Căldura s-a scumpit cu 70% în ultimii patru ani iar un milion de locuinţe s-au debranşat în ultimul deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2010, media debranşărilor anuale este de 75.000 locuinţe
Din 2010, media debranşărilor anuale este de 75.000 locuinţe

Costul de facturare al gigacaloriei a crescut cu 71% în ultimii patru ani, ceea ce a dus la debranşarea tot mai multor români de la sistemele centralizate de încălzire din marile oraşe, potrivit datelor Ariston.

Din 2010, media debranşărilor anuale este de 75.000 locuinţe. Dacă în 2002 sistemele centralizate deserveau 2,5 milioane de locuinţe, acum mai sunt branşate doar 1,4 milioane. 

Concomitent, parcul de centrale termice instalate la nivel naţional a depăşit 1,5 milioane de unităţi. "Principalele motive pentru care am asistat în ultimii ani la debranşări masive şi la tot mai multe instalări de sisteme individuale sunt creşterea continuă a preţului la energie termică şi problemele permanente ale CET-urilor. Astfel, doar în ultimii patru ani, la nivel naţional, costul de facturare al gigacaloriei a crescut cu 71%", a declarat, într-un comunicat, Cătălin Drăguleanu, directorul Ariston Thermo România.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în judeţele Covasna (245%), Caraş Severin (210%), Constanţa (187%), Neamţ (168%) şi Giurgiu (154%).

Potrivit calculelor Ariston, în acest moment şapte judeţe din România (Alba, Mureş, Maramureş, Bistriţa, Satu Mare, Ialomiţa şi Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de încălzire. În alte 17 judeţe mai sunt branşate doar 30% din locuinţe.

Harta termoficarii in Romania
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite