Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bugetul general consolidat al României a trecut pe deficit după primele cinci luni, cu un minus de 780 de milioane de lei, adică 0,1% din PIB

2
27 Jun 2016 19:40:58
Autor: Daniel Ionascu
Bugetul a trecut pe deficit din cauza reducerilor de TVA şi a creşterii cheltuielilor cu salariile bugetarilor, a pensiilor şi a investiţiilor
Bugetul a trecut pe deficit din cauza reducerilor de TVA şi a creşterii cheltuielilor cu salariile bugetarilor, a pensiilor şi a investiţiilor

Bugetul general consolidat a trecut pe deficit după primele cinci luni ale anului, cu un minus de 780 de milioane de lei, faţă de un excedent de 6,32 miliarde de lei în acelaşi interval al anului precedent, informează Ministerul Finanţelor. Veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat la 91,2 miliarde de lei, fiind în termeni nominali cu 2,1% peste aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cheltuielile au fost de 92 de miliarde de lei.

„S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+11,3%), accize (+7,4%), contribuţii de asigurări sociale (+6,1%), impozitul pe salarii şi venit (+1,7%), precum şi din taxa pe utilizarea bunurilor (+13,3%), în special din taxele pe jocuri de noroc. 
 
În ceea ce priveşte încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere faţă de aceeaşi perioada a anului 2015 de 7,9% în condiţiile în care au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat în încasările din februarie, cât şi de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015“, se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.
 
Încasările din contribuţii de asigurări sociale la bugetul general consolidat au fost mai mari cu 6,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta în condiţiile în care au fost influenţate negativ de creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii în urma majorării cotei de contribuţii de la 5% în anul 2015, la 5,1% în anul 2016, precum şi de aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuţiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale. 
 
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile nefiscale cu 16,3%, în timp ce la taxa pe utilizarea bunurilor s-a înregistrat o scădere de 2%. La impozite şi taxe pe proprietate s-a înregistrat o scădere de 17,% datorită amânării termenului de plata a impozitului pe proprietate până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuinţă, terenuri şi maşini.
 
Cheltuielile s-au ridicat la  92 miliarde de lei, şi au crescut în termeni nominali cu 5,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB. 
 

Cheltuielile au crescut din cauza salariilor, pensiilor şi achiziţiilor

 
Cheltuielile de personal au crescut cu 9,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent fiind determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituţiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul sanitar şi a personalului din sistemul public de asistenţă socială, 15% pentru personalul din învăţământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar, precum şi majorarea salariului minim brut pe ţară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015. 
 
„Menţionăm că în analiza cheltuielilor de personal trebuie ţinut cont de faptul că în trimestrul I 2015 s-a plătit prima tranşă aferentă plăţilor drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, de aproximativ 1,5 miliarde de lei“, arată Finanţele.
 
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 
 
Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 7,6%, fiind influenţate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 şi de dublarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015. 
 

Investiţii mai mari

 
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9 miliarde de lei, respectiv 1,2% din PIB, cu aproximativ 24,2% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Sorin Barbul
27.06.2016, 20:16:08

Și de ce ne mirăm. E „dezastruoasa moștenire” a guvernului Tonta și măsurile populiste luate de Parlamentul Rușinii.

+2 (2 voturi)
Aurel Paun
27.06.2016, 21:37:54

Incep sa se vada efectele pomenilor electorale facute de Ponta si PSD. Au redus anumite taxe si contributii in paralel cu cresteri substantiale de salarii la demnitari si bugetari, iar pana la sfarsitul anului deficitul bugetar va atinge 5-6%, ca sa ne invatam minte.

+1 (1 vot)
Modifică Setările