Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Capcanele din contractele de gaze. Cum vă puteţi trezi cu facturile umflate

23
26 Jun 2020 06:05:28
Autor: Elena Deacu
Furnizorii introduc tot felul de clauze în contracte, în dauna consumatorilor FOTO Adevărul
Furnizorii introduc tot felul de clauze în contracte, în dauna consumatorilor FOTO Adevărul

Contractele de furnizare gaze propuse românilor de la 1 iulie conţin clauze care constituie adevărate capcane pentru consumatori, arată o analiză efectuată de Asociaţia Energia Inteligentă.

AEI a analizat condiţiile din ofertele de furnizare gaze naturale şi câteva din contractele propuse spre a fi semnate după data de 1 iulie 2020 de către consumatorii casnici. Asociaţia a constatat că doar 5 din cei 68 de furnizori care oferă gaze populaţiei (au prezentat oferte pe comparatorul de preţ al ANRE) au publicat şi contractele în baza cărora se va face livrarea gazelor naturale.

În aceste contracte, AEI a identificat clauze care pot să constituie adevărate capcane pentru derularea contractului de furnizare gaze pentru casnici, pe care le prezentăm în continuare:

 • Se stabileşte plata unui abonament zilnic, care în fapt ridică preţul plătit de consumator cu 3-5% peste valoarea preţului prezentat în ofertă (oferta de pe site-ul ANRE), astfel consumatorul se va trezi pe factură cu un preţ mai mare decât cel la care se aşteaptă;

 • Există furnizori care solicită plata unor tarife de dezechilibre sau de tranzacţionare pe bursă, care în fapt ridică preţul plătit de consumator cu alte 5% peste valoarea preţului prezentat în ofertă (oferta de pe site-ul ANRE);

 • Există furnizori care prezintă un preţ de furnizare a gazelor naturale fix, doar pentru o perioadă de câteva luni (de obicei aceste luni coincid cu lunile de vară când consumul este foarte mic sau inexistent, adică aceste preţuri mici nu aduc nici un beneficiu consumatorului), după această perioadă existând un alt preţ în contract sau urmând ca furnizorul să stabilească un alt preţ, fără a se preciza în baza căror criterii se va stabili acest preţ;

 • Au fost identificate în contracte termene de plată foarte scurte (10-15 zile) de la data emiterii facturii, coroborate cu penalităţi ridicate de întârziere, care vor forţa consumatorul să scoată bani mai mulţi din buzunar pentru penalităţi;

 • Există oferte unde plata gazelor trebuie să se facă în avans, înaintea lunii de livrare;

 • Există clauze neclare care pot obliga consumatorii la diverse plăţi după semnarea contractului: „În funcţie de riscurile identificate, se poate solicitata clientului, o garanţie a plăţii consumului de gaze naturale

 • Există clauze clare care pot obliga consumatorii la diverse plăţi după semnarea contractului „Pentru factura în format tipărit, preţul de furnizare a gazelor naturale creşte cu 0,0005 lei/kW”

 • Există contracte în care „furnizorul îşi rezervă dreptul de a ajusta preţul contractual în urma modificării costului mediu de achiziţie al gazelor naturale”. Astfel, că există posibilitatea teoretică ca oricând şi cu oricât, să se modifice preţul gazelor naturale pe parcursul derulării contractului de furnizare gaze.

 • Există clauze care pun presiune exclusiv pe cumpărător: „În cazul în care Contractul încetează din culpa Cumpărătorului, care îl denunţă unilateral înainte de expirarea contractului, Cumpărătorul se obligă să achite Vânzătorului contravaloarea...

 • Există contracte care obligă consumatorul să rezerve capacitate orară în sistemul de transport (deşi această obligaţie revine furnizorului), iar ulterior această rezervare să devină motiv de blocare a consumatorului către un alt furnizor cu o ofertă mai bună;

 • Există clauze contractuale care constituie bariere financiare indirecte ale schimbării furnizorului:

 • În situaţia încetării Contractului, indiferent de motivele acesteia, clientul va prelua integral prin transfer în nume propriu capacitatea de transport rezervată” (Fără a se preciza în contract care este această capacitate, adică furnizorul putând să îl oblige pe consumator să preia o capacitate mult mai mare decât a rezervat-o el pentru client, blocând astfel plecarea lui)

 • În caz de încetare a contractului Clientul va plăti Furnizorului despăgubiri egale cu costul capacităţii rezervate până la încheierea perioadei pentru care a fost rezervată, respectiv anul gazier.

 • În caz de încetare a contractului Clientul va achita contravaloarea serviciilor de transport şi distribuţie, pe care furnizorul le-a angajat pentru el, precum şi eventualele penalităţi pentru nerespectarea nominalizărilor transmise Furnizorului,  vor fi refacturate Clientului pe baza tarifelor reglementate, conform prevederilor Codului Reţelei.

Alte clauze identificate arată că:

 •  „Preţul se poate actualiza şi modifica odată cu modificarea referinţei pentru preţul gazelor din producţia internă sau aplicarea unei noi cerinţe legale referitoare la achiziţia, transportul, distribuţia sau înmagazinarea gazelor naturale”.

 • Preţul se poate modifica în cazul apariţiei unor modificări de elemente, survenite la achiziţia, accesul, exploatarea sistemelor de distribuţie şi/sau transport ale furnizorului”.

