Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Câciu: România nu mai este o ţară în curs de dezvoltare. Anumite elemente de facilitate din zona fiscală şi-au atins maximul de potenţial

4
29 May 2022 14:29:50
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, afirmă, referindu-se la implementarea unei impozitări progresive şi a unei taxe de solidaritate, că România nu mai este o ţară în curs de dezvoltare şi că nu trebuie să fie ”o insulă” în Europa din punctul de vedere al fiscalităţii.

„România nu mai este o ţară în curs de dezvoltare şi anumite elemente de facilitate din zona fiscală cred că şi-au atins maximul de potenţial”, afirmă ministrul de Finanţe.
 
„Din punctul meu de vedere, aceste discuţii vor avea loc după ce toate elementele de fundamentare sunt realizate. Suntem, totuşi, nu o insulă în Europa, deşii unii vor să ne păstreze o insulă.
 
Trebuie să ne uităm la modul în care există abordare fiscală în ţările europene, modelele de lângă noi sau modelele din centrul Europei şi trebuie să ne raportăm la nivelul de dezvoltare al României. România nu mai este o ţară în curs de dezvoltare şi anumite elemente de facilitate din zona fiscală cred că şi-au atins maximul de potenţial. Aceste elemente care spun despre o anumită facilitate că are un vârf de potenţial, că este bună sau că începe să nu mai aibă randament din perspectivă economică fac obiectul analizelor de la Ministerul de Finanţe. Noi vom veni în faţa coaliţiei cu toate fundamentările.
 
Cred că e pentru prima oară în istorie în care un guvern şi o coaliţie îşi asumă să creeze un grup de lucru de specialişti la nivel transpartinic astfel încât soluţiile cu care se vine spre decizia politică să fie prezentate transpartinic şi nu să fie opinia unuia dintre partide sau uneia dintre persoane”, a afirmat Adrian Câciu duminică, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PSD Giurgiu, întrebat despre impozitarea progresivă şi despre impunerea unei aşa-numite taxe de solidaritate. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

muresan anna
29.05.2022, 14:46:50

A mai fost unul care-a afirmat in urma cu vreo 50 de ani, ca suntem o tara multilateral dezvoltata.Si apoi s-a razgandit.

-1 (1 vot)
The old warrior
29.05.2022, 14:49:13

Cel mai nesimtit ministru e asta . Nu ca ceilalti ar fi departe , dar asta da dumele cele mai nesimtite. Nu mai suntem in curs de dezvoltare ,la mintea lui , gata ne-am scos . Acu poate sa creasca taxele ...adica furtul generalizat din munca romanilor , ca sa isi ingrase oastea de bugetari. Mii de firme sunt pe buza prapastiei si dobitocii angajeaza in disperare bugetari si maresc lefurile in disperare ca sa isi asigure votantii , sa ramana vesnic tot ei la cascaval . Ca oligarhii au si ei cheltuieli , au greutati , s-au scumpit viloaiele pe malul marii , amantele vor si ele apartamente , plimbari in lume .... e scump .... nu mai e loc de stimulente fiscale .

Omul UnOm
29.05.2022, 15:06:16

Structura economica actuala, bazata in mare pe lohn si outsourcing, nu permite schimbarea modelului de impozitare.Spun asta pentru ca atunci cand cresc taxele sau salariile prea mult firmele astea se vor muta in tari si mai ieftine decat noi.In viitor, dupa linistirea situatiei acolo, cred ca Belarus si Ucraina vor fi "in carti" pentru multi investitori care acum sunt in Romania. Pe termen scurt s-ar putea muta in Serbia, Macedonia sau Albania. Ceea ce nu spune respectivul este ca s-au atins limitele de dezvoltare cu actualul model economic, cel bazat pe forta de munca "ieftina" si abundenta.Forta de munca nu mai este astazi nici abundenta si nici foarte ieftina cum era acum 10-15 ani.Te-ai fi asteptat sa auzi de la politicieni planuri despre cum am putea sa trecem la alt model economic in care sa avem si proiectele noastre insa de unde ? Multi din partidele de la noi au impresia ca economia merge cu decizii luate "din pix".

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
29.05.2022, 20:26:19

Deci în final suntem subdezvoltați.

Modifică Setările