Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Câciu: România are nevoie să împrumute 80 de miliarde de lei pentru a „rostogoli” datoriile unor guverne anterioare

6
29 May 2022 15:06:58
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Finanţelor, afirmă că România trebuie să se împrumute din nou anul acesta, având nevoie de 80 de miliarde de lei pentru a „rostogoli” datoriile făcute de guvernele anterioare.

„Vom reduce deficitul în continuare, dar plătim consecinţele faptelor antecesorilor noştri. Să-şi asume fiecare răspunderea, noi nu vrem să facem ceea ce au făcut cei dinainte”, afirmă ministrul Adrian Câciu.
 
Întrebat duminică, într-o conferinţă de presă la Giurgiu, dacă a aflat pe ce au fost cheltuite miliardele de euro împrumutate de România în perioada în care Florin Cîţu a fost prim ministru sau deţinător al portofoliului Finanţelor publice, actualul ministru de Finanţe, Adrian Câciu,
 
„Nu este un secret pe ce s-au dus banii împrumutaţi în anii trecuţi. De altfel, nu poţi să faci anchete jurnalistice din perspectivă guvernamentală. Sunt autorităţi abilitate să vadă dacă banii s-au cheltuit corect sau nu. Evident, toate aceste împrumuturi sunt prinse în documente. Important la împrumuturi şi la datoria publică este eficienţa împrumuturilor şi cred că PSD, de foarte multe ori, a invocat faptul că aceşti bani pentru care România se împrumută nu se văd într-o anumită multiplicare economică, să-i spun mai simplu într-o bunăstare în buzunarul cetăţeanului. Dau doar un exemplu apropo de banii împrumutaţi în guvernările anterioare: din ce am înţeles, în mod public, DNA a spus că sunt 93 de dosare în desfăşurare.
 
Iată, o parte din bani probabil că îşi regăsesc justificarea în aceste chestiuni care nu sunt tocmai, probabil, legale”, a afirmat Adrian Câciu. 
Acesta a ţinut să sublinieze că România trebuie să se împrumute din nou, anul acesta pentru a „rostogoli” datoriile contractate de guvernele anterioare, invocând deficitul bugetar „imens” raportat la nivel naţional în aul 2020.
 
„Din altă perspectivă, să nu uităm că România a făcut un deficit în anul 2020 de 9,4% un deficit imens. Am spus-o şi atunci, când nu eram în zona guvernamentală  de ce nu e bine să faci deficite şi orice criză să crezi că o rezolvi să nu te uiţi cât creşti deficitul?
 
Iată! Anul acesta ne împrumutăm pe de o parte să rostogolim datoria creată cu ocazia acelor deficite  - şi nu vă ascund să vă spun că sunt 80 de miliarde de lei care sunt necesar de împrumutat pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare – şi pe de altă parte, iată, în contextul în care au situaţie foarte complicată, care e mult mai complicată şi decât criza pandemică şi cred că e cea mai complicată din ultimii 70 de ani şi ai nevoie să ai spaţiu fiscal în care să vii către economie, eşti în situaţia de a reduce deficitul. Vom reduce deficitul în continuare, dar plătim consecinţele faptelor antecesorilor noştri. Să-şi asume fiecare răspunderea, noi nu vrem să face ceea ce au făcut cei dinainte”, adaugă Câciu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Stefan din Nord
29.05.2022, 15:18:05

Sa-i rostogoleasca pe Orban si pe Citu ,ca ei au imprumutat zeci de miliarde de euro

The old warrior
29.05.2022, 15:33:26

Cu alte cuvinte Caciu ne spune cu seninatate ca predecesorii lui au furat din banii imprumutati . Numai ca daca ii intrebi pe predecesori , o sa spuna ca ei au rostogolit ce au imprumutat predecesorii lor si tot asa . Toata lumea rostogoleste in Romania .... dar campionii la rostogoliri tot ciumetii rosii raman ...

OmTacut2
29.05.2022, 15:19:48

Este o "performanta" in sine sa se îndatorezi într-un asemenea hal in 32 de ani. Întrebarea este: cine va plați toate aceste datorii?

muresan anna
29.05.2022, 15:35:00

Si pentru trisipa de acum vor im prumuta urmatorii guvernanti? Nu se mai opreste risipa, pentru ca pot!

Mihai Medias
29.05.2022, 20:55:37

"Ministrul Finanţelor, afirmă că România trebuie să SE împrumute din nou anul acesta." Să SE împrumute pe ea însasi, da ?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările