Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Bursă emergentă, ştire pentru o zi

4
29 Sep 2020 11:11:09
Daniela Şerban
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

La aproape 10 ani de când s-a pus pentru prima dată pe agenda Bursei de Valori Bucureşti promovarea pieţei la o clasă superioară, luni, 22 septembrie, acest deziderat a fost parţial îndeplinit. Seamănă destul de mult această reuşită cu cea a inaugurării metroului din Drumul Taberei cu o întârziere de 9 ani.

Bursele din regiune - nu foarte departe de noi ca dimensiune - sunt acolo încă din 2007. Numeroase guverne se laudă că au pus umărul la acest succes, dar care o fi acesta?!

Realist vorbind, principalul succes este că o ştire bună despre România a făcut înconjurul lumii acum un an când s-a decis această promovare. Însă, până la a vedea rezultate palpabile şi de substanţă ar trebui să ne facem temele. Ar fi necesară debirocratizarea pieţei, să fie uşor să deschizi un cont de tranzacţionare (ca pe Revolut), să fie simplu să te înregistrezi fiscal şi să tranzacţionezi online.

Mai spun că este un deziderat parţial îndeplinit, pentru că doar una din cele trei instituţii care evaluează şi clasifică pieţele – FTSE Russell – a dus la îndeplinire promovarea pieţei româneşti. Instituţiile care evaluează şi clasifică pieţele sunt MSCI, FTSE Russell şi S&P Dow Jones. În pieţele de frontieră şi emergente majoritatea o deţin primii doi, iar diferenţa de bani alocaţi între cele două este de numere de peste 8 zerouri. Asta înseamnă că cei mai mulţi bani ai fondurilor de investiţii din lume sunt administraţi, urmărind la virgulă, indicii MSCI şi FTSE, indici care sunt trecuţi în documentele lor drept benchmark - de referinţă. Acest benchmark este piatra de temelie pentru administratorii de fonduri, practic nu se pot abate de la el, dacă adoptă o administrare pasivă a banilor. Astfel, cum Banca Transilvania, Nuclearelectrica şi Teraplast sunt în acest indice FTSE, fondurile vor cumpăra acţiuni în aceste 3 companii.

Ştirea anului a fost peste tot în 22 septembrie. Până şi PROTV a acoperit subiectul sau chiar National FM, unde am fost invitată să explic fenomenul. E clar că e de bine, nimeni nu contestă asta, însă cred că s-a vorbit prea puţin până atunci şi după ziua respectivă. Rămân fără răspuns clar unele întrebări: Cum ne va influenţa pe noi, investitorii de rând, acest lucru? Ve ce devine piaţa mai atractivă? Va fi acum mai ieftin şi mai simplu să te finanţezi prin bursă?

Dar de ce ne-ar păsa în general de vreun subiect legat de investiţii?

Pentru că o economie bazată pe consum este una în care banii se termină repede şi rămânem cu puşculiţa goală; în timp ce, dacă investim, creăm un izvor de valoare adăugată pe termen lung.

Pentru că am ajuns în situaţia în care nu mai avem companii medii, ci doar puţine foarte mari şi multe foarte mici; pe termen lung, lipsa producţiei autohtone ne va forţa să importăm din ce în ce mai mult.

Pentru că nu prea contăm în lumea afacerilor internaţionale, cu prea puţine companii româneşti care au ieşit în afara graniţelor; obosiţi de birocraţie şi şicane mulţi antreprenori au preferat să vândă la prima ocazie.

Pentru că ne-au plecat din ţară milioane de oameni din lipsă de oportunităţi; dacă îi vrem înapoi trebuie să facem ceva radical diferit.

Pentru că ne pleacă toţi tinerii la studii „de afaceri” în străinătate şi prea puţini revin ca să devină antreprenori în ţara noastră.

Visez la o zi în care bursa să fie pentru oameni, aşa cum era sloganul ei în urmă cu câţiva ani. O zi în care copiii să înveţe ce să facă cu banii din prima clasă, una în care toţi românii să aibă bani puşi deoparte pentru pensie, una în care bursa chiar să finanţeze companiile româneşti. Putem face asta cu un plan bun de ţară, o echipă de proiect profesionistă, un marketing pe măsură şi o implementare impecabilă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Marcel Covrig
29.09.2020, 20:06:21

warren buffett a transferat sume de ordinul MILIARDELOR in China. A investit in companiile de acolo. Vedeti asa ceva realizabil in Romania? Eu unul nu. cred ca mai e articolul oligofrenului aluia care propunea legea prin care patronii trebuie sa dea parte din profit angajatilor. Impozitul pe lacomie e deja realitate. CINE isi pierde vremea cu asa o tara si cu asa niste metehne??? n i m e n i nu sinteti in stare sa izolati redusii mintali? nu e problema lumii si nici a investitorilor. mingiati pe crestet tot hotul si borfasul roman ca bine o sa va mearga.

nae
30.09.2020, 00:56:03

Pe nădejdea voastră, vai de ....pușca noastră ! Doamna spune (frumos) că rămânem cu " pușculița goală" dacă nu investim ci doar consumăm ! Mda, doamna și expresia sunt foarte drăguțe, situația e cam nasoală !

Angel Martin
30.09.2020, 21:15:50

Teoria e una, practica e alta.Erste Bank are azi aproximativ acelasi pret ca acum vreo 7 ani in urma. Petromul n-a crescut mai deloc de cand e el listat pe bursa, in schimb a donat 10 mil. euro pt. un spital, ca sa nu mai spun ce salariu are sotia lu' Dan Barna...38 mii lei pe luna, de unde bani de dividende la actionari.

nimic nou
1.10.2020, 00:25:09

cam asta e si ideea cu romanii. poti sa le dai un TGV la cheie, o racheta spatiala sau un satelit de ultima generatie. gena de bruta si de redus mintal isi va spune inevitabil cuvintul. Vor vinde bucati la fier vechi iar bateria o vor folosi sa asculte manele. Neam de redusi mintali.

Modifică Setările