 • Mai mult, pentru a fi sigur că acel consumator care a semnat un contract cu o astfel de clauză să nu se poată razgândi se impun şi următoarele clauze: „Cumpărătorul înţelege şi acceptă posibilitatea ca, în cazul survenirii unor modificări/schimbări excepţionale ale împrejurărilor care au stat la baza încheierii acestui contract, independent de voinţa Vânzătorului, executarea obligaţiilor sale să devină mai oneroasăCumpărătorul este de acord să îşi asume riscul cu privire la apariţia unor astfel de împrejurărişi renunţă la dreptul de a solicita în instanţă modificarea/adaptarea preţului din acest contract.”

 • O altă clauză care permite furnizorului modificarea preţului gazelor pe parcursul derulării contractului „Furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica Condiţiile comerciale, pentru corelarea cu condiţiile de piaţă, la începutul  unei perioade contractuale succesive sau oricând pe parcursul derulării Contractului.

Alte clauze care transferă orice risc al furnizorului consumatorului casnic, dar îl şi blochează să plece la un alt furnizor pe acest motiv: „Orice impozite, taxe sau contribuţii impuse sau modificate de Guvern sau de alte instituţii ale statului, se suportă de către client, Contractul fiind considerat modificat de drept în aceste situaţii, niciuna dintre părţi neavând dreptul de a-l denunţa pentru acest motiv”.

Există şi clauze care arată abordări echilibrate, dar de care probabil va beneficia doar furnizorul (având posibilitatea să crească preţul la gaze), consumatorul probabil neconştientizând existenţa ei pentru a cere reduceri de preţ atunci când piaţa o permite: „Dacă, în urma apariţiei unor evenimente sau circumstanţe excepţionale (care includ, fără a se limita la modificări survenite pe piaţa gazelor naturale, la evenimente de natură economică, tehnică, de reglementare sau juridică) cu efecte economice sau juridice asupra acestui Contract, părţile vor negocia şi agrea adaptarea prezentului”.

Unele clauze odată acceptate de consumatorul casnic dau adreptul furnizorului să modifice direct preţul din factură fără o informare prealabilă: „În cazul apariţiei unor modificări de costuri (n.a. atenţie nu se specifică ce tip de cost) sau comisioane, apărute ulterior datei încheierii prezentului Contract şi care au aplicabilitate în perioada Contractului, aceste modificări legislative vor fi aplicabile automat contractului (fără a fi necesară încheierea unui act adiţional)

Există şi oferte care stabilesc că preţul se poate modifica în funcţie de „evoluţia preţului pe piaţa externă şi internă a gazelor naturale”.

O altă situaţie care poate determina modificarea preţului plătit de consumator este introducerea unor clauze contractuale prin care consumatorul să plătească dezechilibre: „Diferenta între valoarea nominalizată şi cea consumată efectiv reprezintă dezechilibrul zilnic, iar consecinţele financiare ale acestor dezechilibre şi modul de decontare sunt cele reglementate prin intermediul Codului Reţelei

În Comparatorul de Preţ al ANRE deşi apar oferte avantajoase ele sunt limitate doar la anumite judeţe sau localităţi sau sunt valabile doar pentru clienţi unde există şi servicii de distribuţie care aparţin de operatori care fac parte din acelaşi grup de firme în care este şi furnizorul care a făcut oferta. Astfel, există posibilitatea ca să pierdem timp preţios aşteptând oferte de la un astfel de furnizor.

„Doresc să fac precizarea că am întâlnit contracte scrise pe 18 pagini cu litere mici, cu multiple anexe, cu trimiteri continue de la contract la Anexe şi de la Anexe la Contract, care se parcurg dificil şi care pot face greoaie înţelegerea contractului.

În acelaşi timp se impune să facem precizarea că este impetuos necesară parcurgerea contractului, acesta fiind cel care va stabili drepturile şi obligaţile consumatorului şi odată semnat produce obligaţii care pot să afecteze bugetul familiei”, afirmă Asociaţia Energia Inteligentă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Cneazul
26.06.2020, 07:53:34

Cica concurenta... Aiurea, cand e vorba de profituri grase.

+6 (6 voturi)
ando22
26.06.2020, 08:30:34

Astia se concureaza la tras tepe clientilor, nu la altceva.

+5 (5 voturi)
Tomescu Tom
26.06.2020, 08:20:28

De fapt .. vorbim de e o excrocherie ... :))))) legală ...cap coadă .. Fură băieții de sting .. și au și o "agenție " care îi supervizează .. patronează .

+5 (7 voturi)
G M
26.06.2020, 08:38:31

Și n-ar trebui ca statul să ne protejeze ? Protecția consumatorului ce face ? Contractul n-ar trebui să aibă mai mult de o pagină, clar și concis. Prețul exact cu care este livrat, Fără capcane, astea ar trebui să fie declarate ilegale.

+5 (5 voturi)
marinescu nick
26.06.2020, 09:04:04

Bun,si cand au de gand smenarii astia de la ANRE sa publice,cu punct si virgula,neclaritatile si abuzurile din ofertele facute de cei pe care,teoretic,ii supervizeaza? Sau au cota parte din tepe si prosteala clientului final? De ce nu se implica proasta aia de Avocat al Poporului in constructia unui contract echitabil,corect,transparent si explicabil pt omul de rand? Daca nu e vorba de pensii speciale nu e de interes,nu? Gasca de hoti...sper sa muriti in chinuri sub un pod,scuipati de toti care trec pe acolo.

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările