Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul programului Rabla Clasic, epuizat. AFM: Este necesară o nouă suplimentare. Se caută resurse financiare

1
27 Oct 2021 16:33:14
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Clasic din acest an a fost epuizat, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit sursei citate, în acest context, AFM împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor sunt în proces de identificare a unor resurse financiare necesare unor noi alocări în cadrul programului. 
 
„Pentru Programul Rabla Clasic, ritmul înscrierilor s-a menţinut crescut, ceea ce a condus la suplimentări pe parcursul anului.
 
Pentru acest program, valoarea alocată persoanelor fizice în anul 2021 este de 510 milioane lei, care a fost integral rezervată, fiind necesară o nouă suplimentare. Mă bucură că există un interes atât de mare pentru acest program, ceea ce reprezintă un mesaj foarte important din partea cetăţenilor, că îşi doresc un aer mai curat şi că vor să contribuie la reducerea impactului asupra calităţii aerului din marile aglomerări urbane”, a declarat preşedintele AFM, Lóránd-Árpád FÜLÖP.
 
În cadrul Programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 7.500 de lei, iar valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziţionării autoturismelor cât mai puţin poluante, în funcţie de tehnologia folosită sunt de 1.500 de lei pentru autovehiculele cu emisii scăzute şi 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid. 
 
Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care maşina nouă îndeplineşte ambele condiţii, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din preţul total al autovehiculului nou. Pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei. 
 
În cadrul Programului Rabla Plus, se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru maşinile pur electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. 
 
„Persoanele care renunţă la o maşină veche, poluantă, şi achiziţionează un autovehicul electric beneficiază atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus. Cuantumul finanţării pentru motociclete electrice este de 5.500 de lei, iar cine doreşte să achiziţioneze o motocicletă electrică şi predă o maşină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei.”, a transmis AFM în urmă cu ceva timp.
 
Potrivit datelor publicate de AFM, până la data de 13 octombrie 2021, în cadrul Programului Rabla Clasic 2021, s-au înscris la producători/dealeri auto, 51.939 persoane fizice, fiind achiziţionate 35.890 autovehicule şi 305 motociclete. 
 
De asemenea,  în cadrul programului s-au înscris la producători/dealeri auto 3.450 persoane juridice, până la data menţionată mai sus fiind achiziţionate 1.973 autovehicule şi 2 motociclete.
 
În ceea ce priveşte programului Rabla Plus 2021, s-au înscris la producători/dealeri auto 7.635 persoane fizice, până la data de 13 octombrie fiind achiziţionate 2.023 autovehicule noi (1.228 pur electrice şi 795 electrice hibride) şi 8 motociclete electrice.
 
Administraţia Fondului pentru Mediu a hotarât să suplimenteze cu câte 200 de milioane de lei bugetele programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus şi în luna august.
 
În cazul programului Rabla Plus, suplimentarea a început pe data de 21 august, iar pentru Rabla Clasic pe 28 august.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
28.10.2021, 02:21:12

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările