Campania împotriva scumpirilor, pornită fără temei de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlul preţurilor a devenit o obsesie a guvernanţilor în perioada aprile-mai FOTO Eduard Enea
Controlul preţurilor a devenit o obsesie a guvernanţilor în perioada aprile-mai FOTO Eduard Enea

Preţurile alimentelor au crescut nesemnificativ în aprilie, luna în care inspectori din şase instituţii de stat au fost trimişi să-i verifice pe comercianţii suspectaţi că ar profita de reducerea TVA din iunie.

Scumpirile şi ieftinirile alimentelor, înregistrate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în luna aprilie, au dat o medie generală de doar +0,3% faţă de martie, ceea ce anulează teoria potrivit căreia comercianţii ar fi încercat să profite de anunţul pripit al Guvernului că va scădea TVA în iunie.

Anunţul, lansat de premierul Victor Ponta în 7 aprilie, a fost urmat de suspiciuni la adresa neguţătorilor, despre care se credea că scumpesc imediat – atunci, în aprilie – alimentele pentru ca la 1 iunie să afişeze scăderi care n-ar însemna altceva decât revenirea la nivelul iniţial.

Îngrijorat de aceste suspiciuni, care de fapt n-aveau niciun temei, Guvernul a trimis, în a doua jumătate a lunii aprilie, inspectori din nu mai puţin de şase instituţii de supraveghere să verifice mersul preţurilor.

Bucuria reducerii TVA s-a transformat, astfel, în isteria controalelor antiscumpiri.

Scumpirile, sub un leu

Potrivit INS, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate, în aprilie faţă de martie, la fructele proaspete (5,2%), conservele de legume şi fructe (3,2%, respectiv 2%) şi citrice (1,2%), celelalte sortimente agroalimentare având preţuri în creştere cu mai puţin de 1%.

Având în vedere preţurile practicate în mod curent la aceste sortimente, aritmetica ne arată că scumpirile aşteptate cu atâta febrilitate de guvernanţi în aprile au fost mai mici de un leu per unitate.

scumpiri ieftiniri aprilie

Mircea Coşea: „totul e să nu fie rea-voinţă“

Profesorul de economie Mircea Coşea consideră că în perioada aprilie-mai a avut loc o campanie de imagine a Guvernului, dornic să arate că e stăpân pe situaţie, iar preţurile au evoluat în cadru normal, independent de această desfăşurare de forţe.

„Este exclus ca această menţinere a preţurilor să fie rezultatul campaniei guvernamentale.
Reducerea TVA ar trebui să aibă, într-adevăr, efecte vizibile la raft, astfel încât să nu reflecte o rea-voinţă a comercianţilor, însă evoluţiile din aprile au fost normale.
De fapt, adevăratul efect al reducerii TVA nu poate fi cuantificat cu mare precizie, la fiecare produs în parte.
După calculele mele, scăderea de preţ în urma aplicării acestei măsuri ar putea fi între 8% şi 10%“, a declarat Mircea Coşea, pentru „Adevărul“.

De cealaltă parte însă, Cristian Socol, consilier al premierului, s-a arătat oarecum nemulţumit de creşterile de preţuri la alimente consemnate în aprilie, având în vedere contextul general.

„Chiar dacă sunt valori mici, mă aşteptam ca de Paşte să se vadă efectul promoţiilor. Însă pare că promoţie înseamnă tot creştere. Şi creştere când sunt pe noi şi o parte din importurile blocate ce mergeau spre Rusia, creştere când au mai ieşit şi verdeţuri prin grădină, creştere când la nivel global preţurile la produsele alimentare sunt la minim? Anul trecut în aprilie am avut reducere de preţuri la produsele alimentare fără condiţiile invocate mai sus“, a postat Socol pe o reţea de socializare.

În anii trecuţi, media preţurilor la alimente din aprilie faţă de martie a evoluat astfel: a scăzut cu 0,11% în 2012, apoi a crescut cu 0,02% în 2013 şi a scăzut cu 0,06% în 2014.

Inflaţie anuală de 0,65% în aprilie

Preţurile de consum au crescut în aprilie cu 0,1% faţă de martie, arată INS.

Alimentele s-au scumpit luna trecută cu 0,33%, iar serviciile cu 0,07%, în timp ce mărfurile nealimentare au avut preţuri apropiate faţă de martie.

Comparativ cu aprilie 2014, media generală a scumpirilor – inflaţia anuală – a fost de 0,65%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite