Care e miza încetării detaşărilor de la stat? Doar 0,16% din angajaţii bugetari care proveneau din privat au fost concediaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concedierile abuzive raman nereclamate din cauza lipsei de informare a oamenilor.

Anunţate cu mare tam-tam la sfârşitul anului trecut, încetarea detaşărilor angajaţilor din mediul privat la instituţiile de stat este departe de a avea efectul scontat.

Nu numai pentru că fac excepţie angajaţii Ministerului de Externe, ci şi pentru că numărul celor care nu vor mai fi plătiţi de stat este foarte mic, în comparaţie cu numărul total al angajaţilor din instituţiile publice.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice, în urma analizelor efectuate în cursul anului 2019 cu privire la evoluţia cheltuielilor de personal pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale, s-a constatat existenţa a 2.097 posturi ocupate prin detaşare de la societăţi comerciale/operatori economici.

Numărul este cuprins chiar în nota de fundamentare a ordonanţei prin care s-a dispus încetarea detaşărilor.

În urma răspunsurilor primite de „Adevărul” la solicitările trimise mai multor instuţii publice a reieşit însă că procentul de detaşaţi din mediul privat este, uneori, şi de 0,22% din numărul total de personal.

Prin excepţie, ministerul cu cele mai multe persoane detaşate din mediul privat, circa 25% din total, este Ministerul Afacerilor Externe, pentru care Guvernul a emis o derogare de la termenul privind încetarea detaşărilor până la 31 august 2020.

Ministerul Afacerilor Externe dispune de 946 de angajaţi în administraţia centrală, din care 21% provin din mediul privat (198 de detaşaţi) şi 1.488 de angajaţi care sunt în misiuni externe, din care 27% provin din mediul privat (402 detaşaţi). 

În total, MAE are 2.494 angajaţi, din care 600 provin din mediul privat, pentru care oricum nu va înceta detaşarea până la mijlocul verii.

Aşadar, dintre cele 2.097 posturi ocupate prin detaşare de la societăţi comerciale/operatori economici, despre care se face vorbire în OUG 1/2020, doar 1.497 nu mai lucrează la stat.

Numărul total al angajaţilor din sectorul bugetar este, potrivit ultimelor date ale Comisiei de Prognoză, de 935.000 de persoane.

De la AAAS au fost disponibilizate circa un sfert din numărul total de angajaţi, respectiv 55 de persoane care provin din mediul privat dintr-un total de 211 angajaţi. Potrivit grilei de salarizare al AAAS, salariile sunt cuprinse între 1.700 şi 3.000 lei net.

De la Ministerul Finanţelor Publice şi instituţiile subordonate au fost concediate doar 14 persoane detaşate din mediul privat, din totalul de 24.979 de angajaţi în aparatul propriu al MFP (1.631), ANAF  (23.163) şi Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (185 de posturi ocupate). 12 dintre persoanele pentru care a încetat detaşarea erau angajaţi la ANAF şi 2 în aparatul propriu al MFP.

Procentul încetării detaşărilor din cadrul Ministerului Dezvoltării, considerat a avea cea mai stufoasă grilă de personal, a fost de 0,22%.

Dintre cele 5.857 de persoane angajate în aparatul propriu al MLPDA (837 de posturi ocupate), Autoritatea Naţională a Funcţionarilor Publici (142 de posturi ocupate), Inspectoratul de Stat în Construcţii (824 posturi ocupate), Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (121 posturi ocupate), Institutul Naţional de Administraţie (85), Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (3.718) şi ANL, doar 13 persoane au încetat detaşarea de la Inspectoratul de Stat în Construcţii,aceasta fiind singura instituţie subordonată ministerului care angajase persoane detaşate din mediul privat.

Procentul detaşaţilor din privat la Ministerul Agriculturii şi entităţile subordonate este de 1,1% din totalul de 12.639 de persoane. Cele 136 de detaşări din mediul privat au încetat de la MADR (1 detaşat), AFIR (51 de detaşaţi), ADS (13 detaşaţi), ANIF (70 de detaşaţi) şi un singur detaşat de la Direcţiile de Agricultură Judeţene, care are în total 1.307 angajaţi.

Restul instituţiilor publice cărora „Adevărul” le-a trimis solicitări nu ne-au remis încă un răspuns.

Surse avizate au declarat însă pentru „Adevărul” că sunt şi structuri ale statului unde numărul detaşărilor din mediul privat este de circa 75%, cum este Poliţia Locală a Sectorului 6 Bucureşti, care are 200 de angajaţi şi circa 150 provin din mediul privat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite