu mai e nimeni...

+14 (14 voturi)
Tomescu Tom
25.02.2021, 18:04:14

Dar pensionarii din sistemul privat ...se vor putea angaja la stat .. și să cumuleze pensia cu salariul ? .. : Măcar la bătrânețe să întingă și ei în mujdei ... :))) Să afle și ei care este gustul pâinii nemuncite .. să aibă ce povesti nepoților ...

-4 (20 voturi)
Cocoşul Vesel
25.02.2021, 18:08:54

A doua propunere trebuia implementată demult. Iar peste 65 de ani o sa mai lucreze doar acei bugetari care erau șefi și oricum o beleau toată ziua

-4 (18 voturi)
Mihai Popescu
25.02.2021, 18:18:03

Cumularea pensiilor cu salariul la stat se poate face numai la organele de forta - armata, politie, justitie etc. In majoritatea inctitutiilor de stat civile nu prea se pote asa ceva. Poate in unele institutii unde sunt unii privilegiati. Pt. ca in tara asta sunt doua categorii de cetateni - unii care muncesc cinstit si altii smecheri care muncesc si ei sa spunem asa dar sunt rasplatiti cu tot felul de avantaje mayeriale, inclusiv cu salarii f.f. mari.

-9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările