Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Calendarul Programelor derulate de AFM. Când începe Rabla pentru electrocasnice şi Casa Verde Fotovoltaice

2
16 Jan 2022 09:56:44
Autor: Afrodita Cicovschi

Administraţia Fondului pentru Mediu a pregătit, pentru prima dată, un calendar anual de lansare, pe sesiuni, pentru diverse programe, astfel încât să fie asigurată o transparenţă maximă şi predictibilitate, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

"Pentru ziua de astăzi mai avem un anunţ extrem de important: un calendar al programelor cu finanţare lansate de AFM pentru 2022. Este pentru prima dată când AFM, pentru a asigura transparenţă în ceea ce priveşte deciziile pregătite cât şi predictibilitate pentru beneficiar, a pregătit un calendar anual de lansare pe sesiuni pentru diverse programe, astfel încât atât autorităţile publice locale cât şi persoanele fizice şi persoanele juridice să îşi etapizeze, să îşi pregătească proiectele în funcţie de acest calendar.
 
Este minimum minimorum pentru a asigura o transparenţă maximă şi predictibilitate. În caz contrar, atât autorităţile publice locale cât şi companiile, cât şi persoanele fizice se trezesc în ultima zi, în ultimele săptămâni şi nu au timp să pregătească, pe de o parte, proiecte de calitate, pe de altă parte se creează o presiune prea mare pe instituţia AFM şi câteodată această presiune generează şi greşeli inevitabile", a spus Tanczos.

 

Astfel, potrivit calendarului pe care îl publicăm mai jos, Rabla pentru electrocasnice se va derula în două etape în acest an: prima la data de 6 mai 2022 cu un buget total de 40 de milioane de lei, iar cea de-a treia la data de 2 decembrie, cu un buget total de 60 de milioane de lei. Ghidul de finanţare va fi publicat la data de 11 februarie.

 
În ce priveşte programul „Sisteme fotovoltaice”, Ghidul de finanţare va fi publicat la data de 29 aprilie cu un buget total de 300 de milioane de lei, urmat de cinci etape cu alocări egale, de câte 60 de milioane de lei, după cum urmează:
 
- etapa 1: 28 iulie;
- etapa 2: 25 august;
- etapa 3: 29 septembrie;
- etapa 4: 27 octombrie;
- etapa 5: 24 noiembrie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Constantine Constantine
16.01.2022, 11:04:34

Atit timp cit programul casa verde se va desfasoara pe criterii inventate de politicieni el nu va inreistra succesul scontat,Sa cheltuiesti 300 milioane lei ca sa montezi fotovoltaice si in zone in care radiatia solara atinge cu chiu cu vai un flux solar de1000 kw/mp/an, este complet neprofesional. deoarece in zone din Dobrogea si in regiunile sudice se ating si 1650 kw/mp/an.Plus ca aceste zone au un sueplu major de zile cu soare fata de media nationala care este de cca 200-210 zile insorite/an.Pentru ca programul sa fie rentabil montezi la greu in sistem on grid in ariile cu activitate solara maxima, trimitind energia ieftina in reteaua nationala de unde sa beneficieze si celelalte regiuni.Daca nu gresesc , se vor supara doar baietii destepti.

-16 (16 voturi)
Iulian Arion
16.01.2022, 11:06:52

Rabla pentru electrocasnice este o activitate pro-crima de favorizarea a unor afaceri. Trebuie abolita! Fondurile trebuie redirectionate catre instalatii casnice fotovoltaice si eoliene in scopul reducerii cererii de energie electrica. Prosumatorii sa fie compensati cu 1:1 energie electrica introdusa in sistem in raport cu cea consumata din sistem. Ceea ce introduce furnizorul casnic in sistem nu trece de primul transformator de joasa tensiune. Este consumata de vecini. Nu sunt cheltuieli suplimentare pentru furnizor. Energia eoliana este o resursa fezabila in Baragan si S-E Romaniei. Finantarea sa se faca ca putere regenerabila instalata per localitate in functie de nr. locuitorilor. Prin PNRR Italia va primi 1,4 miliarde de euro pentru asigurarea independentei energetice a fermelor.

-23 (23 voturi)
Modifică Setările