Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Când ar putea intra România în grupul ţărilor cu venituri medii. Iniţial, ţara noastră trebuia să facă acest pas în 2026

11
29 Nov 2021 19:22:33
Autor: Melania Agiu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Criza provocată de pandemia COVID-19 va întârzia cu un an intrarea României în categoria ţărilor cu venituri medii, se arată într-o analiză publicată, luni, de Euler Hermes.

Potrivit sursei citate, iniţial se prognoza că ţara noastră va face acest pas până cel târziu în anul 2026, informează Agerpres.
 
„În 2020, Covid-19 a redus decalajul de prosperitate dintre ţările bogate şi cele emergente, în contextul în care ţările cu o economie puternică au fost afectate la începutul pandemiei.
 
Cu toate acestea, pe termen mediu şi lung, consecinţele ei ar putea afecta într-o mai mare măsură pieţele emergente. 
 
Pandemia a generat o creştere a inegalităţii veniturilor între ţările bogate şi cele sărace deoarece acestea din urmă au mai puţine politici de atenuare a impactului crizei şi, totodată, un acces limitat la vaccinuri.", se arată în raportul întocmit de Euler Hermes.
 
Pe baza previziunilor de creştere economică pe termen lung pre-criză şi post-criză, analiştii prognozează că, până în 2029, Ungaria, România şi Letonia vor avea o tranziţie întârziată de câţiva ani, deşi prezenţa lor în UE va preveni intrarea în capcana veniturilor medii. 
 
„Într-adevăr, România a înregistrat o creştere constantă a venitului pe cap de locuitor până în 2019. Iniţial, se prognoza că România va face tranziţia către grupul ţărilor cu venituri medii mari cel târziu în 2026, dar criza provocată de Covid-19 întârzie în acest moment prognoza cu încă un an.”, au explicat specialiştii.
 
Aceştia consideră că ţări precum Kazahstan, Panama şi Seychelles nu vor avea statutul de ţări cu venituri mari, dar, în mod oarecum surprinzător, Turcia şi Rusia ar putea atinge acest statut mai devreme decât previziunile anterioare, datorită stimulentelor fiscale.
 
Mai mult, analiza tendinţelor de recuperare pe termen lung realizată de Euler Hermes a identificat zece ţări (Argentina, Bulgaria, Columbia, Croaţia, Grecia, Laos, Nigeria, Slovacia, Trinidad şi Tobago, Uruguay) care se află sau care vor fi prinse în capcana veniturilor medii.
 
„Multe dintre acestea au fost, sunt şi vor fi incluse în grupul ţărilor cu venituri medii în perioada 1950-2029. Grecia, Trinidad şi Tobago au fost printre economiile care au trecut de la grupul cu venituri mari la cel cu venituri medii înainte de criza Covid-19 (...) Cele două ţări sud-americane, Argentina şi Columbia, de exemplu, au o penetrare semnificativ mai mică în asigurări decât cea mai bogată ţară din regiune, Chile. 
 
În medie, în ultimii 25 de ani, diferenţa a fost între 1,3 puncte procentuale (Argentina) şi 1,7 puncte procentuale (Columbia). Situaţia este similară în cele trei ţări est-europene Bulgaria, Croaţia şi Slovacia. 
 
Comparativ cu Cehia şi Polonia (media neponderată), penetrarea asigurărilor a fost cu aproximativ jumătate de punct procentual mai mică în trecut", se precizează în document.
 
Potrivit sursei, multe dintre ţările care au trecut cu succes la statutul de ţări cu venituri mari au pieţe de asigurări puternice, iar acest lucru nu este o coincidenţă: pieţele de asigurări contribuie în mod semnificativ la rezilienţă, la capacitatea crucială de a face faţă crizelor, facilitând astfel ţărilor mai sărace posibilitatea de a scăpa de capcana veniturilor medii.
 
Conform analizei de specialitate, Bahrain, Cehia, Estonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Arabia Saudită, Slovenia şi Coreea de Sud sunt ţări care au trecut cu succes de la venituri medii la venituri mari în perioada 1995 - 2019.
 
„Analiştii previzionează că populaţiile din ţările mai bogate vor fi în mare măsură imune în 2022 şi se aşteptă ca interacţiunea socială să revină la normal, la începutul anului viitor. 
 
Pentru ţările emergente, această etapă este încă departe, Covid-19 continuând să împiedice dezvoltarea economică în următorii doi ani. La acestea se adaugă creşterea rapidă a datoriei publice, care limitează sfera de acţiune, mai ales dacă ratele dobânzilor încep să crească în următorii ani. 
 
Acest lucru ar reprezenta, de asemenea, o povară disproporţionată pentru ţările mai sărace. În plus, este posibil ca pandemia să fi accelerat tendinţele structurale pe termen lung, care nu vor fi favorabile multor economii emergente", relevă concluziile Euler Hermes.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

eu doar constat
29.11.2021, 19:37:11

Mi se pare o abordare superficiala. In tara noastra exista deja persoane, chiar o adevarata patura a populatiei, care se incadreaza in asa zisele venituri medii. De fapt asta si inseamna o clasa de mijloc. Si ea exista in toate tarile, sarace, sau bogate. Problema este cat din totalul populatiei este reprezentata de aceasta clasa de mijloc Este cel mai important indicator dintr-o societate, chiar si mai important decat asa numit index al venitului pe cap de locuitor, total fals si care deturneaza de la adevar. Se glumeste, de exemplu pe tema consumului de gaini pe cap de locuitor cu anecdota: Daca familia mea compusa din 3 persoane, mancam 3 gaini pe luna si familia ta de trei persoane nu mananca niciuna, inseamna ca in medie de persoana mancam cate o jumatate de gaina pe luna. Asta e si in cazul analizei pe cap de locuitor. Nu arata adevarul privind clasa de mijloc, ci il dizolva iuntr-un fel de pishwasser.

-7 (11 voturi)
Adrian Foangӑ
29.11.2021, 20:37:51

In schimb se vorbeste de Turcia sau Rusia in categoria tari cu venituri mari - cand turcii ies in strada de foame, iar rusii beau toate mizeriile pentru ca nu au nici bani de vodka.

-7 (13 voturi)
IonIon Codreanu
29.11.2021, 22:50:28

Dacă veniturile mari sunt pe baza împrumuturilor uriașe pe care le vor plăti nepoții și strănepoții, nu pe baza a ceea ce produc beneficiarii veniturilor, m-am lămurit!

+5 (5 voturi)
BYBY BYBYKU
30.11.2021, 01:28:04

tocmai de aceia majoritatea barbatilor basarabeni merg la munca in Rusia

+7 (11 voturi)
Popa Basca.
29.11.2021, 20:02:00

Daca mai ramanea Cutzu premier un an,cred ca reusea sa ne convinga pe toti ca i-am depasit pe japonezi!

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările