BVB: Listarea nu înseamnă privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele BVB, Radu Hanga, a precizat luni, la deschiderea conferinţei legată de aniversarea a 10 ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursă, că o listare nu înseamnă privatizare.

Radu Hanga a explicat că o listare înseamnă o vânzare a pachetului minoritar de acţiuni, în timp ce privatizare înseamnă vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni.

Fondul Proprietatea („Fondul”) sărbătoreşte zece ani de la listarea pe Bursa de Valori Bucureşti. Acest deceniu reprezintă o perioadă în care Fondul Proprietatea a contribuit enorm la dezvoltarea pieţei de capital din România, prin îmbunătăţirea continuă a standardelor de guvernanţă corporativă în companiile controlate de statul român şi prin eforturile constante de a crea valoare pentru acţionarii săi. 

Despre acest moment de referinţă, Piotr Rymaszewski, Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor al Fondului Proprietatea a menţionat: „Comitetul Reprezentanţilor salută eforturile depuse de Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea în ultimii zece ani. Fondul nu numai că a generat randamente excelente pentru acţionarii săi, dar, sub administrarea profesionistă şi atentă a administratorului de fond, a contribuit semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital din România. Eforturile administratorului în vederea îmbunătăţirii guvernanţei corporative şi a transparenţei în companiile din portofoliul Fondului au avut un efect pozitiv pe piaţa de capital locală. Comitetul Reprezentanţilor în cooperare cu Franklin Templeton au deschis calea în această direcţie şi continuă să creadă că această abordare fermă va aduce beneficii tuturor părţilor interesate în viitor.”

Despre aniversarea de 10 ani, Manraj Sekhon, Chief Investment Officer, Franklin Templeton Emerging Markets Equity a spus: „Fondul Proprietatea s-a dovedit a fi o poveste de succes pentru România, pentru partenerii Fondului şi pentru Franklin Templeton în calitate de administrator. Apreciem foarte mult angajamentul şi sprijinul acţionarilor Fondului, ale co-acţionarilor companiilor din portofoliu, ale Bursei de Valori Bucureşti, ale Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ale multor altor colaboratori din România. Un alt partener valoros a fost London Stock Exchange, unde Fondul a avut o listare secundară de succes. Continuăm să avem mare încredere în potenţialul pe termen lung al României şi aşteptăm continuarea parteneriatului cu noul Guvern pentru a genera şi mai mulţi ani de reuşite. Considerăm important faptul că Fondul a oferit un model util pentru alte ţări, care poate contribui la sustenabilitatea socială şi economică pe termen lung, prin colaborarea mai multor entităţi.”

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Romania şi Manager de Portofoliu Fondul Proprietatea a adăugat: „Salut în mod special angajamentul, devotamentul şi ingeniozitatea echipei noastre din Bucureşti, care a făcut faţă numeroaselor provocări cu tenacitate şi determinare. Accelerarea schimbărilor pozitive în rândul companiilor din portofoliul Fondului a deblocat o valoare semnificativă în ultimul deceniu. A fost o experienţă plină de satisfacţii, în care echipa a inovat, a deschis drumuri noi şi a contribuit semnificativ la progresul pieţei de capital locale. Mulţumim tuturor partenerilor noştri pentru colaborarea şi sprijinul remarcabil oferit de-a lungul anilor. Privim viitorul cu entuziasm, optimism şi încrederea că vom înregistra în continuare reuşite în România.”

10 ani de realizări semnificative

Sub administrarea Franklin Templeton, Fondul Proprietatea a fost recunoscut pe scară largă ca fiind un acţionar activist, un susţinător al drepturilor acţionarilor minoritari, care a promovat guvernanţa corporativă în companiile de stat în ciuda rezistenţei întâmpinate, a luat poziţie publică împotriva măsurilor comerciale nerezonabile şi anticoncurenţiale, şi a făcut eforturi pentru introducerea de noi instrumente pe piaţa de capital.

De la listarea sa, Fondul a impulsionat continuu piaţa de capital din România şi a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa:

o Intre 2011-2020, FP s-a clasat pe locul întâi în topul celor mai tranzacţionate acţiuni la BVB şi pe locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate la BVB, reprezentând aproape 7% din capitalizarea totală a pieţei.

o A atras peste 1,8 miliarde de USD sub forma de noi investiţii străine de portofoliu în România şi a sporit semnificativ vizibilitatea ţării în rândul investitorilor internaţionali ce au active în administrare de miliarde de dolari, organizând 22 de conferinţe Investor Day în România, Londra şi New York, participând la 115 road-show-uri şi 131 de conferinţe pentru investitori.

