Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

DOCUMENT Călătorii nu vor primi despăgubiri dacă întârzie trenurile nici în perioada 2014-2019. Guvernul vrea derogare faţă de termenul 3 decembrie

1
12 Nov 2014 16:09:01
Autor: Dan Străuţ
Călătorii din trenurile întârziate puteau primi despăgubiri de 25% până la 100% din preţul biletului, din 3 decembrie 2014
Călătorii din trenurile întârziate puteau primi despăgubiri de 25% până la 100% din preţul biletului, din 3 decembrie 2014

Ministerul Transporturilor propune amânarea cu încă cinci ani, până în 2019, a aplicării unui regulament european privind protecţia drepturilor călătorilor care utilizează transportul feroviar, Din 3 decembrie 2014, călătorii din România puteau primi inclusiv despăgubiri băneşti la întârzierea trenurilor.

Amânarea propusă de Ministerul Transporturilor are drept cauze „lipsa banilor pentru despăgubiri şi compensaţii“, dar şi „infrastructura deficitară“.

În 2009 am obţinut o derogare până în 2014

Regulamentul CE privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar a intrat în vigoare în decembrie 2009, dar permite o serie de derogări.

Guvernul a aprobat în noiembrie 2009, pentru o perioadă de cinci ani, amânările acceptate în document.

"Acordarea acestor derogări pentru următorii cinci ani este imperios necesară, devenind foarte dificil de asigurat nivelul de regularitate impus de articolele 15-17 din Regulamentul (CE) nr.1371/2007, despăgubirile şi compensaţiile pentru întârzieri producând pagube financiare semnificative operatorilor feroviari, urmare a stării deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care gestionarul de infrastructură nu poate fi tras la răspundere", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.

Ce spune Regulamentul european

Cele trei articole din Regulament se referă la răspunderea pentru întârzieri, pierderea legăturii şi anulările, rambursarea şi redirecţionarea călătorilor şi despăgubirile pentru preţul biletului de transport.

Deşi în perioada 2009-2014 s-au luat măsuri în privinţa creşterii calităţii serviciilor feroviare, o nouă amânare este necesară pentru obţinerea unor "compensaţii adecvate pentru serviciul public" şi asigurarea sumelor necesare respectării standardelor minime de calitate a serviciilor prin reînnoirea/modernizarea parcului de material rulant, a sistemelor de informare a călătorilor sau dotări pentru persoane cu mobilitate redusă la nivelul staţiilor de cale ferată, notează autorii proiectului.

"Toate aceste măsuri implică un efort investiţional pe o perioadă de 5-10 ani, care nu poate fi realizat într-un timp scurt de acţionariatele întreprinderilor de transport feroviar de călători şi ale gestionarului de infrastructură", se arată în document.

Din 2019, riscăm infringementul

Neîndeplinirea tuturor prevederilor Regulamentului CE de către aceste companii peste 5-10 ani atrage sancţiuni de tip infringement asupra României.

Cel mai îndepărtat termen de aplicare (deadline final) este decembrie 2019.

"Având în vedere că state mult mai avansate din punct de vedere economic acordă toate derogările posibile, dar şi state precum Bulgaria, care au înţeles să susţină sistemul feroviar în perioada rămasă la dispoziţie, ne menţinem punctul de vedere privind reînnoirea pe 5 ani a perioadei tuturor derogărilor permise de Regulamentului CE 1371/2007.
Menţionăm că, în contextul aplicării viitoarei legislaţii europene ce vizează transportul feroviar - Pachetul 4 feroviar - ce se referă atât la liberalizarea transportului feroviar naţional de călători în spaţiul UE cât şi la licitarea obligatorie a serviciilor publice de călători din 2019, următorii cinci ani sunt decisivi pentru întărirea poziţiei pe piaţă a operatorilor feroviari naţionali
", se spune în nota de fundamentare.

Despăgubiri doar pe trenurile internaţionale

Aşadar, CFR Călători nu va acorda despăgubiri în cazul în care trenurile vor întârzia. Dar există un caz în care CFR nu va putea evita despăgubirea: trenurile internaţionale. Acestea sunt considerate ca fiind transfrontaliere, adică mai „aproape" de jurisdicţia paneuropeană care instituie drepturi pentru pasageri.

Drepturile pasagerilor din Europa

Fără derogare
- Disponibilitatea biletelor, inclusiv la bordul trenurilor
- Responsabilitatea companiilor de transport feroviar pentru pasageri şi bagaje
- Reguli de acces pentru persoanele cu handicap.

Cu derogare
- Transportul bicicletelor în tren
- Informaţii minimale oferite pasagerilor înaintea şi în timpul călătoriei
- Sistem informatic de rezervare a biletelor de tren
- Dreptul la plăţi în avans în caz de deces sau rănire a pasagerilor (cel puţin 21.000 de euro în caz de deces) pentru a acoperi cheltuielile imediate care pot apărea în cazul unui accident
- Despăgubiri pentru întârzieri, legături pierdute sau anulări.

CFR Nota Fundamentare Intarzieri

CFR Hotarare Intarzieri Amanare 2019

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Florin Mihai
13.11.2014, 01:22:10

Poate ar fi o posibilitate de despagubire in kilometri (oferiti in mod gratuit ca in cazul companiilor aeriene), in calatorii gratuite, in tichete valorice pentru vizitarea unor noi orase cu scopul de a descoperi Romania si altele. Creativitatea poate fi folosita. Majoritatea politicienilor clameaza europenizarea Romaniei si avantajele sale implicite. In contextul politicii europene si despagubirile trebuie sa existe pentru cetateni. Si liderii administratiei nationale pot gasi solutii. Cum reusesc alte state sa gaseasca solutii? Ce exemple reale fac parte din sistemul altor state din UE?

Modifică Setările