Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Când vor ajunge cele 250.000 de tablete şi laptopuri la elevi

3
15 Jul 2020 19:49:16
Autor: Elena Deacu

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat, miercuri, că termenul în care cele 250.000 de tablete şi laptopuri vor ajunge la elevii care nu au acces la tehnologia necesară desfăşurării orelor online este 10 septembrie, potrivit Agerpres.

„Ministerul Educaţiei a elaborat caietul de sarcini şi acolo avem ca termen pentru a ajunge în unităţile de învăţământ 10 septembrie. Dar, după cum bine se ştie, nu Ministerul Educaţiei realizează această achiziţie. Noi ca Minister al Educaţiei, am pus termenul limită 10 septembrie”, a spus Anisie, într-o dezbatere online organizată de Fundaţia World Vision.

Ea a spus că sistemul de învăţământ din România nu a fost pregătit pentru educaţia online.

Întrebată dacă ia în calcul în acest moment descentralizarea formulei în care vor învăţa copiii, în funcţie de specificul epidemiologic al judeţului, oraşului, comunităţii locale, ministrul Educaţiei a răspuns: "Se ia în calcul şi astfel de variantă, să descentralizăm decizia, chiar mergând până la nivelul unităţilor de învăţământ".

Anisie a afirmat că toate deciziile pe care le va lua Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte desfăşurarea noului an şcolar vor ţine cont de recomandările Ministerului Sănătăţii.

„Vreau să punctez faptul că toate deciziile pe care le vom lua la nivelul Ministerului Educaţiei sau la nivelul Grupului interministerial vor ţine cont de recomandările Ministerului Sănătăţii şi de situaţia epidemiologică. De aceea aşteptăm din partea Ministerului Sănătăţii normele sanitare pe care trebuie să le respecte colegii în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în instituţiile din învăţământul universitar şi în momentul în care acestea vor fi transmise către Grupul de lucru de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii putem să luăm şi anumite decizii, dar până la momentul acela nu putem să spunem că avem o decizie luată. Avem conturate trei scenarii”, a spus Monica Anisie.

Ministrul a menţionat că în cadrul grupurilor de lucru au fost şi propuneri în sensul în care învăţământul preşcolar şi învăţământul primar să se desfăşoare normal în sala de clasă.

„Inclusiv partenerii noştri de dialog social sau reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care au participat în grupurile de lucru cu toţii am ajuns la concluzia că putem începe în mod normal, aşa cum este structura anului şcolar pe 14 septembrie, dacă situaţia epidemiologică nu o să fie atât de gravă. În acelaşi timp, un alt scenariu care s-a conturat în cadrul grupurilor de lucru a fost acela hibrid, în care unii vor fi fizic în clasă, iar alţi elevi vor urmări în acelaşi timp cursurile de acasă în sistem online, urmând ca după aceea să alterneze grupurile de elevi. (...) Şi un alt treilea scenariu este acela în care vom învăţa numai online, dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte gravă (...)”, a mai arătat Anisie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Sorin Constantin
15.07.2020, 20:34:31

Tabletele și laptopurile sînt produse în Amerikia Imperialia sau în RP China ? Ia aifonu, ia aifonu amerikan, este scump dar ajutăm aliatul, ajută parteneru strategic... Pe celălalt trotuar, tot așa muncă de convingere, Eftin, eftin, eftior, este chinezior, ajută bugetul statului să aibă bani de alocații...Fii patriot, alege Huawei, ia Xiao Mi, bateria ține măcar 2 ani. Chinezăriile sînt ieftine și bune...

Paul Cohen
15.07.2020, 21:34:47

Tabletele se pot cumpara cu $45/buc pentru tabletele de 7 inch, si cu $70 pentru tabletele de 9 inch, pentru comenzi de 10,000 buc. Sunt tablete cu conectivitate Wi-Fi, fara capabilitate 4G. Sunt OEM de proveniente din firme din Shenzen, China, unde se afla unul din centrele principale de manufacturara produse electronice. La o comanda de 250 K bucati, reducerea de pret este semnificativa. Habar nu am care a fost valoarea contractului, dar conform 'traditiei', banuiesc ca suma a fost multiplicata cu 2, jumatate intrand in buzunare private....

+1 (1 vot)
Alexandru Preda
16.07.2020, 05:58:46

Au fost mulți eleni care aveau și telefoane smart, și tablete, și laptop sau computer și au participat la puține ore de curs online. Elevii leneși la școală sunt leneși și acasă. Ministerul Educației nu a dat nici o pârghie profesorilor sa poată taxa acest comportament prin nota la purtare sau prin situația neincheiata la materia pe care o preda. După cum am afirmat în cunoștință de cauza, este clar ca pe mulți elevi nu lipsurile ii făcea sa piardă lecțiile, ci și lenea