o A introdus pentru prima dată noi instrumente pe bursa locală: programe de răscumpărare de acţiuni (2011), oferte publice de răscumpărare (2013) şi oferte de plasamente private accelerate (2013), care ulterior au devenit populare printre emitenţii locali. De asemenea, a propus primul program de tipul „stock option plan” într-o companie majoritară de stat, Transelectrica (2014), la acel moment parte a portofoliului Fondului.

o A încheiat jumătate dintre tranzacţiile speciale (cum ar fi listările publice initiale, listările publice secundare şi plasamentele private accelerate) executate pe BVB în perioada 2012 - 2020. Tranzacţiile efectuate de Fond au reprezentat 40% (1,1 miliarde dolari) din valoarea totală a tranzacţiilor speciale şi au inclus: plasamentul privat accelerat Transgaz (2013), plasamentul privat accelerat Transelectrica (2014), plasamentele private accelerate Romgaz (2014, 2015, 2016), plasamentele private accelerate Petrom (2013, 2016, 2017, 2020) şi plasamentul privat accelerat Conpet (2014).

o 25,2% din tranzacţiile cu acţiuni de la BVB au fost realizate cu acţiuni FP în perioada 2011-2020.

o Volumul tranzacţiilor cu acţiuni FP a reprezentat 35% din volumul total de acţiuni tranzacţionate pe BVB în perioada 2011-2020.

Prin îndeplinirea obiectivului său cheie, FP a clădit un palmares solid în generarea de valoare considerabilă pentru acţionarii săi de la listare până în prezent, după cum urmează:

o A înregistrat cel mai ridicat preţ al acţiunii din toate timpurile de 1,53 RON pe acţiune şi cel mai mic discount la tranzacţionare faţă de VAN pe acţiune de 5% 

o A generat o rentabilitate totală pentru acţionari de peste 350% în RON şi 128% pentru GDR-uri, în timp ce performanţa cumulată a VAN a fost de 141,7% .

o A efectuat distribuţii semnificative către acţionari în valoare de 3,7 miliarde USD (13,8 miliarde RON) în perioada 2010-2020 

o A finalizat unsprezece programe de răscumpărare şi continuă în prezent cu cel de-al doisprezecelea, răscumpărând în total 7,37 miliarde de acţiuni proprii, reprezentând 53,5% din numărul total de acţiuni emise la sfârşitul lunii ianuarie 2011.

Perspective pentru viitor

Fondul Proprietatea îşi menţine pe deplin angajamentul de a continua să ofere randamente acţionarilor săi. Va continua să susţină şi să monitorizeze îndeaproape implementarea standardelor de guvernanţă corporativă în companiile din portofoliu, cu obiectivul de a facilita în continuare progresul pieţei locale de capital.

În acest scop, Fondul este pregătit să sprijine listarea companiilor de stat în viitorul apropiat, contribuind la proces cu o parte din acţiunile pe care le deţine în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica. Listările aşteptate din partea Guvernului României, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator imens pentru atragerea mai multor investitori în România, contribuind la îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi transparenţei. Aceasta este soluţia necesară pentru deblocarea pe deplin a potenţialului pieţei de capital din România şi obţinerea promovării la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, ajutând, în acelaşi timp, la procesul de redresare a ţării după impactul pandemiei.

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de Guvernul României în decembrie 2005, pentru despăgubirea persoanelor indreptăţite să deţină acţiuni în Fondul Proprietatea, înaintea listării, ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la Fondul Proprietatea, în funcţie de pierderile suferite.

Procesul de restituire este total independent de Fondul Proprietatea. Acesta este gestionat de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor - o entitate juridică specializată, din cadrul administraţiei centrale. Guvernul României a devenit acţionar minoritar în Fondul Proprietatea (0,09%) prin realocarea acţiunilor deţinute iniţial petiţionarilor eligibili.

Fondul Proprietatea este o societate comercială pe acţiuni şi nu o instituţie guvernamentală. Prin urmare, acesta se află sub controlul Adunării Generale a Acţionarilor.

Acţiuni emise de Fondul Proprietatea

Acţionarul iniţial unic al Fondului Proprietatea a fost Statul Român. Acţiunile emise de Fondul Proprietatea au fost transferate, cu titlu gratuit, deţinătorilor de titluri de despăgubire emise la data constituirii Fondului, dobânditorilor ulteriori sau persoanelor despăgubite prin decizii emise ulterior înfiinţării Fondului Proprietatea. Numărul acţiunilor transferate a fost stabilit prin raportarea la valoarea titlurilor de despăgubire deţinute.

Valoarea iniţială nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea a fost de 1 RON. Ca urmare a mai multor distribuţii de numerar, valoarea nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea este în prezent 0,52 RON, începând cu 16 iunie 2017.

În prezent, acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate de către titularii acestora, în mod liber, la Bursa de Valori Bucureşti (simbol FP) şi la London Stock Exchange (simbol FP.) prin intermediul Certificatelor de Depozit Globale (GDR-uri).  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite