Carburanţii s-ar putea ieftini substanţial din 2020. Ce propun liberalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi parlamentari liberali au depus săptămâna trecută, la Senat, un proiect legislativ pentru modificarea Codului Fiscal, în urma aplicării căruia preţurile la benzină şi motorină ar urma să fie reduse substanţial.

Concret, cei 53 de parlamentari PNL propun „diminuarea accizei la carburanţi, la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017”, argumentând că, din cauza taxelor, „preţul carburanţillor este în România unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

„România se află, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte creşterea preţurilor. (...) Având în vedere că mpsurile propuse vor avea un impact favorabil agregat asupra bugetului de stat, propunem ca acestea să fie implementate începând cu data de 1 ianuarie 2020, astfel încât măsurile să fie bugetate în mod corespunzător ăn Legea bugetului pentru anul 2020. Chiar dacă se diminuează impozite, propunem ca intrarea în vigoare a acestor măsuri să se facă de la 1 ianuarie 2020 pentru a respecta cerinţele de predictibilitate fiscală prevăzute în Codul Fiscal”, se arată în Expunerea de motive.

Valoarea redusă a accizelor ar urma să se aplice timp de trei ani, în perioada 2020 – 2022 inclusiv, acciza la combustibili urmând să fie redusă, pe medie, cu aproximativ 400 de lei pe tonă, se arată în proiectul de lege.

Concret, acciza la benzina cu plumb ar urma să se reducă de la 2.945,75 de lei/tonă, cât e în prezent, la 2.530,17 de lei/tonă, în timp ce acciza pentru benzina fără plumb ar urma să se reducă de la 2.566,71 de lei/tonă (valoarea din acest an) la 2.151,13 de lei/tonă. În fine, acciza la motorină ar putea să se reducă, dacă proiectul va intra în vigoare, de la 2.175,24 de lei/tonă (acciza din 2019) la 1.796.53 de lei/tonă.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august 2017, majorarea accizelor la carburanţi în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie. Ca atare, în septembrie, carburanţii au înregistrat cele mai mari scumpiri, având efect major asupra ratei inflaţiei.

Potrivit INS, scumpirea carburanţilor a avut un impact semnificativ asupra tuturor preţurilor, analiştii economici avertizând asupra unei creşteri importante în cazul tuturor mărfurilor. Prin urmare, şi preţurile alimentelor au crescut în septembrie, faţă de septembrie 2016, cu 2,74%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite