Carnea se va scumpi şi din alte cauze decât preţurile materiilor prime. Ce rol ar avea hackerii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Scumpirea energiei, a transporturilor şi a preţului petrolului vor genera scumpiri pe tot lanţul de aprovizionare, de la producător până la preţul de la raft, afectând inclusiv preţul cărnii. Însă nu doar aceştia sunt factorii care aduc scumpiri.

Cel mai mare procesator de carne din lume a fost vizat de un atac cibernetic. Consecinţele s-au resimţit imediat, compania oprind abatoarele din mai multe state americane, Australia şi Canada, iar experţii preconizează că preţurile cărnii de vită, pasăre şi porc vor creşte rapid în perioada următoare, dacă problema nu va fi eliminată, după cum scrie mediastandard.ro.

Firma de origine braziliană a informat guvernul de la Washington despre atacul serverelor sale din cele două continente, iar FBI a declanşat deja o anchetă. De asemenea, Agenţia pentru Securitatea Infrastructurii şi Securitatea Cibernetică oferă asistenţă companiei. La fel ca în cazul atacului de acum trei săptămâni asupra celei mai mari conducte de combustibil din SUA, principalii suspecţi sunt hackerii ruşi. Atunci, atacul cibernetic a paralizat distribuirea combustibilului şi compania vizată a fost nevoită să plătească o răscumpărare de 4,4 miliarde de dolari către hackeri.

„Casa Albă discută direct cu guvernul rus despre această chestiune şi transmite mesajul că statele responsabile nu adăpostesc hackeri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

JBS a declarat că a făcut „progrese semnificative” în soluţionarea atacului cibernetic şi că speră că marea majoritate a fabricilor sale vor fi operaţionale miercuri. Sistemele IT afectate au fost suspendate blocând accesul în sistemele de rezervă.

Cele mai mari cinci fabrici de procesare a de carne de vită ale JBS se află în SUA, iar atacul cibernetic au oprit o cincime din producţia de carne din ţară, potrivit Bloomberg. Potrivit declaraţiilor comapniei, datele personale ale clienţilor, angajaţilor şi distribuitorilor nu au fost afectate.

Alţi factori care scumpesc carnea

Seceta din 2020 coroborată cu cererea imensă a Chinei, a crescut şi preţul porumbului. Astfel că după un importuri estimate de 7 milioane de tone de porumb, China a trecut succesiv prin mai multe etape agregate care au influenţat recolta: două taifunuri consecutive ce au distrus o parte a potenţialului de recoltă chinezesc, repopularea fermelor de porci afectată de PPA- pesta porcina Africana.

Astfel, cererea de porumb a Chinei a crescut de la 7 milioane la 23 milioane, recent ataşatul Beijing-ului la USDA ( departamentul de stat pentru agricultură al SUA) a rectificat necesarul la 28 milioane de tone.

Pe această cerere coroborată cu seceta şi valul de frig abătut asupre SUA, reducerea suprafeţei de plantare în SUA şi Ucraina, preţul porumbului la nivel mondial a crescut cu circa 15 euro /tonă în doar câteva săptămâni.

„În concluzie, uzul furajer al porumbului şi grâului, dar şi creşterea preţului ţiţeiului care se răsfrânge în preţurile de transport vor scumpi considerabil preţul cărnii la raft. Preţul energiei şi al ţiţeiului, acesta din urmă estimat de specialiştii Goldman & Sachs a ajunge în viitorul apropiat la unnivel de 75 USD/baril, faţă de  66 USD/barilvor genera costuri mai mari de transport, care se vor regăsi în preţurile tuturor produselor de pe raft”,  a explicat pentru „Adevărul” Cezar Gheorghe, consultant al Clubului Fermierilor Români.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite