Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Candidaturi fără răspuns. Mai mult de jumătate dintre candidaţii care au aplicat anul acesta nu au primit feedback de la angajatori

1
26 Nov 2020 15:54:47
Autor: Elena Deacu

Lipsa feedback-ului a fost cel mai mare motiv de nemulţumire pentru candidaţii care au fost în căutarea unui loc de muncă anul acesta, cu atât mai mult cu cât au simţit că numărul companiilor care nu oferă feedback a crescut faţă de anii trecuţi.

De altfel, şi candidaţii au aplicat la un număr mai mare de joburi decât în trecut, o treime dintre cei care au participat la cel mai recent studiu realizat de eJobs România declarând că şi-au trimis CV-ul pentru 10-20 de joburi de la începutul anului şi până acum. Aproape la fel de mulţi au aplicat pentru cel mult 10 joburi, însă sunt şi candidaţi care au fost nevoiţi să aibă între 20 şi 40 de aplicări, mai mult de 40 de aplicări sau chiar peste 100. 7,3% dintre respondenţi spun că şi-au trimis CV-ul pentru atât de multe poziţii încât nu-şi mai pot aminti un număr exact.

„În fiecare lună avem aproximativ 1,5 milioane de aplicări. Din acest punct de vedere, piaţa este mai activă decât oricând, iar nevoia oamenilor de a-şi găsi un job este pe măsură. Nu sunt puţine cazurile în care, pentru un singur loc de muncă, sunt primite mii de CV-uri, iar asta a încetinit în mod firesc timpul de răspuns al angajatorilor. Pentru prima dată vedem înţelegere din partea candidaţilor pentru că sunt conştienţi de ce se întâmplă în această perioadă. Înţeleg, dar nu uită şi ataşează automat o bilă neagră în dreptul acelor angajatori care nu le-au trimis niciun fel de răspuns. Iar acesta este un lucru pe care recrutorii trebuie să nu-l uite”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Dintre cei care au primit, totuşi, feedback, 23% spun că răspunsul a venit în câteva zile de la aplicare, 12% într-o săptămână de la aplicare, 5% în două săptămâni şi 13% într-o lună de la aplicare. Resemnarea şi revolta sunt principalele două efecte pe care lipsa feedback-ului le are asupra candidaţilor. Astfel, aceştia spun că, deşi îi deranjează, au ajuns să se obişnuiască cu această situaţie şi să nu mai aibă aşteptări din partea angajatorilor sau că, dimpotrivă, vor spune mai departe, cunoscuţilor, despre experienţa avută. ”Cei mai mulţi, din păcate, sunt decişi să nu mai aplice niciodată pentru o companie care nu le-a dat feedback, iar asta este o concluzie pe care nu o vedem pentru prima oară în studiile noastre. Am sondat acelaşi lucru şi în 2018, când aveam alt raport de forţe în piaţă, şi rezultatele au fost similar. Candidaţii au, deci, aşteptări mari de la angajatori din acest punct de vedere”, mai spune Bogdan Badea.

Neliniştea, demotivarea, resemnarea, furia sau nepăsarea sunt doar câteva dintre stările care îi încearcă pe cei care aplică, dar nu primesc, ulterior, niciun răspuns. Doar 14% spun că acest lucru îi ambiţionează să îşi îmbunătăţească CV-ul sau felul în care aplică. Pe de altă parte, atunci când primesc feedback de la angajatori, candidaţii se simt motivaţi, recunoscător, liniştit sau încurajat. 10% spun că îşi doresc un răspuns doar dacă acesta este unul pozitiv.

Studiul a fost realizat în luna noiembrie, pe un eşantion de 1.143 de rerspondenţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Pompierul Parpoules
26.11.2020, 16:03:53

Inca-i bine. De obicei rata de raspuns este de 10 %. Unii cam 50% nici nu deschid aplicatiile. Ofertele sunt asa la misto!

-4 (4 voturi)
Modifică Setările