Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Care sunt domeniile cu cele mai mari salarii din Uniunea Europeană

51
2 Mar 2021 18:36:56
Autor: Afrodita Cicovschi

Salariile angajaţilor variază considerabil în funcţie de domeniul de activitate, precizează Eurostat în ultima sa statistică privind sectoarele cu venituri deosebit de mari şi cele cu venituri foarte mici, măsurate în câştigurile salariale brute medii în euro

Industria informaţiei şi comunicaţiilor era în 2018 cel mai bine plătit sector în 12 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi al doilea cel mai bine plătit sector în alte patru ţări, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
 
De asemenea, un nivel ridicat al salarizării se înregistrează în domeniul activităţi financiare şi de asigurări. Deşi era în 2018 cel mai bine plătit sector în doar patru state membre ale UE (Franţa, Ungaria, Malta şi Suedia), acesta este pe locul doi în 16 ţări şi pe locul trei în şase state membre.
 
Un alt domeniu unde se obţin câştiguri ridicate este producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care este cel mai bine plătit sector în şase state membre UE şi al doilea în alte două ţări.
 
La polul opus, în 2018, cel mai scăzut nivel al salarizării se înregistra în activităţile legate de servicii de cazare şi alimentaţie publică în toate statele membre UE, exceptând Grecia, Malta şi Slovenia (unde este al doilea cel mai scăzut nivel al salarizării) şi Croaţia (al treilea cel mai scăzut nivel al salarizării).
 
Al doilea cel mai scăzut nivel al salarizării este în domeniul serviciilor administrative şi de asistenţă în 12 din cele 27 de state membre ale UE şi al treilea cel mai scăzut în trei ţări (Grecia, Croaţia şi Slovenia).
 
Educaţia este cea mai bine plătită activitate economică în Luxemburg şi a doua cea mai bine plătită în Cipru, în 2018.
 
 
Deşi sectorul comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, reparaţiile de autovehicule şi motociclete este în medie el mai bine plătit din Grecia, se situează printre industriile cu câştiguri scăzute în majoritatea statelor membre ale UE.
 
Câştigurile în construcţii se află la nivelul de mijloc în majoritatea statelor membre ale UE şi este al şaselea cel mai bine plătit sector în Polonia şi al şaptelea cel mai bine plătit sector în Estonia, Letonia, Olanda şi Suedia.
 
În contrast, în 2018, cel mai scăzut nivel al salarizării în sectorul construcţii s-a înregistrat în Malta şi a fost, de asemenea, printre cele mai scăzute în Croaţia şi România (al doilea cel mai scăzut), precum şi în Ungaria, Portugalia şi Slovenia (al treilea cel mai scăzut).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

acamas nikos
2.03.2021, 19:07:19

Romania si Bulgaria ultimele vagoane a Uniunii Europene ,,bine,, ca avem o gramada de militieni si securisti peste tot .

-1 (7 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
2.03.2021, 20:33:21

(c)acamas picos Bre asta cu cosul di pi casa, credeam ca doar la noi in Tiraspol sunt o gramada de meletieni, da' daca zici ca si la voi in Comrat esti din astia m-am linistit - sunteti si voi ghini paziti. Amu' daca ti uiti pi graficul de mai sus Romania nu-i nici un ultim vagon. Oricum, in UE chiar si ultimul vagon e parfum fata de Comrat, da? Ca asta conteaza!

-2 (2 voturi)
acamas nikos
2.03.2021, 19:11:36

ROMANIA NU ARE BANI PENTRU ROMANUL DE RAND aveti bani pentru gabori /militieni si securistii din SRI plus bani la greu pentru magistrati la greu.

-6 (12 voturi)
bovis.
2.03.2021, 19:36:51

Romania are bani in primul rand pentru cei 500000 plimbatori de hartii ce sunt in plus fata de anii 2000 si pentru patroni care fac o gramada de bani in Romania. Romania are cel mai prosti platiti angajati raportat la cat produc din Europa. 1 euro in Romania aduce patronului 2.32 euro, 1 euro in Germania aduce patronului 0.93 euro. https://standard.ro/salarii-productivitate/

-2 (6 voturi)
acamas nikos
2.03.2021, 20:04:28

Un plus din partea mea Bovis , ai dreptate prietene , Au plecat 5 milioane de Romani din Romania care au plecat unde au vazut cu ochii .

-9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările