Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Carburanţii s-ar putea ieftini substanţial din 2020. Ce propun liberalii

3
18 Jun 2019 09:15:22
Autor: Afrodita Cicovschi

Mai mulţi parlamentari liberali au depus săptămâna trecută, la Senat, un proiect legislativ pentru modificarea Codului Fiscal, în urma aplicării căruia preţurile la benzină şi motorină ar urma să fie reduse substanţial.

Concret, cei 53 de parlamentari PNL propun „diminuarea accizei la carburanţi, la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017”, argumentând că, din cauza taxelor, „preţul carburanţillor este în România unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
 
„România se află, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte creşterea preţurilor. (...) Având în vedere că mpsurile propuse vor avea un impact favorabil agregat asupra bugetului de stat, propunem ca acestea să fie implementate începând cu data de 1 ianuarie 2020, astfel încât măsurile să fie bugetate în mod corespunzător ăn Legea bugetului pentru anul 2020. Chiar dacă se diminuează impozite, propunem ca intrarea în vigoare a acestor măsuri să se facă de la 1 ianuarie 2020 pentru a respecta cerinţele de predictibilitate fiscală prevăzute în Codul Fiscal”, se arată în Expunerea de motive.
 
Valoarea redusă a accizelor ar urma să se aplice timp de trei ani, în perioada 2020 – 2022 inclusiv, acciza la combustibili urmând să fie redusă, pe medie, cu aproximativ 400 de lei pe tonă, se arată în proiectul de lege.
 
Concret, acciza la benzina cu plumb ar urma să se reducă de la 2.945,75 de lei/tonă, cât e în prezent, la 2.530,17 de lei/tonă, în timp ce acciza pentru benzina fără plumb ar urma să se reducă de la 2.566,71 de lei/tonă (valoarea din acest an) la 2.151,13 de lei/tonă. În fine, acciza la motorină ar putea să se reducă, dacă proiectul va intra în vigoare, de la 2.175,24 de lei/tonă (acciza din 2019) la 1.796.53 de lei/tonă.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august 2017, majorarea accizelor la carburanţi în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie. Ca atare, în septembrie, carburanţii au înregistrat cele mai mari scumpiri, având efect major asupra ratei inflaţiei.

Potrivit INS, scumpirea carburanţilor a avut un impact semnificativ asupra tuturor preţurilor, analiştii economici avertizând asupra unei creşteri importante în cazul tuturor mărfurilor. Prin urmare, şi preţurile alimentelor au crescut în septembrie, faţă de septembrie 2016, cu 2,74%.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

geek-a-contra
18.06.2019, 09:59:28

deci; o reducere a accizei de la 2.566,71 de lei/tonă la 2.151,13 de lei/tonă, adicalea 415.58 lei/tona, atentie ! pe TONA, adica 1000 kilograme, nu pe 1000 litri . daca facem calculul pe litru rezulta cca 0.3lei/l, sau cca 5% din pretul litrului de benzina. nu chiar putin. dar sa implici ca o crestere de 5% in pretul combustibilului, care combustibil reprezinta cam 10-15% din pretul alimentelor, asa cum face madame cioclovschi in finalul articolului, duce la o crestre de 2.74% a pretului alimentelor 9si asta pe o perioada insumata de 2 ani,, alt truc cu numere...) este cale lunga... oricum, pina la anunturile privind scaderea taxelor astept sa vad mai intii de toate unde vor fi reduse cheltuielile bugetare, care cheltuieli trebuie reduse INAINTE de areduce taxele si impozitele daca nu vrei sa ramii in c... bugetul gol ... asta daca nu v-ati prins deja, impozitele si taxele pe combustibili sint cele mai sigure surse bugetare; perfect controlabile si nimeni nu le poate.... omite: le platesti in chiar clipa in care pui benzina in rezervor, ca esti agent economic sau simplu muritor care are o motocoasa..... jocul cu valorile mai mari sau mai mici ale taxelorsint jocuri politicianiste de imagine electorala: daca le reduci la combustibil trebuie sa le cresti in alta parte, undeva mai putin sigur. asta, din nou, daca nu gasesti metode de reducere a cheltuielilor bugetare. si asta este greu, foarte greu...

+1 (1 vot)
Dobrican Felician
18.06.2019, 10:12:44

Afrodita este de-a dreptul paralela cu ceea despre ce scrie,adica finante,economie si pensii. Nu are cunostintele minime care sa o califice pentru astfel de articole. Pai nu era mai corect sa afisezi preturile minime si maxime ale combustibililor din tarile europene ? Romania,dupa cite stiu eu are al treilea cel mai mic pret la combustibili din U.E. In Franta media pretului motorinei este de circa 1,55 Euro,iar al benzinei de 1,58 Euro. Si ca sa crezi ca daca accizele vor scadea va scadea si pretul la pompa este o iluzie. Diferenta va fi rapid incasata de catre distribuitori.

Markus Roman
18.06.2019, 15:54:45

Buna gluma! Se vede ca nu mai sunt la moda bancurile cu Bula. Acum s-a trecut la bancurile cu scaderea pretului carburantilor.